Bitkisel Yöntemler ile Adet Söktürücü Doğal Tarifler

Psikolojik ve biyolojik nedenlerle regl döneminiz sıkıntılı geçiyorsa, adet söktürücü doğal tarifler deneyebilirsiniz. Böylece hormonlarınız düzenli salgılanıp regl döngünüz düzene girer. Geç gelen regl dönemi kanamaları epey ağrılı ve gergin geçmektedir. Özellikle stresli ve hassas kadınlar bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Kültürümüzde var olan bitkisel yöntemlerle tedavi, regl dönemi sıkıntıları için etkili çözümler barındırmaktadır. Bu doğal yöntemler çaylar, kürler olarak derde deva olmaktadır. Bu etkili yöntemlerin neler olduğuna yazımızda değiniyoruz.

Bitkisel Çaylardaki Etken Maddeler

Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz doğal çaylar vardır. Bu çaylar içerdikleri etken maddeler sayesinde regl döneminizin konforlu geçmesini sağlayacaktır. Civanperçemi, hayıt otu, biberiye ve papatya bitkilerini adet söktürücü doğal yöntemler olarak nasıl tüketeceğinizden bahsedelim.

Civanperçemi: Civanperçemi bitkisi birçok ilacın yapımında kullanılmaktadır. Bu bitki rahim ağzı yaralarını temizlemektedir. Ayrıca rahmi de temizler. Bir bardak kaynar suya bir tutam civanperçemi ekleyip çayın demlenmesini bekleyin. Bu çayın tadı acı olacağından bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Hayıt Otu: Bozulan hormonları tekrar dengelemek için hayıt otu tüketmek gerekir. Düzenli şekilde tüketilen hayıt otu regl düzensizliğini ortadan kaldıracaktır. Ayrıca regl ağrılarını en aza indirecektir. Regl dönemi gerginlikleri, şişkinlikleri, göğüs ağrılarını hayıt otu kontrol altına alır. Bir bardak kaynar su içerisine toz haline getirilmiş bir tatlı kaşığı hayıt otu ekleyerek içebilirsiniz.

Biberiye: Biberiyenin adet söktürücü doğal tarifler içinde ağrıyı azaltıcı bir özelliği vardır. Biberiye çayı içilerek rahimdeki kistler temizlenir. Bir fincan sıcak suya bir çay kaşığı biberiye otu atabilirsiniz. Çayın 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra çayı içebilirsiniz. Adet olmadan birkaç gün önce bu çayı tüketmeye başlamanız yararlı olacaktır.

Papatya: Papatyayı biberiye ile karıştırıp içmek regl dönemini rahat geçirmenizi sağlar. Bu sebeple papatya ile biberiyeyi birlikte tüketmenizi tavsiye ederiz. Bu karışım ile regl dönemi gerginliğiniz ve ağrılarınız azalır. Ayrıca papatya ve biberiye karışımı strese de iyi gelmektedir. Papatya ve biberiyeyi 15 dakika kaynar suda beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Bitkisel Çayların İyice Demlenmesini Sağlayın

Regl döneminiz için doğal çay içecekseniz, kullandığınız bitkinin kaynar su da iyice demlenmesine dikkat etmelisiniz. Bu şekilde bitki içindeki etken madde su içerisine yeterli miktarda geçiş yapacaktır. Adaçayı, kekik, kantaron, kırk kilit otu ve mine çiçeğini adet söktürücü doğal tarifler içinde açıklayalım.

Adaçayı: Adaçayı birçok derde iyi geldiği gibi regl ağrısının dindirilmesinde etkilidir. Adaçayı bitkisi içerisinde östrojen hormonunu dengeleyen etken maddeler bulunmaktadır. Bu etken maddeler sayesinde regl döngünüz kontrol altına alınır. Her ay tam gününde regl döneminiz başlar. Adaçayı bitkisi tüketerek rahimde miyom ve kist oluşumu önlenebilir. Regl döneminiz yaklaştığında ve regl dönemindeyken bu çayı tüketebilirsiniz. Bir fincan kaynamış suya bir tutam adaçayı bitkisi ekleyebilirsiniz.

Kekik: Ağır yemeklere eklediğimiz kekik otunun pek çok faydaları vardır. Regl ağrılarını hafifleten bu ot, kasıklarda oluşan krampları engeller ve ağrıları dindirir. Kekik otunu regl olmadan tüketmenizi öneririz. Bir fincan kaynar suya bir tutam kekik ekleyip demlenmesi beklenir. Çayın tadı acı gelirse bir tatlı kaşığı bal ekleyin.

Kantaron: Adet söktürücü doğal tarifler içinde kantaron çayı tüketmek etkili olacaktır. Bunun yanında rahimdeki kist oluşumunu engellemek için kantaron tüketmek gerekir. Rahim ve yumurtalık kanseri tedavisinde bu bitki kullanılır.

Kırk Kilit Otu: Kırk kilit otunun yedi türü olduğu bilinmektedir. Bu bitki birçok hastalığa iyi gelmektedir. Regl dönemindeki ağrı ve kasılmalara çok iyi gelen bir ottur. Eğer regl döneminiz çok ağrılı geçiyorsa kırk kilit otunu tüketebilirsiniz. Kurutulmuş kırk kilit yapraklarından bir tutam alarak bir bardak kaynar suya ekleyin. Çay demlendikten sonra tüketin. Regl döneminden bir hafta önce tüketmeye başlamak daha iyidir.

Mine Çiçeği: Mine çayı regl dönemindeki ağrıları azaltır. Bunun yanında bu dönemdeki gerginliklerin yatıştırılmasında çok etkilidir. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş mine çiçeğini bir bardak kaynar suyun içine ilave edin. Demlenen çayı içmek için mine çiçeklerini süzün. Bir günde 3 bardak tüketmek yeterli olacaktır.

Kesin Adet Söktürücü Besinler Nelerdir?

Bazı bitkileri tüketerek regl dönemi sıkıntılarından kurtulmak mümkündür. Kesin adet söktürücü birkaç besinden bahsedelim.

Çörek Otu: Çörek otu, regl dönemlerinde ağrıları azalttığı gibi bu dönemlerin düzenli bir şekilde geçmesini sağlar. Günde 15 gr çörek otunu sekiz ay boyunca tüketmenin faydasını göreceksiniz. Bunun için 15 gr çörek otunun yarısını sabah diğer yarısını öğleden sonra tüketin.

Maydanoz: Maydanozun içindeki etken bileşenler rahmi uyarıcı özelliklere sahiptir. Maydanoz antioksidan maddeler barındırdığı için vücudunuzu arındıracak ve kan akışınızı hızlandıracaktır. Böylece regl döneminizin rahat geçmesini sağlayacaktır. Regl döneminin sancılı geçmesini istemiyorsanız maydanozu kaynatarak içebilirsiniz. Bunun için 30 dakika maydanoz suyunun demlenmesini bekleyin. Ayrıca isterseniz çiğ maydanozu doğruda çiğneyerek tüketebilirsiniz.

Zencefil: Çok şiddetli regl ağrıları çekiyorsanız, zencefil ağrılarınızı dindirmekte etkili olacaktır. Zencefil regl ağrılarını dindirmekte kullanılan ve adet söktürücü doğal tarifler arasında yer alan bir bitkidir. Bir nevi ağrıkesici görevi gören zencefil aromatik ve keskin bir tada sahiptir.

Dereotu: Regl sancılarınızın azalması için dereotu tüketebilirsiniz. Ayrıca söktürücü etkisi nedeniyle sizi rahatlatacaktır. Dereotunu kaynar suya atıp iyice demlenmesini bekleyin. Daha sonra suyunu içebilirsiniz. İsterseniz dereotunu çiğ olarak da tüketebilirsiniz.

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapılmalı?

Regl dönemi için bitkisel seçenekler çok fazladır. Siz kendi bünyenize en iyi gelen seçeneği tercih ederek rahat ve ağrısız regl dönemi geçirebilirsiniz. Bunun yanında ‘hemen adet olmak için ne yapılmalı?’ diyorsanız aşağıdaki bitkilerin yararlarını okuyabilirsiniz.

Alıç: Regl döngüsüyle ilgili dengesizlik yaşıyorsanız regl olmadan bir hafta önceden alıç tüketmeye başlayabilirsiniz. Alıç bitkisini, kaynar suyun içinde iyice demleyin. Daha sonra suyunu içebilirsiniz.

Baldırıkara Otu: Birçok derde deva olan bu ot, regl ağrılarını da dindirmektedir. Ayrıca regl döngünüzün düzenli olmasını sağlamaktadır. Ancak bu otu fazla tüketmek dalağa zarar verebilir. Bu sebeple fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Çemen Otu (Boy Otu): Çemen otu, boy otu olarak da bilinmektedir. İçeriğinde antioksidan etken maddeleri barındırdığı için vücudu arındırmaktadır. Böylece kan akışı düzenlenir. Adet söktürücü doğal tarifler arasında bu dönemindeki ağrıları ve krampları azaltmaktadır. Çemen otunu toz haline getirerek kaynar suya ekleyin. Demlenmesi için 10 dakika bekleyin. Ardından karışımı süzerek çayınızı içebilirsiniz.

Ardıç: Ardıç kozalak ağaçlarının meyvesidir. Regl döneminde tüketilmesi ağrıları kesecektir. Bunun yanında rahimden kaynaklı beyaz akıntıları engeller. Ardıcı taze şekilde tüketebilirsiniz. İsterseniz de kaynar suya atarak demleyebilirsiniz. Eğer çayını içecekseniz, iki saat demlemeye bırakın.

Regl Dönemi İçin Kür Çeşitleri

Regl döneminiz gergin ve ağrılı geçiyorsa, evde yapabileceğiniz kürler bulunmaktadır. Kolaylıkla yapacağınız adet söktürücü doğal tarifler arasında yer alan bu kürlerle regl dönemini rahat geçirebilirsiniz:

  • Atkuyruğu otunu ve 20gr çoban çantasını karıştırıp ezin. Ezilen bu karışımı 20 dakika su içerisinde bekletin. Böylece otların etken maddelerinin suya karışmasını sağlarsınız. Regl dönemi sancınız yok olacaktır. Ayrıca regl döngünüz düzene girecektir.
  • Bir çay kaşığı kekik ve bir çay kaşığı reyhanı yarım litre suda kaynatın. Ardından bu suyu süzerek içmelisiniz. Bu kür regl gecikmelerini engeller. Ayrıca regl dönemindeki ağrılarınızı dindirecektir.
  • Yeşil kür, adet söktürücü kürlerden birisi olup maydanoz ve kerevizle hazırlanan karışımdır. İki dilim kerevizi doğrayın. Bir tutam maydanozu ufak parçalara ayırın. Bu iki bitkiyi bir sürahi su içinde bekletin. Regl döneminiz sancılı geçerse bu karışımı tüketin.

Gördüğünüz gibi regl döneminde yaşanan sıkıntılar için doğadan gelen pek çok şifa vardır. Bu bitkilerden size iyi geleni kullanmak regl döneminde yaşadığınız sıkıntıları azaltacaktır. Adet söktürücü doğal tarifler haricinde düzenli egzersiz yapmak da çok önemlidir.

Editör: TE Bilişim