Askıya Alınan Twitter Hesabı Nasıl Kurtarılır?

Twitter, bilindiği üzere haber yönü ağır basan bir sosyal medya platformudur. Dünya çapında yaklaşık 225 milyon kullanıcıya sahip olan Twitter uygulaması, kullanıcılarına daha verimli ve güvenli bir alan oluşturabilmek için birtakım kurallar belirlemiştir. Belirlenen bu kuralların esas amacı kullanıcıların özlük haklarını korumak ve güvenliğini sağlamaktır. Eğer açık bir şekilde belirtilen bu kurallara uymazsanız hesabınız, Twitter tarafından askıya alınabilir.

Askıya alınan Twitter hesabı, bilmeyenler için Twitter kurallarını ihlal eden hesapların, Twitter tarafından kullanıcılarının erişimine engel olunmasıdır. Elbette askıya alınan Twitter hesabını kurtarma yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak kullanıcıların unutmaması gereken nokta bazı kural ihlalleri sonucunda Twitter hesabı kalıcı olarak askıya alınabilir. Bu kapsamda kullanıcıların Twitter kurallarını dikkate almaları ve bu konuda hassas davranmaları gerekmektedir.

Peki, askıya alınan Twitter hesabı nasıl kurtarılır? Twitter hesabının askıya alınma sebepleri nelerdir? Merak edilen tüm soruların cevaplarını ve daha fazlasını sizler için derlediğimiz bu yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.  

Twitter Hesabının Askıya Alınma Sebepleri Nelerdir?

Twitter hesabının askıya alınma sebepleri birbiriyle bağlantılı ya da bağlantısız durumlar olabilir. Kullanıcıların Twitter hesabının askıya alınmasının birden fazla nedeni olabilmektedir. Bunların başlıcaları Twitter'da sahte takip ile paylaşım programları kullanmak, uygunsuz içerik paylaşmak, bir anda çok fazla beğeni yapmak ya da bir anda çok fazla kişi takip etmek, kişisel hakarette bulunmak, tehditte bulunmak, saldırgan ve kaba bir üslupla tweet atmak şeklinde bu liste uzatılabilir. Twitter hesabınızın askıya alınmaması için Twitter kurallarını kapsamlı bir şekilde incelemeniz fayda sağlayacaktır.

Twitter'ın böyle bir yaptırım uygulamasındaki başlıca sebep kullanıcıların eşit, güvenilir ve etik bir sosyal medya platformuna sahip olmalarını sağlamaktır. Yani kullanıcıların diğer hesap sahiplerini rahatsız edici tutum, tavır ve söylemleri o hesabın askıya alınması için sebep olabilmektedir.

Takipçi siteleri ve paylaşım programı kullanan kişilerinde hesapları askıya alınabilmektedir. Esasında takipçi siteleri, kullanıcılara hesap kapanma riski olmadan takipçi kazandırmayı vaat etmektedir. Bu bilgi doğru olmamakla birlikte bu tarz hileleri başvurmak etik değildir. Takipçi sitelerinin işleyişi, başkalarının sizi takip etmesini sağlamaktır. Sizi takip edenler ise yine bu sistemi kullanarak takipçi kazanan kişilerdir. Bu siteler açık olan hesapların sizi takip etmesini sağlarken, başkasını takip etmek istemeyen kişiler için de ücretli üyelik sistemi oluşturmaktadır. Bu uygulama etik olmadığı gibi kişilerin kendi istekleri dışında başkalarını takip etmelerine neden olmaktadır. Dolayısıyla bu uygulamayı gerçekleştirenler Twitter kurallarını ihlal ettiklerinden dolayı hesapları askıya alınmaktadır.

Twitter Hesabının Kalıcı Askıya Alınma Sebepleri Nelerdir?

  • Irk, din, cinsiyet, engelli olma hali vb. korumalı bir kategoriye karşı sergilenen nefret söylemi
  • Fiziksel zarar verme ya da şiddet uygulama tehdidinde bulunma
  • Telif hakları ihlali
  • Kaba ya da saldırganca bir üslup ile tweet atmak
  • Taklitçilik

Twitter'ı verimli ve uzun süreli kullanmak için hesabınızın askıya alınmamasını istiyorsanız, düzenli olarak Twitter kurallarını takip etmeli, güncel değişiklikler ve sınırlamalar hakkında bilgi edinmelisiniz. Aksi takdirde Twitter tarafından hesabınız kalıcı olarak askıya alınabilir.

Askıya Alınmış Twitter Hesabını Geri Açma Yöntemleri

Bazı kişilerin birkaç durumdan ötürü hesabı askıya alınabilir. Eğer birden fazla nedenden ötürü hesabınız askıya alınmış ise hesabı geri alamama ihtimaliniz vardır. Peki, Twitter hesabının askıya alındığı nasıl anlaşılır? Twitter hesabınıza giriş yaparken karşınıza bir güvenlik kodu girme sayfası çıkıyorsa, o kodu girerek hesabınızı anında geri alabilirsiniz. Ancak giriş yapmaya çalıştığınızda karşınıza güvenlik kodu girme ekranı gelmiyorsa ve size sadece hesabınızın askıya alındığı bilgisi veriliyorsa bu durumda aşağıda sizinle paylaştığımız Twitter askıya alınan hesap kurtarma yöntemlerini deneyerek hesabınızı geri alabilirsiniz.

  1. Hesap Doğrulama Yöntemi İle Askıya Alınan Twitter Hesabını Kurtarma

Twitter her zaman kural ihlali durumunda hesabı askıya almaz.  Twitter kurallarını ihlal etmek dışında eğer hesap güvenliğinizin tehlikede olduğuna dair Twitter tarafından şüpheli bulgular tespit edilmişse, hesabınız askıya alınabilir. Örneğin, kısa bir zaman dilimi içerisinde hesabınıza farklı cihazlar ile giriş yapmanız durumunda Twitter hesabınızı geçici olarak askıya alabilir.

Bu gibi durumlarda hesap doğrulama işlemi ile Twitter hesabını geri almak mümkündür. Uygulamaya bir sonraki girişinizde Twitter sizden telefon numaranız ya da e-posta bilgilerinizi isteyecektir. Gerekli bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra telefon numaranız ya da e-posta adresinize bir güvenlik şifresi gelecek. Bu şifre ile hesabınızı kullanıma açabilirsiniz.

  1. Hesap Kilidini Kaldırma Yöntemi İle Askıya Alınan Twitter Hesabını Kurtarma

Hesabınıza giriş yapmaya çalıştığınızda, Twitter tarafından hesabınızın kilitli olduğuna dair bilgilendiriliyorsanız, bu hesabınızın spam ya da taciz içeren davranışlar dolayısıyla askıya alındığını gösterir. Bu konu ile ilgili Twitter üç farklı prosedür uygulamaktadır.

  • Hesabınız ilk defa bu gibi bir sebepten ötürü askıya alındıysa, Twitter, kuralları ihlal ettiğinize dair size bir uyarıda bulunarak belirli bir süre tweet atmanız engellenir.
  • Eğer bu işlem daha önce uygulandıysa ve hesabınız ikinci kez askıya alınıyorsa, bu durumda hesabınız kalıcı olarak kullanımı kapatılmaktadır.
  • Hesabınız spam ya da taciz içeren davranışlardan dolayı askıya alınmadıysa, bu durum yalnızca güvenlik sebebiyle ise Twitter sizi hesap doğrulama sayfasına yönlendirmektedir.

  1. Hesabın Askıya Alınmasına Ya Da Kilitlenmesine İtiraz Etme

Twitter tarafından hesabınızın spam ya da taciz içeren davranışlar dolayısıyla kapandığına dair bir bilgilendirme gelmiş olabilir. Ancak siz böyle bir durumun söz konusu olmadığını düşünüyorsanız ‘hesabın askıya alınmasına itiraz' ederek, Twitter hesabınızı geri almayı deneyebilirsiniz.

https://help.twitter.com/forms/general?subtopic=suspended adresi üzerinden hesabınızın askıya alınmasına itiraz edebilirsiniz. Bu adreste 'bir hesabın askıya alınmasına ya da kilitlenmesine itiraz etme' formu bulunmaktadır. İlk olarak yapmanız gereken bu sayfa açıkken askıya alınan hesaba giriş yapmaktır. Daha sonra formda doldurulması gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Öncelikle bu sorunla nerede karşılaştınız kısmını doldurup karşılaştığınız sorunu açık bir üslupla tanımlamanız gerekmektedir.

Daha sonra formda kişisel bilgilerinize ait kısmı doldurmalısınız. Bu bölümde ad ve soyadı, Twitter kullanıcı adı ve e-posta adresi ile birlikte telefon numarası (isteğe bağlı) bilgilerini doğru bir şekilde yazmalısınız. Formu gönderdikten sonra Twitter yetkilileri itirazınızı değerlendirecektir. En erken 72 saat en geç bir hafta süreyle Twitter mail adresiniz aracılığıyla size itirazınızla ilgili bilgilendirme içeren bir mesaj gönderimi sağlayacaktır.

Müstehcen, şiddet içerikli ve şahsa hakarette bulunulan hesapların hiçbir şekilde geri açılmama ihtimali de bulunmaktadır. Dolayısıyla kullanıcılar tarafında askıya alınma ve kilitlenme durumuna itirazları geçersiz sayılabilir. Bu kapsamda yukarıda sizinle paylaştığımız çözüm yollarını denedikten sonra hesabınızı geri alamadıysanız, o hesabı artık kullanmanız mümkün değildir.

Farklı bir hesap açarak Twitter uygulamasını kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu tarz bir durumu tekrar yaşamamak adına Twitter kurallarını, güncel ve belli aralıklarla takip etmeniz yararlı olacaktır. Ayni problemlerden ötürü kullanıcı hesapları askıya alınan kişilere tavsiyemiz, daha sonra farklı yaptırımlarla karşılaşmamak adına Twitter uygulamasını daha özenli ve seviyeli bir şekilde kullanmalarıdır.

Editör: TE Bilişim