New Orleans Tulane Üniversitesinin psikiyatrisi Stacy Drurynin başçılığı ile yapılan bir son araştırmaya göre, hatta çocuklarda stresli durumlarda telomer kısalmasına neden olabilir işaretler görünüyor.

Sonuçları Moleküler Psikiyatri dergisinde yayınlanan çalışma, 6 ile 30 ay arası yetim çocuklar arasında yapılmıştır. Buna neden ise Romanya yetimhanelerde genç misafirlerin sağlığı ve gelişimini izlemek idi. Yıllar sonra bu çocukların yarısı evlatlığa alınmıştır, diğerleri ise hala da orda kalmışlar.

Araştırmacılar daha sonra çocukluğa verilmiş 6 ile 10 yaş arasındaki çocukların DNA-sını analiz ederek onların telomer uzunluğunun yetimhanede kalış süresi ile ters orantılı olduğunu keşfetmişler. Diğer bir deyişle, daha uzun bir süreliğine yetimhanede kalan çocuklarda daha kısa telomer vardı.

Çalışmanın koordinatörünün açıkladığı gibi , "bu veriler telomer uzunluğu genellikle olumsuz deneyimler olarak adlandırılan tüm temel faktörler için bir belirteç olarak kullanılabilir olup olmadığını bize söyleyebilirler" .  Ayni zamanda, ek fonların telomer kısalmasına bir neden olduğunu ya da sağlık açısından olumsuz durumun bir etkisi olup olmadığını da anlamak için tahsis edilmiştir.

Kurdeşen Nedir? Kurdeşene İyi Gelen Bitkisel Doğal Çözümler Kurdeşen Nedir? Kurdeşene İyi Gelen Bitkisel Doğal Çözümler

Stresin vücuda genel etkileri nelerdir?

Baş ağrısı

Göğüs ağrısı

Uyku sorunları

Cinsel yaşamda değişim.

Kas gerginliği veya ağrı

Yorgunluk.

Mide bozukluğu.

Editör: TE Bilişim