Gelen tehditleri anlattı "Düğünümde bomba ihbarı yapıldı!" Gelen tehditleri anlattı "Düğünümde bomba ihbarı yapıldı!"

Yüksel Yıldırımın yazısı şu şekilde,

"Zonguldak Maden İşçileri Anıtı’nın heykeltıraşı Tankut Öktem’in üzerinde çalıştığı son eseri Amasra’daki Barış Akarsu heykeliydi... Öktem heykeli bitirmeden trafik kazasında hayatını kaybetti. Son üzerinde çalıştığı eserin konusu Barış Akarsu’da kendisi gibi trafik kazasında hayatını kaybetmişti… Amasra Belediyesi tarafından yaptırılan heykel Tankut Öktem’nin ölümünden sonra tamamlanıp yerine koyulabildi…

İstanbul Üsküdar'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden ünlü heykeltıraş Öktem'in Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Küçükkumla beldesinde bulunan atölyesindeki en son çalışmaları arasında Akarsu'nun yaklaşık 2.5 metre genişliğinde ve 3 metre uzunluğundaki heykeli yer alıyordu.

Akarsu'nun heykeli ile ilgili düşüncelerini “Sanatçılar zamanla unutulabiliyor. Ancak, kalıcı eserlerle onların yüzyıllar boyu yaşamasına katkı sağlanıyor” diye ifade eden Öktem'in, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı dahil Türkiye'nin birçok kentinde sayısız eseri yer alıyor.

Öktem, heykel talebini ücretsiz yapmaya karar vermişti. yaptığı açıklamalarda Akarsu'nun ani ölümünden ve ölüm şeklinden çok etkilendiğini dile getirerek, “Tamamen duygusal reaksiyonla bu çalışmaya yöneldim. Bu heykeli yapmaya karar verirken dürüst, doğru ve iyi şeyler hisseden sanatçıların ödüllendirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması düşüncesi etkili oldu. Dürüstlük ve sevginin heykelini yapıyorum” demişti.

Heykel Tankut Öktem’in ölümünden yaklaşık 6 ay sonra Temmuz 2008’de yapılan konuşmalar ve törenle yerine dikildi. Anısına heykelin bulunduğu parka Tankut Öktem’in de ismi verildi…

TANKUT ÖKTEM KİMDİR?

Prof. Dr. Tankut Öktem, 1940 yılında Konya’da doğdu. Öktem, 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümü'nde, 1966 yılında asistan olarak görev yapmaya başladı.

1970 yılında ise öğretim görevlisi olan Öktem, 1974- 1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yaptı. Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar’ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu.

1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999’a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliği'ni yaptı. Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Milli Mücadele yıllarını konu edinen Prof. Öktem’in eserleri arasında, dünyanın en yüksek üçüncü anıtı olan Kuvayi Milliye ve Atatürk Anıtı, Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Çanakkale Şehitliği’ndeki Yaralı Asker Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Kastamonu Türk Kadınları Anıtı, Balkan Savaşı Anıtı, Magosa Büyük Özgürlük Anıtı, Atatürk-İnönü-Fevzi Çakmak Anıtı, Nazım Hikmet Heykeli, Uğur Mumcu Anıtı, Deniz Kızı Heykeli, Piyade Atatürk Anıtı ve Seul’de bulunan Sevgi Anıtı bulunmaktadır."
 

Editör: Melisa Sapaz