Zonguldak Nostalji Editörü Yüksel Yıldırım toplu iş sözleşmelerini değerlendirerek GMİS Genel Başkanlarını karşılaştırdı.

Yüksel Yıldırım’ın Zonguldak Nostalji sayfasında yaptığı paylaşım şu şekilde:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Toplu İş Sözleşmeleri 2021 yılı Kamu Çerçeve Protokolü kapsamındaki ücret zamları Ankara’da yapılan görüşmeler neticesinde açıklandı.  İşçi ve temsilcilerinin kararlı ve örgütlü duruşları çıkan sunucu etkilediği bildirildi. Yapılan zam işçiler tarafından makul bulundu. Öyle ki görüşmelerden dönen sendikacılar yollarda önleri kesilerek çiçeklerle karşılandı.

Zonguldak Maden işçilerinin tarihteki toplu sözleşmeler süreci incelendiğinde, anlaşmazlık durumunda alınan işi durdurma, sokak ve meydan kararları, işverenin tavrının değişmesinde genelde etkili olmuştur. Özellikle Zonguldak maden işçisinin bu örgütlü tutumu, süreci lehinde sonuçlandırmıştır. Çünkü; birlik, beraberlik ve örgütlü yapılan işler her zaman toplumların çıkarları yönünde gelişir…

Peki ondan sonra neler olmuştur. İşveren çözümü, maden işçilerinin örgütlü tavrında gösterdiği iyi niyet ve tavizi, zamana yayarak alıştıra alıştıra sayılarını azaltarak, geride kalan iş gücüyle daha fazla üretim formülünü uygulamaya almışlardır.

İşin ilimi, bilimi ve istatistiki çalışmalarını bilim adamları yapadursun. Tarihte yaşananlar ve elimizdeki rakamlardan oluşan basit bir analiz ile maaşımıza yapılan zamma sevinirken, işimize son verilmemesi için biraz daha ilerisini görerek sevinmemizde fayda var!

Sendika tarihinde, zaman zaman işçileri tatmin eden toplu sözleşmelere baktığımızda en büyük zammın sendika başkanı Mehmet Tezer döneminde verildiğini ve zammın ardından 662 işçinin eksildiğini görüyoruz.

Sendika başkanı Şemsi Denizer döneminde verilen zamdan sonra, 19.312 işçinin bir şekilde emekli edildiği ve ya eksildiğini görüyoruz.

2019 yılında GMİS başkanı seçilen, Hakan Yeşil geldiğinde 7.569 sendikalı işçi sayısı vardı. Görevi süresinde bu sayı 7.930 a yükseldi. Ancak şimdi güncel sayı 7.565. İşe alınanlardan çok, emekli ve ya başka bir nedenle eksilme daha çok olmuş. Tarih boyunca yapılan yüksek işçi zammından sonra işçi sayısı zamana yayılarak eksilmiş.

Sonuç olarak kurumda sürekli işgücü azalıyor, kurum işçi açığıyla çalıştırılıyor. Bu bilgilerin ışığında sendikanın işi daha yeni başlıyor. Sendika yönetimi bu sayıyı yukarı yönde yükseltebilirse o zaman çiçeklerle karşılamak daha doğru olur diye düşünüyorum….

Editör: TE Bilişim