Kozlu'da yıkılan mendirek yeniden yapılacak! Kozlu'da yıkılan mendirek yeniden yapılacak!

Bilim insanları, laboratuvar ortamında uyutulan 33 gönüllü denek üzerindeki çalışmaları sonucunda "Ay etkisi"ne ilişkin bir takım verilere ulaştı.

Tamamen karanlık bir odada tutulan ve araştırmanın amacından haberi olmayan 33 gönüllü, yataklarından ay ışığını görmeseler dahi "Dolunay'dan etkilendiler."

Ay, daire şeklini aldığında, gönüllülerin uykuya dalmaları daha uzun sürdü. Vücudun biyolojik saatini koruyan ve ritmini arttıran melatonin hormonunun da gönüllülerde Dolunay sırasında oldukça düşük olduğu tespit edildi. Karanlık ortamda daha fazla melatonin salgılanırken, aydınlık ortamda melatonin hormonu daha az salgılanıyor.

İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nde araştırmayı yürüten ekipten Prof Christian Cajochen ve diğer ekip üyeleri "Ay'ın etkisinin" parlaklığıyla alakalı olmadığını düşünüyor.

Prof Cajochen, "Ay döngüsünün, kişi Ay'ı görmese veya o anki döngüyü farketmese dahi, insanın uykusunu etkilediğini düşünüyoruz" diyor.

Çalışma bu zamana kadar yapılmış ilk "Ay etkisi" araştırması değil. Araştırmacılar Ay'ın olası etkileri üzerine yıllardır çalışmalar yapıyorlar.

Editör: U. G.