Fotoğrafçı İbrahim Kerem Öztürk’ün büyük emekle hazırladığı “Usta Eller” adlı fotoğraf sergisi, 28 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00’te Çaycuma Belediyesi’nin giriş katındaki sergi salonunda açıldı. Açılışa Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya ve Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın yanı sıra, fotoğrafları sergilenen usta zanaatkârlar da katıldı. Ziyaretçilerden yoğun ilgi gören sergi, duygusal anlara da sahne oldu.
Kaybolan Mesleklerin Sessiz Tanıkları
2018-2020 yılları arasında Zonguldak ve çevresindeki ilçelerde çekilen sergide, 40 meslek erbabının yaşamından siyah beyaz kareler yer alıyor. Günümüzde çırak bulamayan, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri temsil eden sanatkâr ve zanaatkârların hikâyeleri, her bir fotoğrafla birlikte ziyaretçilere sunuluyor. Sergide yer alan 27 ustadan altısı, Nisan 2025 itibarıyla hayatını kaybetmiş durumda. Bu yönüyle “Usta Eller”, yalnızca geçmişe bir saygı duruşu değil, aynı zamanda kültürel bir bellek niteliği taşıyor.
“Zonguldak’ın İnsan Hazineleri”
Zonguldak’ın sosyal ve kültürel mirasını belgeleyen çalışmada, geleneksel üretim yöntemleriyle bugünün teknolojik dünyası arasındaki fark da gözler önüne seriliyor. Her bir kare, sadece bir mesleği değil, aynı zamanda bir yaşam öyküsünü, bir dönemi ve bir mücadeleyi anlatıyor. Öztürk, serginin Zonguldak halkı ve özellikle gençler için önemli bir farkındalık kaynağı olacağını vurguluyor.
Yeni Sergi Yolda: Gurbetteki Zonguldak
“Usta Eller”in ardından fotoğrafçı Öztürk, “Gurbetteki Zonguldak” adlı yeni projesini de duyurdu. Bu çalışmada, Almanya başta olmak üzere yurtdışına ve Türkiye’nin çeşitli illerine göç eden Zonguldaklıların hikâyeleri yer alacak.
İbrahim Kerem Öztürk Kimdir?
TED Zonguldak Koleji mezunu olan İbrahim Kerem Öztürk, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden 1992 yılında mezun oldu. 2003 yılından itibaren fotoğrafla ilgilenen Öztürk, Zonguldak Fotoğraf Derneği’nin kurucu üyelerinden biri olup, aynı zamanda uzun yıllardır Temel Fotoğraf Eğitimi seminerlerinde eğitmenlik yapmaktadır. Anadolu Üniversitesi AÖF Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümü mezunu olan Öztürk, şu anda Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda ödül ve sergiye imza atan Öztürk’ün başlıca sergileri arasında; “Anadolu’nun Çocukları” serileri, “Madenciler”, “Kadınlarımız”, “Benim Kütüphanem” ve “4 Mevsim Zonguldak” gibi temalarla hazırladığı sergiler yer alıyor.