Ruha İyi Gelen Öğreti Yoga: Nedir? Nerede Doğdu? Hakkında Bilmediklerimiz

Yüz yıllardan bu güne kadar sürekli kendini geliştirerek ve her defasında insanlara daha büyük şifa sağlayarak gelen yoga kültürü, uzun yıllardır yerini kaybetmeyen başlıca meditasyon aracıdır. Ruha iyi gelen öğreti yoga, ruhsal sorunlardan fiziki sorunlara kadar ve gün içerisinde yaşayabileceğiniz farklı pek çok soruna cevap olur.

Çok uzun yıllardır pek çok alanda insanlara hizmet veren ve hala aynı görevini yerine getiren yoga, sadece bedensel ihtiyaçlar değil aynı zamanda ruhsal ihtiyaçlara da cevap olur. Yoganın geniş dünyası hakkında bilinen pek çok öğreti olduğu gibi pek çok kişi tarafından bilinmeyen ya da yanlış uygulanan bilgiler de bulunur. Yazımızın geri kalan kısmında ruha iyi gelen öğreti yoga hakkında daha önce duymadıklarınızı sizler için araştırdık.

Yoga Nedir?

Yoga, fiziksel ve zihinsel olarak iyi olma durumunu artırarak nefes alma şekilleri ve nefes egzersizleri odaklı yapılan bir öğretidir. Ruha iyi gelen öğreti yoga, hayatımızın her alanını güzelleştirmeye ve iyileştirmeye yönelik öğretilerdir.

Stresten arınmak, sağlıklı yaşamak, hem ruhsal hem de bedensel gücü artırmak aynı zamanda esneklik konusunda da ilerlemek için derlenen nefes egzersizleri ve meditasyonlardır. Yüz yıllardan bu güne kadar ulaşan yoga öğretisi, pek çok defa zihinsel ve fiziksel yönden etkisi ve faydası yararlanmış uygulamalardır.

Ruhsal ve bedensel güçlenmeyi sağlamasının yanında vücut fonksiyonları açısından da oldukça etkili ve yararlı öğretilerdir. Kas gelişiminin hızlanarak kas oluşma yüzdesinde artış gösterdiği bilinir. Solunum sistemi ve kan dolaşım sistemini düzene sokması nedeniyle kronik hastalıklar için de oldukça fazla önerilen uygulamalar olur.

Odaklanma ve içe dönme temelli bir öğreti olduğu için belirli bağımlılıklar konusunda da oldukça verimli sonuçlar alındığı bilinir. Depresyon, anksiyete, stres gibi duygu durum bozuklukları konusunda, düzenli olarak yoga yapıldığı takdirde hızlı bir şekilde stabil duygu durumuna kavuşma etkileri görülmüştür. Bunların yanında, yapılan nefes egzersizleri ve yoğun şekilde odaklanma nedeniyle günlük yaşam kalitesini oldukça artırmak ve uykudan alınabilecek verimi artırmak amacıyla kullanıldığı takdirde de büyük değişimler görülmüştür. Ruha iyi gelen öğreti yoga genel olarak nefes ve enerjini gücü içerisinde, farklı odaklanma metotları ile bedensel ve ruhsal rahatlamadır.

Yoga Nerede Doğdu?

Yoga ilk olarak kim tarafından, ne şartlarda ve ne şekilde ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ruha iyi gelen öğreti yoga, bir takım kaynaklara göre 4000 yıllık bir geçmişe sahipken bazı kaynaklara göre 6000 yıldan öncesinde de yoganın insanlar için var olduğu söylenir.

Yapılan arkeolojik kazılar yardımı ile bulunan bazı unsurlar, yoga öğretisi ile oldukça fazla benzerlik göstermesi nedeniyle yoga imgeleri olarak var sayılır. Günümüzde, arkeolojik kazılar yardımı ile en uzun geçmişe sahip şekilde bulunan yoga imgesinin yaklaşık 6000 ya da 7000 yıl öncesine ait olduğu düşünülür. Bu imgelerin çıkarıldığı yer ise İndus vadisi uygarlığıdır. Hindistan’da bulunan ve yüz yıllardan bu günlere kadar ulaşan farklı heykel ve yapıtlar, yoga imgelerine oldukça benzemesi ile dikkat çekilir. Bu da yoga öğretisinin insanlığın varlığı ile aynı zamanda var olmaya başladığı yönünde bir tez ortaya çıkarır. Yoganın tarihi konusunda yapılan araştırmalar 4 döneme ayrılır. Bu dönemleri şöyle açıklayabiliriz:

  • Vedik Dönem; Milattan önce 1700 ve 1100 arasında olduğu düşünülen dönemdir. Bu dönemde, ilk Hindu kayıtları olan Vedalar yazılmıştır. Bilgi anlamına gelen vedalar, 4 farklı kitap altında toplanmıştır. Yüksek güç olarak kabul edilen güce şiirler ve güzel ithamlar belirtilir.

  • Klasik Öncesi Dönem; Evrendeki her şeyin birbirine bağlı olması ve gelişen olayların da bu doğrultuda gerçekleştirildiğini öne süren kutsal metinler sayılan Upanişadlar ile Bhagavad Gida’nın ortaya çıkarıldığı dönemdir. Upanişadlar, rahipler tarafından oluşturulmuş ve 200’den fazla öğretiyi içermektedir. Bhagavad Gita ise tanrının, yarattıkları yani insanlar arasında konuşmalarını içeren bir kitaptır. Bu dönemde yapılan ve öğretiler ile sunulan yoga, egoyu ortadan kaldırabilmek için yardımcı olmayı hedefler.

  •  Klasik Dönem; Yoğa sutralarının oluştuğu dönemdir. Bu dönemde Patanjali tarafından oluşturulan sutralar bulunur. Bu metinler içerisinde klasik yoga tanımlamaları bulunur. Yoga uygulamaları da dahil olmak üzere yoga felsefesi üzerine yazılan ilk yetkili ve geçerli belge olarak kabul edilir. 196 adet sutra içeren bu metinde farkındalıklar ve aydınlamalar ile dolu bir hayat yaşayabilmek için 8 ilkeden bahsedilmiştir.
  1. Yama; Kaçınılması gereken durumlar, duygular, işler…
  2. Niyama; İradeyi güçlendirebilmek için yapmanız gerekenlerdir.
  3. Asana; Vücut dayanıklılığını artırmak ve esnek, güçlü hale getirmek için yapılması gereken hareketlerdir.
  4. Pranayama; Nefes ve enerjiyi doğru yönetme ve yönlendirme teknikleridir.
  5. Prathayara; Dış duyuların, iç dünyanıza dönerek içeriye yönlendirilmesinin sağlanmasıdır.
  6. Dharana; Konsantrasyon ve odaklanma uygulamalarıdır.
  7. Dhyana; Pozitif düşünceler oluşturulmaya çalışılan ve aynı zamanda enerji ile hareket edilen meditasyonlardır.
  8. Samadhi; Gelişme ve büyüme için bütünün kabul edilerek aydınlanmaya erişilmesidir.

  • Klasik Sonrası Dönem; Klasik dönem içerisinde ortaya çıkan pek çok kişi ve öğretiden sonrasını kapsar. 19. yüzyılın başı itibari ile doğunun da yoga ile tanıştırılmasıyla birlikte ruha iyi gelen öğreti yoga, tüm dünyaya yayılmıştır.  

Yoga Nasıl Yapılır?

Hayatımızın her alanını çok daha kaliteli hale getirerek bize öncelikle iç dünyamızda sonrasında da dışarıdan etki ederek iyileştirebilen bir şey varsa o da yogadır. Ruha iyi gelen öğreti yoga için ilk defa girişimde bulunacaklar için şöyle tavsiyeler verebiliriz:

  • Öncelikle en rahat bulduğunuz pozisyonda oturarak gevşeyin. Bunun için sakin bir müzik kullanabilir ya da odaklanmayı kuvvetlendirmek adına sessizliği tercih edebilirsiniz.
  • Sonrasında, nefesinizi tamamen sakin şekilde düzene sokun. Bu noktada sadece burundan derin nefesler alarak başlayın.
  • Bu esnada, günlük düşüncelerinizden ve endişelerinizden tamamen soyutlanabilmek adına nefes alış verişlerinize odaklanmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem, yoga için odaklanma konusunda da fayda sağlar.
  • Ruhsal ve fiziksel olarak tamamen gevşeyip rahatladığınızı hissedene kadar bu işlemlere devam edebilirsiniz. Herhangi bir süre kısıtlaması bulunmaz. Sonrasında fiziksel hareketlere geçilir.
  • Kendinizin belirlediği ve aynı zamanda vücudunuzun yönlendirdiği şekilde dikkatli ve nazikçe fiziksel hareketleri uygulayın.
  • Son adım olarak da gevşeme aşaması olarak bilinen derin dinlenme aşamasıdır. Bu adımda nefes egzersizlerine tekrar odaklanarak fiziksel hareketler sonrası bir gevşeme sağlanır.

Yoga Haklında Bilmediklerimiz

Yoga, kişilerin iç dünyasından dışarıdan nasıl bir insan olduğuna kadar pek çok alanda fayda sağlayan bir öğretidir. Ruha iyi gelmesinin yanında vücut olarak ve fiziken de büyük faydalar oldukça kısa zamanlarda elde edilir.

Sanılanın aksine yoga, bir din ya da inanç sistemi değildir. Çok uzun yıllardan beri dünya üzerinde var olan bu öğreti hiçbir dönem bir din olarak algılanmamış ve uygulanmamıştır. Ruha iyi gelen öğreti yoga için daha çok bilimsel bir alt yapı, yaşama sanatı ya da felsefe söylemleri daha doğru olacaktır. Dinlerin varlığından da öncesinde ortaya çıktığı var sayılan yogada, dinsel bir inanış ya da yönlendirme bulunmaz. Hiçbir ayrım, ödül ya da ceza bulunmayan, kişilerin asla zorunda bırakılmadıkları bir yaşayış biçimidir.  

Editör: TE Bilişim