Yetişkinlerde Görülen Nikotin Bağımlılığı

Nikotin bağımlılığı, tütünde yer alan nikotine bağımlı olma durumudur. Nikotin alımı, kişinin hem psikolojik hem de fiziksel anlamda birçok sorunla baş başa kalmasına neden olur. Bilindiği üzere nikotin bağımlılığı, oldukça yaygın bir şekilde görülen psikolojik bir sorundur. Dünyanın pek çok ülkesinde pek çok kişinin nikotin bağımlılığıyla baş etmeye çalıştığı görülmektedir. Ayrıca kişinin kaliteli yaşantısını engellediği için dikkat edilmesi gereken bir sorun olduğunu ifade edebiliriz.

Nikotin Bağımlılığı Nedir?

Bağımlılık, farklı maddeler üzerinde görülebilen bir durumdur. Kişinin kullanmış olduğu bir madde, nesne veya davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesi bağımlılık olarak tanımlanmaktadır. Nikotin bağımlılığı da sigara içerisinde bulunan nikotine olan bağımlılık durumudur. Dünya Sağlık Örgütü, genel olarak hayatı boyunca 100 adet sigara kullanmış bir kişinin sigara içmiş olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca bu kişilerin sigaranın olumsuz etkileriyle karşılaşmış olduğunu da belirtmektedir.

Sigaranın çok daha rahat ulaşılabilir olması, nikotin bağımlılığının daha fazla görülmesine neden olmaktadır. Nikotin bağımlılığının birçok belirtisi bulunmakta olup bu belirtileri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Sigara bırakılmak istense de başarısız olunması

·        Sigara kullanımına karşı büyük bir istek duymak

·        Sigara kullanımının zararları bilinmesine rağmen bırakma konusunda sorun yaşamak

·        Alınan nikotin miktarının yetersizliği nedeniyle daha çok sigara içmek

·        Sigara kullanımı neticesinde sosyal yaşantıda sorunlarla karşılaşmak

·        Sigaraya ulaşım için daha fazla zaman harcamak

Belirtilen hususların her biri, nikotin bağımlılığını çağrıştırmaktadır. Mutlu Yaşam tarafından bu konu hakkında yetişkinler için psikolog hizmeti  sunulmaktadır. Bu nedenle iyileşme sürecinin bir hayli önemli olduğunu belirtmek mümkündür.

Nikotin Bağımlılığıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Nikotin bağımlılığıyla başa çıkmak isteyen kişilerin ilk önce bağımlılıklarının farkında olması gerekir. Bunun yanı sıra aile bireylerinin kişiye olan yaklaşımları da çok önemlidir. Doğru iletişim her zaman olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Bu bağlamda, iyileşme sürecinin farklı basamakları olduğunu belirtmek olanaklıdır.

Kişi, nikotin bağımlılığından kurtulduğu takdirde sigara içme konusunda isteğini de kaybetmektedir. Bu durum, kişinin hem iş hem de sosyal yaşantısına olumlu etkilerde bulunur. Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için nikotin bağımlılığı olan kişilerde iyileşme sürecinin psikolog hizmeti ile başlatılması oldukça önemlidir.

Editör: TE Bilişim