TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?


Tüp bebek tedavilerinde anne adayının yaşı başarıyı en çok etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Çünkü yaş ilerledikçe doğurganlık özelliğinde büyük oranda düşüş yaşanır. Yumurtalıkların fonksiyonel olarak işleyişi de doğurganlık için oldukça önemlidir. Bazı vakalarda yaş ortalaması henüz çok genç olsa da yumurtalık fonksiyonundaki problemlerden dolayı gebelik sağlanamaz. 
Harici hastalıklar, daha evvel geçirilmiş cerrahi operasyonlar ve mevcut enfeksiyonlar başarı oranını etkileyen etkenler arasında sıralanabilir. Şayet baba adayından elde dilen sperm ile alakalı problemler varsa yine başarı şansında etkili bir nedendir. Tüp bebek tedavisinde kaliteli bir merkez seçimine rağmen tedavi başarısızlık ile sonuçlanıyorsa deneme sayısı ne kadar artarsa başarı şansında azalma yaşanır.
Kısırlık problemi erkeğe ait gelişmiş ise tüp bebek tedavisinde başarı oranı daha mı yüksek olur?
Kısırlık problemi baba adayına bağlı olarak gelişiyorsa tedavide başarı şansı daha yüksek olabilir. Çünkü erkekte sorun sadece sperm sayısı ve kalitesi ile alakalı olarak gelişir. Ancak anne adayında kısırlığa neden olabilecek birçok faktör mevcut olmaktadır. Erkeğe bağlı gelişen sorunlarda detaylı bir inceleme sonucu normal yollarla ya da cerrahi ile sperm elde edilerek gebelik şansı büyük oranda artabilmektedir.
Tüp bebek tedavisi kaç defa denenebilir?
Tüp bebek tedavilerinde şayet bir sperm ve bir yumurta elde edilebiliyorsa ve anne adayının rahminde her hangi bir sorun yoksa deneme sayısında bir kısıtlama söz konusu değildir. Ancak 5 – 6. Denemelerden sonra başarı şansında büyük oranda azalma olur.
Başarısızlıkla sonuçlanan bir denemenin ardından ne kadar süre sonra deneme yapılabilir?
Tüp bebek denemesi başarısızlık ile sonuçlanmış ve anne adayının yaşı henüz 35’in altında ise arzu edildiği süre kadar ara verilebilir. Ancak 1 aylık aradan sonra tekrar tüp bebek denemesine başlanabilir.

Editör: TE Bilişim