SEO çalışmaları sayesinde web sitesi sahipleri, organik olarak sitesinin görünürlüğünü artırma şansına sahiplerdir. Anahtar kelime, rakip ve müşteri analizi gibi çalışmalar, bu süreçte yapılır. Programmatic SEO ise çalışmaların manuel olarak değil, yazılımlar sayesinde otomatik yapılmasını içerir. Farklı araçlar, uygulamalar ve sistemlerin yönetilmesine gereksinim duyan bu çalışmalar, uzman ekiple yapıldığı takdirde çok daha etkili sonuç verir.

Programmatic SEO: Tanım ve Temel Kavramlar

Programmatic SEO, arama motoru optimizasyonu aşamalarını otomatikleştirmek için yazılım kullanılan bir tekniktir. Bu sayede web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmenize ve daha fazla organik trafik çekmenize fayda sağlar. Programatik SEO’nun kullandığı araçlar ve stratejiler çeşitlidir.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması; verilerin yazılımlar aracılığıyla toplanması ve uzun kuyruklu, aranma hacmi olan kelimeleri oluşturma sürecidir. Programmatic SEO’yla düzenli ve sitenizi üst sıralara çıkaracak bir anahtar kelime çalışması yapmak mümkündür.

İçerik Optimizasyonu

İçerik optimizasyonu, anahtar kelime çalışmaları yürütüldükten sonra site içeriklerinin uygunluğunun ölçülmesi ve SEO’ya uygun olmayan içeriklerin dönüştürülmesidir. Bazı durumlarda tıklanmayı düşürecek içeriklerin tamamen kaldırılmasıdır.

Bağlantı Kurma

İnternette bilinirlik oluşturmak için web sitenizin diğer sitelerden geri bağlantı almasına bağlantı kurma denir. Bağlantı kuracağınız web sitesinin sizinkine uygun olmasına özen göstermeli, alakasız ve spam içeriği olan sitelerle geri bağlantı kurarak vakit ve çaba harcamamalısınız.

Otomasyon ve Araçlar

Rakip ve veri analizini otomatikleştiren otomasyon ve araçlar, yazılımlardır. Bunlar, içerik optimizasyonunu, bağlantı kurmayı ve hedef kitle çalışmalarını seri hale getirip Programmatic SEO’yu oluşturan temel yapı taşlarıdır.

Geleneksel SEO ile Programmatic SEO Arasındaki Farklar

Geleneksel ve Programmatic SEO türleri farklı bütçeye, sitelere, ölçeklere hitap eder. İki SEO türünün arasındaki temel farklar şu şekilde sıralanabilir:

·  Geleneksel SEO, manuel bir süreçtir. Daha çok alanında uzman kişilerin deneyimlerine ve tahminlerine dayanır. Programmatic SEO ise otomatik bir süreçtir. Gelenekselde nispeten yavaş ilerleyen manuel stratejileri hızlandırmak için yazılımlardan destek alır.

· Programmatic SEO’da yazılım ve veriler işin içine girdiğinden farklı uzmanlıklara da ihtiyaç doğar. Bu durumda maliyet artar. Programmatic SEO; daha çok, büyük ve fazla sayfalı web siteleri için uygun bir pazarlama türüdür. Geleneksel SEO, günümüzde küçük ve daha düşük bütçeli siteler için kullanılabilir bir seçenek halini almıştır.

·Programmatic SEO’da ölçütler ve değerlendirmeler, geleneksel kullanıma göre karmaşık şekilde yapılır. Bunun sebebi, sadece SEO’ya hakimiyetin yetmeyip yazılım, araçlar ve uygulamalar üzerindeki bilgilere hakimiyetin de devreye girmesidir.

Temelde amaçları aynı olan bu iki SEO hizmetinin farkı, ihtiyaca göre şekillenmesidir. Hizmette çeşitliliğin artması, milyonlarca farklı kullanıcının bu hizmetten yararlanmasına vesile olur. Siz de web siteniz için kendinize uygun SEO hizmetini Dopinger SEO Ajansı üzerinden seçebilirsiniz. 

Programmatic SEO’nun Arama Motorlarına Etkisi

Programmatic SEO çalışması yaparken tek amaç, arama motorlarına uyum sağlayıp aramalarda üst sıralara çıkmak değildir. Çalışmaların esas amacı, arama motorlarını sitenizi öne çıkaracak şekilde şekillendirmektir. Kullanılan yazılımlar sayesinde verilerin işlendiği sistemde arama motorlarının gösterdiği sonuçlar ve sıralamalar da değişir.

Veri Analizi ve Programmatic SEO Optimizasyonu

Kullanıcıların ilgi alanları, yaşları, ziyaret ettiği siteler, konumları gibi verilerin analizleri yapılırken Programmatic sistemini araçlar vasıtasıyla kullanmak, işletmeler için kolaylık sağlar. Bu kolaylıkların yanında kullandığınız araçları sık sık geliştirmeniz ve kontrol etmeniz gerekir.

Programmatic veri analizi, bir nevi veri madenciliğidir. Özel ya da ulaşılması güç verileri toparlayabilmek için veri analizlerinde kullanacağınız uygulamaları ve anlaştığınız hizmet vericileri itinayla seçmelisiniz.

IP Adresi Nedir, Nasıl Sorgulanır? IP Adresi Nedir, Nasıl Sorgulanır?

Programmatic İçerik Yönetimi ve SEO Stratejileri

SEO stratejileri, işletmelerin hedefleri ve vizyonları demektir. Stratejinizi belirlemek neyi, nasıl, nerede yönlendireceğinizi bilmenize destek olur. Planlanmış bir içerik gidişatı sitenizin öne çıkmasının sebebidir.

Programmatic SEO hizmetiyle içerik yönetimi yapmak için önce kullanacağınız uygulamaları seçmeniz gerekir. İçeriklerinizi oluştururken faydalanacağınız uygulamayı seçtikten sonra sayfanızın şablonu, URL ve açıklamalar gibi meta verilerin işlenmesi, içerik yönetimi için önemlidir. İçeriklerin özgün ve ihtiyaçlara yönelik olmadığı durumlarda programmatic düzenle onları dönüştürmelisiniz.

API Entegrasyonları Programmatic SEO’nun Rolü

Açılımı Application “Programming Interface” olan API’nın çevirisi, “Uygulama Programlama Arayüzü”dür. XML, Soap, Restful gibi farklı entegrasyonları bulunan arayüzlerin toplandığı ve işlendiği noktadır. Kullanıcıların isteklerini anlayabilecek verilere sahip olmak ve eldeki verileri arama motorlarında üst sıralarda çıkacak şekilde işlemek API entegrasyonlarının görevidir.

Manuel olarak yapılan API entegrasyonları, kapsamı ve içeriği fazla olan sayfalar için oldukça külfetlidir. Programmatic SEO’da API, tüm karmaşık işlemlere rağmen yazılımlar aracılığıyla kolaylıkla yapılır.

Otomasyon ve Programmatic SEO’nun Verimlilik Katkısı

Otomasyon, en az derecede insan müdahalesiyle işleri yaparken teknolojiyi kullanmak demektir. Daha az insan gücü zamandan ve bütçeden tasarruf sağlar. Otomasyon sistemi; verimliliğin artması, işin sonuçlandırılma süresinin azalması gibi faydalarıyla teknoloji çağı olan 21. yüzyılda yaygınlığını ve sektör dağılımını arttırmıştır.

Programmatic sistem, SEO hizmetleri arasında otomasyonun en büyük oranda kullanıldığı sistemdir. Teknolojiden daha yoğun faydalandığı için diğer hizmetlere oranla verimliliği fazladır.

Programmatic Backlink Yönetimi ve SEO

Backlink, SEO uygulamaları arasında tıklanma sayısını arttırabilmek adına farklı bir siteden yönlendirme almak ve vermektir. Bir diğer ismi de bağlantı kurmadır. Bağlantı kurmadaki yönlendirme alışverişinin yapılacağı siteleri güvenilir ve spam olmayanlar arasında seçmek gerekir. Aksi takdirde siteniz arama motorları tarafından güvenilir bulunmayarak üst sıralardan düşer.

Programmatic SEO rehberliğinde backlink yapacağınız siteleri; Seomoz, Ahrefs, Majestik gibi farklı araçlar yardımıyla seçebilirsiniz. Araçların backlink analizleri ışığında en uygun ve doğal bağlantıları sayfanıza ekleyerek tıklanma sayınızı artırabilirsiniz.

Geleceğin SEO Trendi: Programmatic SEO

Programmatic SEO, her büyüklükteki işletme için değerli bir destektir. Zamandan ve paradan tasarruf ederken çalışmalarınızdan daha iyi ve hızlı sonuçlar almanıza katkıda bulunur. Verimliliği artırırken işletmelerin tüm hallerine uyum sağlayan ölçeklendirilebilir özelliğiyle geleceğin SEO trendinin Programmatic arama motoru optimizasyonu olacağını tahmin etmek mümkündür.

Her geçen gün yazılım ve uygulamaların geliştiği teknoloji çağında, SEO hizmetleri de otomatikleşmeye devam edecektir. Bu açıdan baktığımızda geleneksel anlayış belli müddet sonra yerini tamamen programmatic anlayışa, hatta yeni çıkacak farklı optimizasyonlara bırakacaktır.

Araçlar ve uygulamalar etrafında şekillenen Programmatic SEO hizmeti, sadece dijital pazarlama mantığını değil SEO uzmanlarını da değiştirip geliştirecektir. Organik tıklamalarla büyüyen işletmeler arasında olmak istiyorsanız tüm trendleri yakından takip eden dopinger.com’dan bilgi ve hizmet alabilirsiniz.

https://www.dopinger.com/tr/seo/

Editör: U. G.