Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin derin denizlerdeki enerji arayışına güç katacak iki yeni sondaj gemisinin çok yakında göreve başlayacağını açıkladı. Bakan Bayraktar, gemilerden ilkinin 2026 Ocak’ta, diğerinin ise Şubat ayında faaliyete geçeceğini söyledi.

Güney Kore’de inşa edilen ve henüz isimleri belirlenmeyen bu iki gemi, 7’nci nesil yüksek kapasiteli sondaj teknolojisine sahip. Her biri 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde olan dev gemiler, 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. Helikopter pisti ve 200 kişilik yaşam alanına sahip gemiler, 2029’a kadar kesintisiz çalışabilecek donanıma sahip.

Türkiye Petrolleri’ne devredilen gemiler, teslim öncesinde titiz bir teknik inceleme sürecinden geçti. Sondaj ve deniz altı sistemlerinden makine dairelerine kadar tüm ekipmanları detaylı testlerden geçirildi. Hedef; daha hızlı, daha esnek ve maliyet avantajı yüksek operasyonlar.

Bakan yardımcıları Zonguldak'ta maden ocağına indi!
Bakan yardımcıları Zonguldak'ta maden ocağına indi!
İçeriği Görüntüle

Yeni gemilerle birlikte Türkiye, dünyanın en modern ilk dört enerji filosu arasında yerini almaya hazırlanıyor. Zaten güçlü olan enerji filosunda hâlihazırda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri aktif görevde. Sismik araştırmalarda ise Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa gemileri sahada.

Ayrıca filoda 11 destek gemisi, bir inşaat gemisi ve bir yüzer üretim platformu da yer alıyor. Türkiye, hem Karadeniz’de hem de açık denizlerde enerji potansiyelini keşfetmek için karış karış denizleri taramaya devam ediyor.