Trojan nedir? Truva Virüsü Temizleme Yöntemleri; "Trojan" ilk olarak Truva savaşı sırasında kullanılmaya başlandı. M.Ö. 500 yılında Akhaların komutanı Odysseus ve Akhalar, Truva'ya devasa bir tahta at bırakırlar. Troy, böylece savaştan çekilmiş gibi göründü. Askerlerini sahadan yeniden konumlandırıyor. Trojan kazandıklarına inandıklarında, ata sarılı Achaean askerleri şehri ele geçirir gibi görünür.

Trojan Nedir? Truva Virüsü Temizleme Yöntemleri

Olay, siber uzaydan gelen bilgisayar korsanlarının faydalı olduğuna inandıkları yazılımlara yerleştirdikleri kötü amaçlı yazılımlarla bilgisayar sistemlerine sızmaya başlaması için bir katalizördü. Truva Virüsü veya Trojan şeklinde bilinen kötü amaçlı yazılım, bilgisayarlara sızıyor ve yıllardır kullanıcılara zarar veriyor.

Trojan virüsü, bilgisayarların arka planında sessizce çalışır ve kişisel bilgilerin alınmasına neden olabilir. Kullanıcılar çoğu zaman sistemlerine sızan virüsü fark etmezler. Enfekte olduktan sonra bile zarar vermeye devam etmesinin nedeni budur.

Trojan veya Trojan virüsü olarak da bilinen Trojan virüsü, internetteki daha zor bulunan kötü amaçlı yazılımlar arasındadır. Pek çok kullanıcı kendi bilgisayarlarına trojan virüsünü indirdiğinin farkında değil.

Trojan virüsünü inceleyelim ve kendinizi koruma ve ortadan kaldırma yöntemlerini öğrenelim;

Web'in kötülükle dolu olduğu yaygın bir inançtır. Her tıklama, her veya dokunma sizden bir şey çalmaya çalışır ve sonra onu çalmaya çalışır. Trojan, virüsler, kötü amaçlı yazılımlar sistemlerinizi istila etmeyi bekliyor. Bazen Trojan olarak da bilinen Trojan virüsü (keylogger virüsü olarak da bilinir), perde arkasında çalıştığı için sisteminize sızmak isteyeceğiniz tek virüs değildir.

Trojan virüsünün bulaştığında garip olaylar olabilir veya meydana gelebilir, çünkü sinsi bir bilgisayar korsanı, gerektiğinde çalıştırmak için bilgisayarınıza bir enfeksiyon yüklemiş olabilir. Ayrıca bir virüse kişisel verilerinizi çalması veya sahip olduğunuz bilgileri kendi başınıza manipüle etmesi için bir şans veriyor olabilirsiniz.

Bu sinsi Trojan virüsünün ne yaptığına bir göz atalım ve kendinizi korumak için almanız gereken önlemlere ve onu ortadan kaldırmak için uygulamanız gereken tekniklere bir göz atalım.

Bu Truva Virüsü Nasıl Etkilenebilir?

Ancak adında "virüs" kelimesi kullanılırken, Trojan terimi aslında bir programdır. İnternet üzerinden indirilen bir uygulamada gizlenen Trojan yazılımı, bilgisayarınıza bulaşabilir ve onu açığa çıkarmayabilir.

İnternetteki dosya paylaşım sitelerinden indirilen bir dosya Trojan içerebilir. Sahte mesajlarda ve e-posta eklerinde gizlenebilir. Herkese açık Wi-Fi ağları, Trojanı cep telefonunuza veya bilgisayarınıza indirebilir.

Trojan virüsü genellikle sisteminize dolandırıcılık yazılımı yoluyla bulaşır. Çekici bir resme veya bir sitedeki bağlantıya tıklarsanız, sisteminiz tarafından virüs bulaşabilir. Özellikle illegal bannerların içeriğinde Trojan virüsü bulunmaktadır. Bu afişlere tıklarsanız, farkında olmadan bilgisayarınıza Trojan virüsü bulaşırsınız.

USB çubuklar veya cd sabit disk vb. gibi fiziksel nesnelere indirilen Trojan yazılımı da kişisel bilgisayarınıza bulaşabilir. Truva virüsü, gerçek zamanlı mesajlaşma yazılımı tarafından gönderilen bağlantıların metninde gizlenebilir. Şüpheli bir e-posta alırsanız, tanıdığınız biri olsa bile, mesaj onaylanmadan açılmamalıdır.

Trojan virüsü sisteminize sızdığında ne olduğunu bilmek neredeyse imkansız. Trojan çalışmaya başladığında bilgisayar yavaşlayabilir. Herhangi bir sorun olmamasına rağmen bilgisayarınızın performansı aniden düşerse, bunun nedeni bir Trojan bulaşması olabilir.

Trojan Ne Tür Zarar Vermektedir?

Trojan virüsü sisteminize indirilirse, hemen ya da virüsü indiren kötü niyetli bir kişinin yönlendirmesi ile aktif hale gelecektir. Sonunda sisteminize birçok zarar verebilir.

  • Bozuk dosyaları korur ve saklar,
  • Dosyalarda veya içeriklerinde yapılan değişiklikler,
  • Bilgisayarın kamerasını açar ve kullanıcının görüntüsünü kaydeder,
  • Ayrıca bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlar ve güncel izleme sağlar,
  • Sisteme çeşitli kötü amaçlı yazılımlar yükler.
  • Spam mesajlar gönderir ve kullanıcının: E-posta hesabından adresleri toplar,
  • Veri toplar,
  • Klavye tuşlarını hareket ettirerek çeşitli şifre verilerine erişim sağlar,
  • Kullanıcının cihazına kötü niyetli e-postalar gönderir,
  • Anti virüs yazılımını devre dışı bırakır,
  • Hafızada ayak izi bırakmaz.

Sayısız zararlı özelliğe sahip Trojan virüsü, kişisel verileri çalma yeteneğinin yanı sıra şirket verilerinin yayılması yoluyla fiziksel zararlara da yol açabilmektedir. Bilgisayar korsanları tarafından çeşitli Trojan oluşturulmuştur. Posion Ivy, Pnadora RAT, Sub7, Bifrost, JRat, Prorat bunlardan bazıları. Trojan’ın bulaşma olasılığı svchost32.exe, svhost.exe, back.exe, system.exe ve expoler.exe gibi uzantılara sahip dosyalar için daha yüksektir.

Bu Trojan Nedir?

Truva virüsleri. Windows yazılımına, ücretsiz oyunlara ve diğer yazılım türlerine eklemek mümkündür.

Bir uygulamayı bir e-posta yoluyla bilgisayarınıza indiren bağlantıya tıklarsanız ve onu, tanımadığınız web sitelerinden "ücretsiz" bir yazılım indirirseniz, Web sitelerinden açılır reklamlar açtığınızda veya Dark'tan dosya indirdiğinizde Web ve ne zaman Bittorrent belgeleri indiriyorsanız, trojan tarafından enfekte olmanız mümkündür.

Trojan Virüsünü nasıl tespit edebilirim?

Diğer kötü amaçlı yazılım türleri gibi Trojan virüsünü tespit etmek zor olabilir. Sisteminiz eskisinden daha yavaş çalışıyorsa veya olağandışı DLL hata mesajları görüyorsanız, trojan virüsünden muzdarip olabilirsiniz.

Sisteminizde çalışan bir Trojan varsa, kendini çoğaltabilir. Sisteminizin bir klasöründe birden fazla dosya keşfedebilir veya Trojan’ın dosyalarını sisteminizdeki tüm klasörlerde gözlemleyebilirsiniz.

Sisteminize aşırı yük bindiren bu bozuk dosyalar sistemin yavaşlamasına ve kötü çalışmasına neden olur.

Bilgisayarınıza Trojan bulaşıp bulaşmadığını, kötü amaçlı dosyaları algılayan ve tarayan bir virüsten koruma programı ile belirleyebilirsiniz.

Trojan Virüsünden Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Trojan, genellikle bilgisayarınıza indirdiğiniz programın içinde gizlenmiş, son derece tehlikeli bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Bilgisayarınıza Trojan bulaşmış olabileceğini düşünüyorsanız, indirdiğiniz son yazılımı kaldırmalısınız. Bazı durumlarda, Trojan'nda dosyayı veya yazılımı ortadan kaldırmanızı engelleyebilecek bir güvenlik programı vardır. Bu senaryoda, bilgisayarınızı güvenli modda kullanabilir ve ardından kötü amaçlı yazılım bulaşmış dosyayı silebilirsiniz.

Trojan Yazılımı Kaldırma

Denetim Masası'ndan yüklemek istediğiniz programı seçin. Özellikler bölümüne gidin. Uygulamaları ilk kuruldukları tarihe göre sıralayın ve ardından şüpheli olduğunu düşündüğünüz programları kaldırın. Ancak bu mutlaka Trojannı kaldırdığınız anlamına gelmez. Belirli durumlarda, Trojan virüsünün yüklü programların listesinde görünmeyebileceği durumlar vardır. Kendinizi bu senaryoda bulursanız, aşağıdaki paragraflardaki adımları izleyin:

  • Bilgisayarınızın arama penceresinde Enter tuşuna basın.
  • Evet'i seçin.
  • Açılan pencerede HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARE bulun ve orada şüpheli yazılım arayın.
  • Trojan olduğundan emin olduğunuz dosyayı silmelisiniz.

Sisteminizi korumak için kullandığınız virüsten koruma yazılımı bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Özellikle kişisel bilgisayarlar ve küçük ölçekli işletmelere ait bilgisayarlar için yetersiz güvenlik önlemleri uygulanmayabilir. Kurs içinde düzenli olarak güncellenen bir virüsten koruma yazılımı kullanıyor olsanız bile, güncellemeler yayınlıyorlarsa, gerekli önlemleri almak önemlidir:

Adres defterinize kayıtlı olmayan bir kişiden bir e-posta alırsanız veya farkında olmadığınız bir e-postayı açmayın. Trojan yazılımı özellikle bu e-postaların eklerinde gizlenebilir. Bazen tanıdığınız bir kişiden gelen bir e-posta Trojan içerebilir. Şüpheli olarak tanıdığınız birinden gelen bir e-postayı, mesajın gerçekliğini doğrulamadan açmaya karşı dikkatli olun.

Ekleri otomatik olarak açmayı devre dışı bırakmak için e-posta ayarlarınızı değiştirin. Birçok e-posta sağlayıcısı, ekleri açmadan önce kontrol eder ve tehlikeli olup olmadıklarını kullanıcılara bildirir. E-posta sağlayıcınız güvenlik hizmetleri sunmuyorsa, onu satın almanız veya ücretsiz olarak almanız ve ardından sisteminize yüklemeniz gerekir.

Bilgisayarınızda bir antivirüs programının yüklü olması önemlidir. Otomatik güncellemeleri etkinleştirilmiş bir virüsten koruma programı kullanılması önerilir.

Bilgisayarınızdaki işletim sisteminiz ne olursa olsun, yinelenen "güncelleme" uyarılarına dikkat edin. Kötü amaçlı yazılımlara karşı tasarlanmış sürümleri ve ayrıca bu sürümlerde bulunan yamaları kullandığınızdan emin olun.

Kazaa, Limewire, Ares, Gnutella ve benzeri programların kullanımının kısıtlanması önerilir. Genellikle Trojan virüsüne karşı korunmazlar. Bunlara virüsten koruma programları dahil edilmiş olsa da, yine de bu programlara çok fazla güvenmemeniz önerilir.

  • Anti-virüs programını kişisel bilgisayarınıza yükleyin.
  • Herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanmak için bir VPN kullanılması önerilir.
  • Verilerinizi bulut depolama alanına yedeklediğinizden emin olun.
Editör: TE Bilişim