Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz Zonguldak'ta ki sokak köpelerinin tarihini yazdı.

İşte Hayati Yılmaz'ın o yazısı; 

"Hoş olmayan görüntüler Gazipaşa Caddesi`nde çekildi.
Zonguldak`ın diğer yüzü.
Sokak çocukların sahipsiz köpeklere işkencesi.
Bu görüntülerin Valilik Binası`nın hemen önünde çekilmesi daha da ilginç hale getiriyor.
Aslında sokak köpekleri tarihler boyunca sıkıntı olmuş ,yetkililer bu soruna çözüm bulamamış.Bazen vatandaşlar suçlanmış, bazen de kendi yöntemleri ile köpekleri vurarak sorunu gidermeye çalışmıştır.
II. Mahmut, İstanbul`da ki tüm köpekleri toplatıp, Hayırsız Ada`ya bırakılmasını emretmiş. Adaya bırakılan binlerce köpek, bir süre sonra açlıktan birbirini yemeye başlamıştır. İnlemeleri ve ulumaları,İstanbul kıyılarına kadar gelmişti. İnsanlar bu durumu padişaha iletmiş ve köpeklerin tekrar geri getirmesini sağlamışlardı.
60-70 yıl sonra, bu sefer II.Abdulhamid bilhassa Almanların şikayeti üzerine, toplama kararı aldırmış ve adaya gönderilmesini emretmiş, fakat gemiye doldurulan köpeklerin olduğu vapur, fırtına yüzünden adaya ulaşamayıp geri dönmüştür.
1935 yılında Cumhuriyet gazetesi haberi ise şöyle.
Sokak köpekleri vatandaş yüzünden çoğalıyor. İstanbul Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ gazeteye yaptığı açıklamada, kuduz vakıalarının artmasının sebebi olarak vatandaşların köpeklere merhamet göstermesi dolayısı ile meydana geldiğini beyan ediyor.
1960-70`li yıllarda ise sadece sokak köpekleri ve tasmasız dolaşan köpekleri vuran bir kadrolu tüfekli işçi mevcuttu. Acımasızca sahipsiz köpekleri gördüğü yerde öldürmekteydi.
Bundan 10-15 yıl önce bir çok belediye hayvan barınakları yapsa da bu çözüm olmamış, bir süre sonra köpeklerin bakımı masraflı gelmiş ve barınakların çoğu kapatılmıştı.
Bugün Zonguldak`ta hemen hemen her yerde dolaşan sokak köpekleri bazen vatandaşı tedirgin ediyor bazen de emniyetini sağladığına inanılıyor.
Zira çoğu sokak köpekleri, gece mahalle sakinlerini tanıdığı için onlara bir şey yapmamasına ramen, yabancı biri geldiğinde saldırıya geçiyor.Bu da mahalleyi hırsızlardan koruduğu düşünülüyor.
Zira beslenmesi mahalleliler tarafından yapılan köpekler, gündüz mahallede insanların paçalarını koklayarak aslında fişleme yapıyor ve gece o kokuyu alamazsa insanlara hırlıyor.
Bir çok belediye köpeklerden kurtulmanın yolunu da bulmuş.Örneğin Bolu Belediyesi tarafından toplanan köpekler, Düzce dağlarına bırakılıyor. Bir süre sonra Düzce Şehir Merkezi`ne inen köpekleri bu sefer Düzce Belediyesi, Zonguldak dağlarına bırakıyor.Böylelikle topu sınırdaşı olan belediyeye yüklüyor.
Her ne şekilde olursa olsun yerel yönetimler buna çare bulmak zorunda. Corona Covid-19 derken birde basımıza kuduz vakıaları çıkmasın.
her ne kadar aşıları belediyeler tarafından yapılsa da yinede sahipsiz köpeklerde bu güvenli anlamına gelmiyor.
Size ilginç bir bilgide vereyim.Almanya´da köpek sahibi olmak için 10 bin euro (86 bin TL) gözden çıkarmanız gerek, köpeklerin cinsine göre bu rakamlar gittikçe artıyor.Köpekler sahipleri tarafından tasma takma zorunluluğu ile ancak sokaklarda dolaştırılıyor."
Hayati YILMAZ ile
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilişim