Hüseyin Başusta ve eşi Madelet Garabbe Başusta ve başarı dolu yaşam hikayeleri…

HÜSEYİN BAŞUSTA

Emekli Prodüktör ve yönetmen Hüseyin Başusta Zonguldak’ta doğdu. Babası E.K.İ kurumunda madenciydi. Babasını maden kazasında kaybetti. İlk, Orta ve Lise eğitimini Zonguldak’ta tamamladı. Öğretmen okulundan mezun oldu. Zonguldak’ta bir berber dükkanı camında gördüğü “gazetecilik yüksek okuluna öğrenci alınacak” ilanı ona ilham oldu ve okula yazılarak sanatçı Tarık Akan’la sınıf arkadaşlığı yaptı. Marmara üniversitesi Radyo Televizyon Bölümünden mezun oldu.

1970'de, Türkiye’nin Ekonomi gazetelerinden İzmir Ticaret Gazetesi İstanbul bürosunda muhabir olarak çalıştı. Özellikle İstanbul’da sanayinin gelişmesine ve bir çok küçük şirketin holding olmasını izledi.

Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı yapan Gazeteci Yazar Cihad Baban’ın Meydan mecmuasında asistanlığını yaptı. Meydan Larusse’nin yayın organı olan bu dergide Türkiye’nin çok çalkantılı bir dönemi olan 1975,1980 yılları arasında sosyo ekonomik araştırmaları yayınlandı.

1977'de, TRT de göreve başladı. 1981 'de TRT İstanbul Radyosu prodüktörü oldu. 1989 yılında da İstanbul Televizyonuna Prodüktör olarak atandı. 2003 -2011 yılları arasında TRT İstanbul Televizyonuna Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu güne kadar 3700 den fazla radyo ve televizyon programının yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı. Bu programların yayın süreleri yaklaşık 14.890 saatten fazladır.

Gazete ve dergilerde kendisiyle ilgili onlarca haber ve röportajlar yayınlandı. Meslek hayatı boyunca 23 adet mesleki ödül ve 70 den fazla teşekkür belgesi sahibi olan Başusta, 450 den fazla asistan yetiştirdi. Bir çok önemli sosyal projenin içinde ya da yöneticisi olarak görev aldı.

Hüseyin Başusta daha önce, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeliği ve Türkiye Kayak Federasyonu disiplin ve ceza Kurulu üyeliği yaptı. Halen,Türkiye Sigarayla Savaş Derneği genel sekreterliği ve Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği yönetim kurulu üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

2017 'de, Eşi Madelet'in ısrarı ile 40 yıl Prodüktör ve yönetmen olarak görev yaptığı TRT İstanbul Televizyonundan ayrılarak, gemi ile 4 aylık dünya turuna katılmışlardır. 2018 'de, yine eşi ile Kuzey kutup dairesi içinde yer alan, kar ve buz diyarı Svalbard adalarına artic tura katıldılar.

Başusta'nın 2018 yılında "MADELET- Bulutlara dokunmak" isimli kitabı ve 2021 yılında da " Dünyaya Göklerden Bakan Kız- MADELET " isimli biyografi romanı yayınlanmıştır.

Mesleğe gazeteci olarak başlaması nedeniyle, fotoğraf makinesi koleksiyonu yapmaktadır. Koleksiyonunda dünyanın bir çok ülkesinden ve Türkiye’den aldığı 40 dan fazla fotoğraf makinesi ve kamera bulunmaktadır.

Hüseyin Başusta, eşi Madelet Garabbe Başusta’nın biyografisini yazdığı “Madelet - Bulutlara Dokunmak” kitabının ardından bu kez de “Dünyaya göklerden bakan kız-Madelet” adlı biyografi romanını yazdı.

Başusta’nın sıra dışı sayılabilecek hayat hikâyesi televizyon prodüktörü ve yönetmeni eşi Hüseyin Başusta tarafından ikinci kez kaleme alındı.

MADELET GARABBE BAŞUSTA

İlk kadın savaş uçağı pilotu olan Sabiha Gökçen ile tanışan ve onun döneminde THK’de öğrenci olan Madelet Garabbe Başusta’yı eşi Hüseyin Başusta, kitabında “Madelet’in gerçekten sıra dışı sayılabilecek bir hayat hikâyesi var. İnatçı, savaşçı ve her şartta pes etmeyen bir kadın. Madelet’in hayatı genç kızlara örnek olsun istiyoruz” sözleriyle anlattı.

Üç hava aracını da kullanabilen planör, paraşüt ve pilot brövesi alan Madelet inatçı, savaşçı ve her şartta pes etmeyen 1940'ların dünyada tanınmış çağdaş Türkiye kadınıydı...

Öykü, 1940’larin Ankara’sında baslar. Ailenin tek kızıdır. Çağdaş Türkiye’nin kalbi, ülkenin yeniden insanının ruhu her yanı sarmalamıştır. Yeni olan her şey gelişmenin, ilerlemenin birer göstergesi olarak hayatımızda yer eder. Aile yaşamını da bunu yeni’nin bir parçası olarak görmek gerekir. Öyle ki; genç kız Madelet, öğrenme, kendini bir birey olarak var etme düşünü bu ortamdan alır.

Kadının toplumsal yasamdaki yerini görmek/göstermek adına en ilerilere çıkar. Ama adım adım örer hayatinin bu aşamalarını. Çıkış noktasındaki uçuş düşü, onu bulutlara taşıyacak olan cesaret aslında hayatı karşılama düşüne ilk adımdır. Kendini görme, gücünü sınama, ilerisi için emin adımları atabilme yolculuğudur bu bir bakıma.

Türk Hava Kurumu ve Milli Takım....

19 yaşında, motorlu uçak, planör ve paraşütle atlama eğitimi almak amacıyla dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen yüzlerce gence, Türk Hava Kurumu Türk kuşu kampında öğretmen yardımcılığı yapan Başusta, disiplinli ve başarılı çalışmaları sebebiyle Paraşüt Türk Milli Takımı’na seçildi. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde yapılan çeşitli paraşütle atlama gösterilerine katıldı.

En büyük arzusu jet pilotu olmaktı...

Jet pilotu olabilmeleri için bir arkadaşıyla 1955 yılında Milli Savunma Bakanlığı’na dilekçe verdiler ve kabul edildiler. Ancak, o sürede ortaya çıkan kalp rahatsızlığı sebebiyle hayalini gerçekleştiremedi. Daha sonra, evlenerek Almanya’nın Bremen kentine yerleşti.1975 yılında Alman ve Türk kadınların kurucusu olduğu, “Bremen Türk Alman Kadınlar Birliği” adlı derneği kurdu. 1999 yılında Almanya’dan yılın iş kadını seçildi. 2018 yılında da Bakû Avrasya Üniversitesi tarafından fahri doktoraya layık görüldü.

Madelet Garabbe Başusta, ilk kadın savaş uçağı pilotu olan Sabiha Gökçen ile tanıştı ve onun döneminde THK’de öğrenciydi.

Hüseyin ve Madelet Başusta çifti yaşamlarını İstanbul’da evlerine kurdukları koleksiyonlar arasında ve etraflarındaki sosyal hayatın içinde mütevazi şekilde devam ettiriyorlar…

Yüksel Yıldırım-15 Aralık 2021

Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilişim