Dünya tarihinde ilk haritalar M.S.150 yılında Klaudios Ptolemaios (Klaudiyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudios Batlamyus, İskenderiyeli Yunan gök-bilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur.
M.S. 85 ve 165 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.
Bu tarihten sonra çizilen eski haritalar genelde gezginlerin anlattıkları bilgilerle yerleri belirlemişler.Bunlardan en önemli gezginci Strabon`dur.Bölgemizden M.Ö 1 YY`da gecen Strabon`un verdiği isimler haritalara yerleştirilmiştir.

Strabon Ereğli`ye Heraklia, Çatalağzı`nda PSYLLA veya PSYLLIV olarak söylemiştir. Filyos`a ise Tion der.
Türkiye ve Batı Karadeniz‘i bu kadar ayrıntılı gösteren ilk harita ise, 1478 yılında D'après Ptolemy tarafından çizilen fotoğrafta gördüğünüz haritadır.Bu haritada da Strabon`un yazdığı yer isimlere aynen riayet edilmiş. (Bu harita çizildiğinde Piri Reis henüz 8 yaşında)
Günümüzde Çatalağzı, antik kent olarak bilinmese bile Zonguldak bölgesinin en eski yerleşim yeridir. Fakat bugün kurulan kasabanın yerinden çok farklı şekilde yok edilen sahil ; Kazköy sahili olarak görünüyor.(Eren Limanı)
Çatalağzı antik ismi olan Psylla ,yine iç kesimlerde ki bataklıklardan dolayı verilmiştir.
Psylla; Bataklık sineği demektir

Harita`da ayrıca Gerede,Düzce ve Bolu gösterilmekte; haritada yer alan Diopolis ise Akçakoca`dır.

Haritada çok ilginç iki ada var.Bugün bildiğimiz sadece Kefken açıklarında olan Kefken Adası mevcut. Bu iki ada Ereğli açıklarına konmuş. İsimlerine baktığımızda aslında hata yapıldığı görünüyor.
Haritada Ereğli‘ye yakin gösterilen adanın ismi Erythini....! Oysa Erythini`yi biz Amasra`da ki adalardan birinin antik adı olarak biliyoruz.
Bu adanın hemen batısında bir ada daha görünüyor. Buna da Thynias denmiş. Thynias ise Kefken Adası`nin antik ismi. Yani biraz daha bati`da olsa bu ada doğru yerde olacak.
Zaten bakıldığında o dönem haritalara oldukça hatalı çizimler yapılabiliyor.Bu haritada bir kaç hata var.Ereğli kuzeye bakan bir yerleşim yeri olarak belirlenmiş.Oysa Ereğli kuzey batıya dönük kurulmuş bir şehirdir.
Yine haritada iki nehir görünmekte.Bunlardan biri, Parthenis Bartin ırmağı diğeri ise Lykos ırmağı Ereğli.
Bu nehirler doğru yerlere konmuş.
Ayrıca Bolu Dağları da yerinde çizilmiş.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilişim