Domain Uzantıları ve Seo Etkisi

Domain ve Seo ilişkisi arasında oldukça önemli bir bağ bulunmaktadır. Bu durum ne kadar önemli olsa da site içeriğinizin kalitesiz olması durumunda en kaliteli domain uzantısına sahip olsanız bile istediğiniz verimi ve performansı yakalayamazsınız. Aynı şekilde bu durum için tam tersi de olabilmektedir.

Domain seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar;

  • Anahtar kelime yani keyword olarak tabir ettiğimiz domain seçenekleri arasından tercih yapmanız uzun vade içerisinde ve gelecekte planlandığınız çalışmalarınızda sizi çok daha öne çıkaracaktır.
  • Domain geçmişinizin hatasız ve temiz olması aynı şekilde sizleri çok daha ileriye taşıyacaktır. Kendi alanınız dışarısında tercih edilmiş domainler SEO açısından oldukça büyük problemler yaratabilmektedir.
  • Backlink dediğimiz domainin geçmiş zamanlardan kalma zararlı linklerini kullanmamanız problemleri önleyecektir. Bazı araçlar vasıtası ile bu zararlı linklerden kurtulmanız mümkündür.
  • Domain uzunluğu oldukça önemli bir yere sahiptir. Akılda kalıcı bir domain istiyorsanız maksimum 2 kelimeden oluşan bir domain seçmelisiniz. Bu durum çok daha iyi bir tercih olmakla birlikte akılda kalıcılığı arttıracaktır. Marka algısını vurgulayabileceğiniz projeniz ile alakalı veya alakasız domain isimleri kullanabilirsiniz. Günümüzde gelişen ve büyüyen bu tarz şirketlerin isimlerinden örnekler bulabilmeniz mümkün.
  • Sektörünüz içerisinde daha önceden aktif bir şekilde kullanılmış domainleri kullanmak sizleri bir adım ileriye taşıyabilmektedir. Fakat SEO kullanımı konusunda detaylı bir bilgiye sahip değilseniz hiç kullanılmamış olan bir domain tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır.
  • Domain uzantısı olarak mümkün olduğu sürece .com uzantılı domainler kullanmanızı öneriyoruz. Aynı şekilde bu uzantıya yakın olarak .org, .net, ,info gibi uzantılar da tercih edilebilmektedir. Kurumsal siteleriniz içerisinde veya Türkiye kitlesine sunacağınız projeleriniz konusunda com.tr uzantılı domainler kullanmak sizlere iyi bir avantaj sağlayabilir.

Yukarıda belirttiğimiz uzantıları kullanmanız sıralama konusunda sizleri oldukça yukarılara taşıyabilmektedir. İçerik özgünlüğünüz ve anahtar kelime kullanımız ile doğru orantıda yükselecek olan sıralamanıza domain tercihiniz de etki etmektedir. Yabancı içerikli internet sitelerinizde com, net, org uzantılarını tercih edebilirsiniz. Türkiye dışında da bir kitleye hitap edeceğinizden dolayı bu uzantıları kullanmak çok daha sağlıklı olmaktadır.

Her ülkeye özel olarak ayrılan domain uzantıları bulunmaktadır. Bu uzantıları tercih etmeniz hedef kitleniz ile iletişime geçmenizde ve aynı zaman da onları kendinize çekmeniz de oldukça faydalı olmaktadır. Örnek olarak Almanya içerisinde kullanabileceğiniz bir domain uzantısı olan ‘’.de’’ ve Rusya için ise ‘’.ru’’ uzantısını verebiliriz. Ülkelere özel olarak ayrılan bu uzantılar SEO açısından oldukça etkili olmakta ve sizleri bir adım öne taşımaktadır. İstatistiklere bakıldığında ve gerekli gözlemler yapıldığında doğru domain kullanımının SEO’ya doğrudan etki ettiğini söyleyebiliriz. Domain uzantıları ve SEO etkisi oldukça dikkat edilmesi gereken bir durum olmanın yanında doğru kullanıldığı taktirde sizleri çok daha ön plana çıkarabilmektedir.

Domain Adı Belirleme ve Akılda Kalıcılık

Domain adınızı yani alan adınızı belirlerken hem akılda kalıcı bir seçim yapmalı hem de konuyla alakalı olmalıdır. Sitenizi ziyaret eden herhangi bir ziyaretçi daha sonra sizi hatırlamalıdır. Marka oluşturmak ve kendinizi ön plana çıkarmak için bu durumlar son derece önem taşır. Fazla uzun olmaması gereken domain adınız hem akılda kalıcı olmalı hem de fazla karışık olmamalıdır. Oldukça basit ve pratik isimler ile hem kendi markanızı vurgulayabilir hem de sizleri ziyaret eden kullanıcıların aklına markanızı kazıyabilirsiniz. Bu durum uzun vade içerisinde sizlere oldukça pozitif bir geri dönüş sağlayacaktır.

Editör: TE Bilişim