Hayati Yılmaz'ın yazısı şöyle,

"Tarihler boyunca Ereğli çift isimlerle anılmıştır. Bunun nedenlerinden biri, Eski antik Helen tarihine dayanmasının altında yatar.

Ereğli ismi Heraklia isminden gelmektedir. Heraklia Herekli Erekli ve Ereğli olarak günümüze kadar geliyor. Lakin Dünya'da Heraklia şehirleri oldukça fazladır. Türkiye'de ise 3 kentin ismidir.

Zonguldak'ta bulunan Heraklia ismi Ereğli'ye dönüşmeden önce diğer şehirlerden ayırt edilebilmesi için Pontus Heraklia , şeklinde isim bulmuştur. Helen kolonileri gelmeden önce Karadeniz'in adı Axenna idi. Örneğin Ereğli ismi hiç bir yerde ”Axsenna“ ile yer almaz.

Türklerin bölgeye gelmesi ile tarihte ilk defa bir denize isim verip bunu coğrafi literatüre sokmuşlardır. Karadeniz Türklerin yön isimlerinden Kuzey'e verilen isim olduğundan Kuzey'de kalan denizin adı da Karadeniz olmuştur. Batı bu denize Kara Deniz anlamına gelen Black See olarak telaffuz etmektedirler. Ereğli'nin ismi de günümüzde Karadeniz Ereğli olarak adlandırılıyor.

Peki antik zamanı gösteren haritalarda Ereğli bir kaç ön takısı daha vardır. Bunlardan biri Bender Ereğli'dir.

Bender ismi Ereğli ile birlikte anılsa da Ereğli ile ilgili bir kelime değildir. Bender Farscada Liman anlamındadır. Yani; Ereğli Limanı bazen de Bay of Erekli ( Ereğli Erekli Körfezi ). Fransızlarda Hem Zonguldak'a hem de Ereğli'ye Port de Zonguldak (Zonguldak Körfezi) demişlerdir. Bugün Ereğli , Kozlu ve Zonguldak sonradan doldurma topraklarla Körfez vasıflarını hemen hemen yitirmiştir.

Joseph Meyer`in haritası ve Zonguldak! Joseph Meyer`in haritası ve Zonguldak!

1920’li yılların sonlarında Zonguldak İskelesi. İnsanların başında şapka olduğuna göre, 1925 yılında şapka devrimi sonrası çekilmiş fotoğraf. Fotoğrafta eski Osmanlı yazısı var bu da 1928 yılında Harf devriminden önce çekildiği kanısı veriyor. Yani görüntü 1927 yılına ait olması çok olasıdır. 1932 yılında ise tahta iskelenin yerine beton iskele yapılmıştı."

Editör: Melisa Sapaz