14 yaşındaki kayıp kız her yerde aranıyor! 14 yaşındaki kayıp kız her yerde aranıyor!
Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinin 4’üncü Almanya’nın 9.büyük şehri Essen ile Zonguldak arasında ekonomik ve sosyal iş birliği geliştirme çalışmaları kapsamında Almanya’da B2B etkinliklerinin olduğu ekonomi zirvesi gerçekleşti.
Daha önce 2022 yılı Mayıs ayında Essen Heyeti Zonguldak’ı ziyaret etmiş ve 2023 yılı Haziran ayında da Zonguldak heyeti Essen’i ziyaret etmişti. Bu ziyaretler kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda Essen’de iki ülkenin ekonomik ve sosyal iş birliğini artıracak bir etkinlik düzenlenmesi kararlaştırılmış ve çalışmalara başlanmıştı.
Bu çalışmalar kapsamında Essen Büyükşehir Belediyesinin daveti üzerine 54 kişiden oluşan Zonguldak heyeti 14– 18 Şubat tarihleri arasında Essen’e ziyaret programı gerçekleştirdi.
Başkanlığını Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı’nın yaptığı ve 54 katılımcının içinde bulunduğu  heyete Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Meclis Başkanı Zafer Sağlam, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşen Orhan,  Meclis Başkan Yardımcısı Ayşegül Arat Papila , Genel Sekreter Muharrem Sarıkaya ve Genel Sekreter Yardımcısı Erdem Koltuk ileOda  Üyelerikatılım sağladılar.  Programın Almanya’daki koordinasyonuna Essen Belediyesini temsilen, kendisi de bir Zonguldaklı olan Muhammet Balaban destek sağladı.
Ziyaret programı 15 Şubat tarihinde Essen Belediyesinde Belediye Başkanı Thomas Kufen tarafından heyete verilen resepsiyon ile başladı. Açılış konuşması Belediye Başkanı Thomas Kufen tarafından yapıldı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yapıldı. Zonguldak ve Essen şehirlerinin ortak tarihine vurgu yapan Kufen, Essen olarak gerçekleştirdikleri yeşil adil dönüşüm hakkında bilgi verdi. Zonguldak ile bu konuda ortak çalışmalar yapmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. Daha sonra söz alan Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı da Zonguldak olarak bu iş birliğine verilen önemi vurguladı. Almanya ve özellikle Essen bölgesi ile yıllardır süregelen kuvvetli sosyal bağlarımızın artık ticari iş birliklerine dönüşmesini umduğunu söyledi.Son olarak Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın heyeti selamlama konuşması yaparak Büyükelçilik ve Ticari Ateşelik olarak her zaman Zonguldaklı iş insanlarının yanlarında olduklarını belirtti. Programın akşam kısmında Türkiye ve Uyum Araştırmalar Merkezi Vakfı ziyaret edildi. Ağırlıkla göç ve uyum konularını çalışan vakfın temsilcileriyle bir araya gelinerek çalışmalar hakkında bilgi alındı. Uzun yıllar önce göç edip Almanya’da başarılı olmuş Türk iş insanları ile görüşmeler ve tecrübe paylaşımları yapıldı.
Programın ikinci gününde Essen Belediyesi Fuar Alanında B2B görüşmeleri gerçekleşti. Heyette yer alan 30Firma temsilcisi kendilerine tahsis edilmiş stantlarda organizasyona katılan Alman firmalarla eşleştirildi. Her firma kendine ayrılan bölümde yanında bulunan tercüman eşliğinde görüşmeleri gerçekleştirdi. Programın devamında Essen Belediye Toplantı salonunda Türkiye-Almanya ekonomi konferansı düzenlendi. Konferansın açılış konuşması Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen tarafından yapıldı, ardından Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı katılımcıları selamladı. Ardından Essen-Mülheim-Oberhausen TSO BaşkanıJuttaKruftLohrengel söz alarak iki şehir ticaretini geliştirmek için istekli olduklarını, özellikle yeşil dönüşüm konusunda Zonguldak ile ortak projeler yürütebileceklerini, tecrübelerini aktarabileceklerini söyledi. Daha sonra Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir söz alarak Essen ile süregelen iş birliği çalışmalarını özetledi. Gelinen durumu değerlendiren Demir, işbirliği yapılabilecek konulara değindi. Zonguldak olarak yeşil ve adil dönüşüm konusunda Essen’in tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Ticari ilişkilerin bundan sonra artarak devem etmesini temenni etti.
Programın devamında panel kısmına geçildi. Düsseldorf Ticaret Ateşesi İrem Ekmekçi, Zonguldak Belediyesini Özel Kalem Müdürü Buğra Özçelik, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mustafa Ayhan İnanır panelde yer alarak kurumlarının iş dünyasına desteklerini anlattılar ve sorulan soruları cevaplandırdılar.
Heyet halinde gerçekleşen programı değerlendiren Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir” Temelleri çok geçmişe dayanan ama 2019 yılından itibaren yoğunlaşarak devam eden Essen-Zonguldak ekonomik iş birliği çalışmaları kapsamında 30 firmamız ile Essen Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak Almanya’ya geldik. Çok faydalı bir program gerçekleştirdik. Hem bürokratik açıdan hem de ikili iş ilişkileri açısından önemli bağlantılar kurduk. Mevcut bağlantılarımızı güçlendirdik. Zonguldak TSO olarak  üyelerimizin dışa açılmasını istiyoruz. Bu bağlamda belirli faaliyetler gerçekleştirerek üyelerimize dışa açılma  fırsatı sunuyoruz. Dış ticaretin Ülkemizin kalkınmasında, zenginleşmesinde çok önemli bir yeri var. Essen Bölgesini bu anlamda büyük bir şans olarak nitelendiriyoruz. Essen coğrafi olarak Avrupa birliğinin tam ortasında bulunmakta ve Zonguldak ile çok büyük benzerlikler gösteren bir tarihe sahip. İki şehir de maden kültüründen geliyor. Ayrıca bu bölgede çok sayıda Zonguldaklı hemşerimiz de yaşamakta. Biz hem bu ortak tarihi mirası, hem hemşerilerimizin buradaki gücünü kullanarak artık ekonomik iş birlikleri kurmak istiyoruz. Bu ziyaretimizle bunun başlangıcını yaptık. Firmalarımızı getirdik, görüşmelerde bulunduk. Ekonomik işbirliği bağlamında İlk ciddi adımı atmış olduk. Bundan sonra artık sektör sektör ilerleyerek ilişkileri kuvvetlendirme zamanı. Bu yıl içerisinde Essen bölgesinden bir ticaret heyetini İlimize getirerek iş insanlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz.Heyetimizi çok iyi şekilde ağırlayan Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen’e, bizi yalnız bırakmayan Başkonsolosumuz Taylan Özgür Aydın’a, Düsseldorf Ticari ateşemiz İrem Ekmekçi Konuk’a, Muhammet Balaban’a; hazırlık sürecinde ve ziyaretin gerçekleşmesinde her türlü desteği veren Valimiz Osman Hacıbektaşoğlu’na ve Belediye Başkanımız Dr.Ömer Selim Alan ile emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra Almanya ileticari ilişkilerimiz artarak devam edecek. Üyelerimizi yaptığımız bu tür etkinliklere katılmaya davet ediyorum” dedi.
Editör: Şeyma Kaya