Beşiktaş’ta yaşanan zehirlenme faciasının ardından çevre programcısı Güven İslamoğlu, sokak midyelerine karşı uyarıda bulundu.
İstanbul Beşiktaş’ta bir restoranda yemek yedikten sonra gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan Böcek ailesinde anne Çiğdem Böcek ile çocukları Kadir Muhammet ve Masal’ın hayatını kaybetmesi, baba Servet Böcek’in ise tedavisinin sürmesi Türkiye’yi yasa boğdu. Olayla ilgili soruşturma devam ederken, çevre ve doğa programcısı Güven İslamoğlu midye tüketimi konusunda önemli bir uyarıda bulundu.
İslamoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada özellikle sokak midyelerinin büyük bir sağlık riski taşıdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Pişirmeden sakın yemeyin… Sokak midyesinden uzak durun… Neden?”
Güven İslamoğlu, dünyanın birçok ülkesinde denizleri temizlemek amacıyla midye çiftlikleri kurulduğunu hatırlattı. Türkiye’de de benzer bir adım atıldığını belirten İslamoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılında Marmara Denizi’ni temizlemek için yıllık 45 bin ton kapasiteli midye çiftliği kurulacağını açıkladığını hatırlattı.
Midyenin doğası gereği denizdeki azot, fosfor ve ağır metalleri filtre ettiğini vurgulayan İslamoğlu, Marmara Denizi’ne karışan kirli atıkların midyeleri tehlikeli hale getirdiğini söyledi.
“Asıl ölümcül tehlike bakteri ve virüslerde”
İslamoğlu, Marmara’da aşırı boyuttaki azot ve fosforun müsilaj oluşumuna neden olduğunu belirterek, bu kirliliğe eşlik eden bakteri ve virüslerin midyeyi ölümcül bir risk haline getirdiğini dile getirdi.
Midyenin mutlaka pişirilerek tüketilmesi gerektiğini vurgulayan İslamoğlu, “Pişmemiş midye tüketimi kalıcı sağlık hasarlarına ve ölümlere neden olabilir” ifadelerini kullandı.
“Piyasadaki midyelerin yüzde 70’i kaçak”
İslamoğlu, sokaklarda satılan midyelerin büyük bölümünün kaçak olduğunu söyledi:
-
Piyasadaki midyelerin yüzde 70’inin kaçak olduğunu,
-
Midyelerin Boğaz’da avlanmasının yasak olmasına rağmen sağlıksız ortamlardan toplandığını,
-
Genellikle iskelelerin altından, otoyol kazıklarından veya kirli bölgelerden çıkarıldığını belirtti.
Bu midyelerin gece saatlerinde tekneler veya araçlarla toplanıp daha sonra merdiven altı işletmelere götürüldüğünü, özellikle Alibeyköy ve Kağıthane gibi bölgelerde hijyensiz koşullarda işlendiğini ifade etti.
“En güvenilir midye çiftlik midyesidir”
İslamoğlu, kontrollü ortamlarda üretilen çiftlik midyelerinin denetim altında olduğunu ve güvenilir seçenek olduğunu söyledi. Ancak sıcak havanın ve yüksek tüketimin olduğu bölgelerde —özellikle İzmir’de— kaçak midye oranının daha yüksek olduğuna da dikkat çekti.
“Bilmediğiniz yerden yemeyin… Bana kalırsa hiç yemeyin”
Tüketicileri özellikle uyararak şu ifadeleri kullandı:
“Bilmediğiniz yerden midye yemeyin. Bana kalırsa hiç yemeyin…
Yiyecekseniz mutlaka çiftlik midyesi olsun. Çünkü çiftlik midyeleri sürekli kontrol ediliyor.”




