IP, İnternet Protokolü teriminin kısaltmasıdır. Özel ve belirleyici numaralardan oluşur, yerel ağ ve internet üzerinden yollanan verilerle desteklenir. Aynı zamanda cihazların kimlik numarası olarak da tanımlanır. Noktalarla ayrılan dört sayıyı içeren IP adresi, her kullanıcıya özeldir. Bu doğrulda ip adresim nedir ve nasıl sorgulanır diye merak edebilirsiniz. Kullandığınız cihaza göre adresinizi sorgulayarak hangi ağı kullandığınızı görebilirsiniz. Özellikle de site ip adresi öğrenme en çok merak edilenler arasındadır.

Ip Adresi Nedir, Ne İşe Yarar?

Ip adresim, farklı rakamlardan oluşur ve otomatik olarak belirlenen özel çok haneli numalardır. Cihazların tanımlanmasını sağlar ve internet sitelerine ulaşmak için kullanılabilir. Tüm internet siteleri, farklı modemler üzerinden kullanıldığı için özel numaralara sahiptir. Ip adresim güvenlik açısından oldukça önemlidir. Zira, internet özgür bir alan yarattığı için çeşitli suçların işlenmesine olanak tanır. Buna bağlı olarak ip adresleri sayesinde kötü amaçlı internet kullanıcılarının cihaz yeri tespit edilebilir. İp sorgulama ile siber suç işleyenlerin bulundukları yer ve kimliklerini bununla bulmak mümkündür. 

IP Sorgulama Yöntemleri 

Ip adresim nedir ve nasıl bulunur diye merak ediyorasanız öncelikle bunun kaç türde olduğunu bilmelisiniz. Zira bu özel bilgi, dinamik ve statik ip adresi olarak iki farklı unsur karşımıza çıkar. Dinamik ip, aynı zamanda geçici adres olarak da tanımlanır. Şahsi cihaz kullanıcılarının tercih ettiği bu adres servis sağlayıcısı tarafından değiştirilir. Buna bağlı olarak otomatik bir şekilde düzenlenir. Statik ip adresi kurum veya şirketler tarafından tercih edilir. Sunucu ve yönlendiricilere daha hızlı bir şekilde erişim sağlar. Ayrıca güvenilirdir ve  DNS, FTP ve VPN gibi sunucular tarafından başarılı yönlendirme sağlanır. 

Ip adresimi sorgulama yöntemleri gizli ve genel adreslere göre değişir. Genelde insanlar Google üzerinden arama yapar. "What's my IP" şeklinde sorulan soru sayesinde IP adresinizi öğrenebilirsiniz. İnternete bağlı olarak kullandığınız cihanızınkini de belirli platformlar üzerinden bulabilirsiniz. Eğer Windows kullanıcısıysanız Komut istemi sisteminden ip sorgulama için "ipconfig" yazarak ulaşabilirsiniz. iOS işletim sistemine bağlı olan cihazınızın ip adresine 'Sistem Tercihleri' bölümünden ağ seçimi yaparak erişebilirsiniz. 

Aktüel Katalog Aktüel Katalog

Site Ip Adresi Sorgulama 

Site ip adresi sorgulama için web sitenin domain yani alan adını bilmeniz gerekir. Bu işlemin yapılabilmesi için özel olarak geliştirilen platformları kullanmalısınız. Site ip adresi öğrenme için oluşturulan platformlardaki boşluğa domain adını girerek öğrenebilirsiniz. İp adresi sorgulama kutusunda http:// veya https:// şeklinde görebilirsiniz. Alan adını tam olarak girdiğinizde ip adresini bulabilirsiniz. 

Ip Numarasından Adres Bulma

Whatsapp Görsel 2024 04 29 Saat 09.37.36 Bee4A852

Ip den adres bulma sayesinde cihazınıza erişim sağlanan konumu tespit edebilirsiniz. Ancak %100 doğruluk payı yoktur. Yine de %70'lik bir doğruluk oranı vardır. Sorgulama alanından domain ip sorgulama için sitenin alan adını girmelisiniz. Otomatik yapılan bu işlemde ip adresine dair internet sağlayıcısı bilgileri de çıkar. Bu konum detaylı bir şekilde tespit edilemese de cihazın bağlı olduğu bölge bulunabilir. Ip adresimi sorgulama kısmına tıkladığınızda posta kodu, şehir ve saat dilimi gibi genel bilgiler verilir. Dolayısıyla ip den adres bulma ile cihazın bağlı olduğu evin özel adresine erişmek mümkün değildir. 
 

Url'den ip bulma, cihazın sahip olduğu özel kimliği tespit etme anlamına gelir. Bu noktada birçok yöntem vardır, kullanılan bilgisayarın veya telefonun işletim sistemine göre değişir. Windows işletim sistemine sahip bilgisayardan sitenin ip adresini öğrenme için şu adımları takip edebilirsiniz:

●      Başlat menüsüne gelin ve 'Çalıştır' sekmesine tıklayın. 

●      cmd yazın ve Enter tuşuna basın. 

●      Açılan penceyere  ping website-adresi.com yazın ve Enter tuşuna yeniden basın. 

●      Sonuçlarda aradığınız sitenin ip adresi görünecektir. 

Mac işletim sistemine sahip olan cihazdan giriş yapıyorsanız sitenin ip adresini öğrenme amacıyla şunları uygulayabilirsiniz:

●      Spotlight arama kutusunu açın ve Terminal yazın. 

●      Terminal penceresine ping website-adresi.com yazarak Enter tuşuna basın. 

●      Aradığınız internet sitesinin ip adresine sonuçlarndan ulaşabilirsiniz. 

Yukarıdakilerin haricinde gelişmiş teknolojinin sunduğu olanaklarla da Url’den ip bulma mümkündür. Zira buna özel olarak tasarlanan online araçlar vardır. Bir web sitesinin adresini öğrenmek artık boşluğa domain adını girmekle mümkün. Platform üzerinde, site ücretsiz ip sorgulama kısmından istediğiniz bir sitenin alan adınını yapıştırarak hemen tespit edebilirsiniz.

Ip sorgulama konusunda önereceğimiz sonuncu yöntem ise DNS sorgusudur. Domain Name System olarak adlandırılan DNS, bir sitenin alan adıdır. Bunun için bilgisayarınızdan öncelikle komut istemi veya terminali açmanız gerekir. Ardından nslookup website-adresi.com yazarak Enter tuşuna basın. Web site ip sonuçları burada görünür. Dolayısıyla birçok ip adresimi sorgula yöntemi vardır ve uygun olanını kullanarak tespit sağlayabilirsiniz.

Editör: U. G.