Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın yıkılacağını ifade ettiği ve son olarak Zonguldak Valiliği’nin esnafa tahliye için 27 Ağustos’a süre vermesi üzerine CHP kurmaylarından basın açıklaması geldi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, parti yöneticileriyle birlikte yaptığı açıklamada sert konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporunu basın mensuplarıyla paylaşan Yavuzyılmaz, köprünün yıkılması konusunda kesin bir görüşe yer verilmediğini, sadece yeni yönetmeliğe uygun olarak güçlendirilmesi gerektiği konusunda görüş bildirildiğini ifade etti.
Yavuzyılmaz’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
“Basın açıklamamızın konusu fevkani köprüsü ve Zonguldak’ın tam ortasında yapılmak istenen proje zorbalığı. Fevkani köprüsü mimari olarak oldukça yüksek değere sahip olan bir yapı. 4 yıl önce Zonguldak Belediye başkan adayı biz yıkmaya değil yapmaya geliyoruz diyerek bu köprü altında oluşan birçok görüşle ilgili tavrını ortaya koymuş ancak seçildiği günden itibaren köprüyü yıkacağı yönünde açıklamalar yapmıştır. Bu açıklamaları yaptığı esnada herhangi bilimsel bir çalışma araştırma bu köprünsün depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda bilgiye sahip değildir. Ön yargılı bir yaklaşımla köprüyü yıkacağını ifade etmiştir. Bu aşamada da çevre ve şehircilik bakanlığının belediyeye yazdığı yazıda köprü altı esnafını taşınması işi ile şehir ulaşım sistemlerini sekteye uğramaması adına alternatif güzergahların belirlenmesi için gerekli olan ve çalışmaların yapılmasını istemiştir. Ancak bu çalışmalar yapıldıktan sonra resen riskli yapı tespit işlemlerine başlanacağını ifade etmiştir. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra köprü depreme dayanıklı mı değil mi olduğu yönünde çalışmaya başlanacaktır. Ancak Zonguldak belediyesi bu çalışmaların hiçbirisini yapmadan yapmış gibi bilgi vererek bakanlığın köprünün yıkımına yönelik analiz çalışmalarını yapmasını talep etmiştir. Bu doğrultuda çevre ve şehircilik bakanlığı hiçbir bağımsız otoriteden görüş almadan onlarla çalışma yapmadan kendi iştiraki olan GEDAŞ şirketiyle birlikte fevkani köprüsünde bir yapısal durum değerlendirilmesi raporu hazırlatmıştır.
BAKANLIK RAPORUNU PAYLAŞTI
Adrese teslim olarak yapılan bu raporun sonucunda bu rapor bile köprünün yıkılması gerektiğini söylemiyor. BU rapor ne diyor? Sonuç kısmında ifade dildiği üzere son 30 sene içerisinde şartnameler önemli ölçüde değişmiş ve daha yüksek deprem performansı hedeflenmesinden dolayı köprünün güçlendirilmesi durumu ortaya çıkmıştır diyor. Yani rapor yönetmeliklerde ki değişikler nedeniyle köprünün güçlendirilmesi gerçeğini ortaya koyuyor.
AMERİKA ŞARTNAMESİYLE KÖPRÜYÜ YIKMAK İSTİYORLAR
Öte yandan ABD köprü güçlendirme şartnamelerinde 50 yaş üstü köprüler için güçlendirme çalışmaları yerine yıkım ve yeniden yapılması daha ekonomik bir çözüm olduğu gündemimize gelmiştir diyor. Yani Türkiye’deki deprem yönetmeliğine göre değil Amerika’da ki deprem güçlendirme şartnamesine göre yıkmak daha avantajlıdır diyor. Amerika’daki çelik fiyatları ne kadar Türkiye’deki ne kadar. Amerika’daki ekonomik avantajları nedir?; Türkiye’de bir köprüyü ve yol yapmanın zorlukları nedir? Bu raporu hazırlayanlar bu iki ülkedeki farklılıkları dikkate almadan yorum getirdiklerini sonuç kısmında ifade etmişlerdir.
Diğer taraftan rapor doğrudan fevkani köprünü riskli görmemektedir. Köprünün 104 yıl olan depremlere göre dayanıklı olduğunu ve performansını yeterli görmektedir. Ancak son yönetmeliklere göre bu köprünün 2 bin 475 yılda bir olan devasa büyüklükteki depremler noktasında performansının yeterli olmadığını ancak güçlendirme yapılarak da bunun ortadan kaldırılabileceğini ifade etmektedir.
CHP GÖRÜŞÜNDE ISRARCIDIR
Bu köprü mimari yapısı ve trafiğe getirdiği çözüm itibariyle Zonguldak için çok önemli bir köprüdür. Fevkani köprüsü hem trafiğe getirdiği çözüm ve güçlendirme ile onyıllarca daha Zonguldak’a hizmet verme imkanına sahip olduğu için ve köprüaltı esnafıyla birlikte burada yaratılabilecek ticaret hayatı sosyal yaşam alanlarıyla birlikte Zonguldak’a bir nefes olması noktasında varlığının güçlendirerek korunması yönünde CHP olarak bilimsel ve Zonguldak’ın geleceğine dayanak teşkil edecek şekilde bir görüşümüz var. Bu görüşümüzde ısrarcıyız.
Bağımsız otoritelerce yapılacak çalışmalarla bunun destekleneceğini biliyoruz. Diğer taraftan köprünün tarihi dokusu bozulmadan muhafaza edilmesiyle birlikte esnafın ticari hayatının devamını sağlayacak plan ve projelerimiz mevcut. Esnafımızın 4 yıldan büyük belirsizlik içerisinde geçimlerini sağlayabilecekleri çeşitli endişeler içerisinde bırakılması ve kredi borçlarının devam etmesi nedeniyle Zonguldak bütünüyle bir huzursuzluk içerisine itilmiştir.
Köprü altı esnafına yazılı olarak verilen bugüne kadar hiçbir güvence yoktur. Doğalgazınızı suyunuzu keseriz ardından sokağa atarız denmektedir. Yazılı olarak bir güvence verilmediği için de esnafımız aileleriyle birlikte mağdur olacaktır.
GÖĞSÜMÜZÜ SİPER EDECEĞİZ
CHP olarak esnafımızın mağdur olmayacağı tüm çözümlerin peşinde olacağız ve yerel seçimlerde Zonguldak Belediyesi’ni kazandıktan sonra esnafımızı mağdur etmeyecek çözümleri onlarla birlikte doğrudan hayata geçireceğiz.
Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz ayın 27’sinde esnafları dükkânlarından çıkaramazsınız, çıkaramayacaksınız. Bizler göğsümüzü siper ederek bu dükkânların önünde esnafımızla aileleriyle vatandaşlarımızla birlikte siper olacağız. O nedenle bu çağrımız üzerine bu alınan tahliye kararını önce ertelemelerini sonrada aklı selim bir şekilde yapılacak görüşmelerle birlikte köprünün güçlendirilmesi ve yıkılmaması ile ilgili en doğru kararı birlikte vermeye davet ediyorum. Zonguldak haklının huzurun kaçırmaya, esnafın huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı yoktur. Ak Parti’nin Zonguldaklının huzurunu kaçırmaya, gelecekle ilgili umutlarını ortadan kaldırmaya hakkı yoktur. Bu konuda Zonguldak halkının esnafının yanındayız. Ayın 27’sinde esnafın dükkanlarını boşaltmayacağını o noktada bizlerinde olacağını ilan ediyorum.”