Zonguldak Nostalji Editörü Yüksel Yıldırım yapımı tamamlanan Uzun Mehmet Camiinin yanında Uzun Mehmet Parkı ve Caddenin isminin hikayesini anlattı.

Yıldırım’ın paylaşımı şu şekilde:
"1932 yılında tamamlanan Uzun Mehmet Parkı ve 1933 yılında hemen yanındaki bulvara ismi verilen Uzun Mehmet Caddesi’nden 89 yıl sonra, sahil yolunda yine aynı isimle açılan park ve sınırları içinde tamamlanan Uzun Mehmet Camii de kent tarihine not düşüldü.

UZUN MEHMET KÖMÜR BAYRAMI KUTLAMALARI VE İLK PARK ALANI FİKRİNİN DOĞUŞU…
Erken dönemde Cumhuriyet idaresi tarafından bayram kutlamaları ulus devlet ideolojisinin halka benimsetilmesi için önemli bir araç olarak kullanılmaktaydı. Bu amaç çerçevesinde yeni bayramlar da ortaya konuyordu. Zaten yerelde böyle bir günün ihdas edilmesinde ön ayak olan Türkçü aydınların en büyük hayali Zonguldak’ta kutlamasına başlanan bu bayramın milli bir bayram haline gelmesiydi. Ancak bunu gerçekleştiremeyeceklerdi.

Halkevi tarafından Uzun Mehmet Kömür Bayramı ilan edildikten sonra sıra bayramın kutlanmasına gelmişti. 1932 yılında kömürün bulunuşunun 103. yıl dönümü adına gerçekleştirilecek ilk kutlama için büyük bir hazırlık yapılmıştı. Uzun Mehmet’in adının verildiği bir bahçe/park hazırlanmış bahçenin ortasına kaidesiyle birlikte 6 metre ve 500 kilo pirinçten dökülen. Uzun Mehmet adına bir Madenci Feneri konuldu. Kasım günü hava yağmurlu olmasına karşın coşkun tezahüratlarla kutlamalara başlanmıştı. Önce Belediye ve Parti Başkanları ile havzanın en genç maden mühendisi tarafından heyecanlı konuşmalar yapılmış sonra da Vali tarafından abidenin ve Uzun Mehmet’in isminin verildiği caddenin açılış merasimi yapılmıştı. Zonguldak ilk parkına ve ortasına konulan ilk abidesine kavuşmuş oldu.

Parkın açılış töreni görkemli oldu. Kutlamaya Halkevi bandosu, Halkevinin bütün mensupları, izciler, ortaokul öğrencileri, madenci kıyafetini giymiş olan Maden Meslek Mektebi öğrencileri, memurlar, şehirdeki kurumlardan temsilciler, madenciler, maden ameleleri ve halktan kalabalık bir grup katılmıştı. Şehirde tam bir bayram havası yaşanmaktaydı. Maden Mektebi öğrencisi ve amele bandosu Behçet Kemal’in madenci marşını söyleyerek şehri batan başa gezmişti.

Şehirde gündüz yapılan bu kutlamalar akşam da devam etmişti. Düzenlenen fener alayına kömür ameleleri de katılmıştı. Bundan başka sinema binasında verilen konferanslarda Nermi Bey kömür işlerinin teknik kısımlarını, Ahmet Naim Bey de Uzun Mehmet’i anlatmışlardı. Bu konferanslar bazı ocaklarda radyo aracılığıyla içişlere dinletilmişti. Ayrıca bayram nedeniyle Fransızların Santa Barbara Yortusunda yaptığı gibi kömür işçisine şeker dağıtılmıştı."

Editör: TE Bilişim