Hayati yılmaz Zonguldak’ta 1949 ve 1956 yıllarında tren istasyonlarında çekilmiş fotoğraflar ile Zonguldak’ın iki tarih arasındaki farkını gözler önüne serdi.

Aynı yolcu vagonunun iki farklı zamanda karşılanma şeklini yayımlayan Hayati Yılmaz’ın paylaşımı şu şekilde;
“İki fotoğrafta`da vagon aynı ama farklı zamanlar.

Biri Türkiye`nin ilk imam Hatip´li Başbakanı CHP`li Şemsettin Günaltay`ın 1949 yılında Zonguldak`a gelişi sırasında Çatalağzı İstasyonu`nda çekilmiş fotoğraf.
Diğeri ise, 20 Mayıs 1956 pazar günü saat 15.45 civarında Işıkveren İstasyonu`nda çekilmiş bir fotoğraf,
Başbakan Şemsettin Günaltay 1949`da temelini atacağı Zonguldak Lavuarını 1956 yılında prenses Süreyya`da eşi ile birlikte gezecektir.
Lavuar 1956 yılında tamamlanarak faaliyete geçmişti.
İki isminde gelişinde istasyonlar tıklım tıklımdı.
Birinde mükellefiyetten yeni çıkmış maden işçileri istasyona dizilirken; diğerinde ise, bir prensesi görmek için istasyona gelen yerli halk alanı dolduruyordu.
İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi onun yanında gölgede kalıyordu.
Aslında gerçek ismi "Soraya" idi. Türk halkının diline "Süreyya" olarak yerleşmişti ve hatta kimileri kız çocuklarına Süreyya ismini vermişti.
Şemsettin Günaltay 1949 yılında CHP tarafından tıpkı geçtiğimiz yıllarda Ekmeleddin İhsanoğlu`nu Cumhurbaşkanlığına aday gösterdikleri gibi ,1949`da da Menderes`e karşı bir din profesörünü CHP`nin basına getirerek,sağ görüşlü partilerin yükselmesini engellemeye çalışıyordu. Fakat 1950 yılında Menderes secimi kazandı.
Bu bir senelik başbakanlığı sırasında Zonguldak`a gelme onuruna erdi.
Süreyya İsfendiyar-i Bahtiyar-i ise Zonguldak`a geldikten 4 sene sonra çocuğu olmamasından ötürü ,İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi tarafından terk edildi.
Şemsettin Günaltay 60 ihtilalinden bir sene sonra İstanbul senatörü seçildi, ancak göreve başlayamadan 19 Ekim 1961`de vefat etti.
Prenses Süreyya ise ; 25 Ekim 2001'de Paris'teki evinde öldü.
Tıpkı aynı vagonda Zonguldak`a geldikleri gibi ayni ayda vefat ettiler.”

Editör: TE Bilişim