Gurbetçi Zonguldaklılar endişeli! "Çocuklarımızı fişliyorlar" Gurbetçi Zonguldaklılar endişeli! "Çocuklarımızı fişliyorlar"
Zonguldak Nostalji sayfasının editörü Yüksel Yıldırım, 1936 yılında basılan Son Posta gazetesinde yer alan “Zonguldak’ta kıymetli bir define bulundu” haberini sosyal medya hesabından paylaştı.
İŞTE O YAZI
Zonguldak’ta kıymetli bir define bulundu…
Defineyi gömen bir Rumdu, yine kendisi çıkardı, şimdi bu evde oturan Feyzi Hayıflanıyor.
Zonguldak, (Hususi) Şehrimizde bir define bulunmuştur.
Bu define mübadeleye tabi Rumlardan Panayot Kokinor adında biri tarafından mübadillerin Zonguldak’ı terk ettikleri sırada evinin mutfağına gömülmüştür.
Bu defa defineyi meydana çıkaran da gene bu parayı gömen adamdır.
Panayot, bir kaç gün evvel Zonguldak’a gelmiş ve hükümete başvurarak sakladığı parayı meydana çıkaracağını bildirmiştir.
Bir heyetle beraber evvelce Panayot’un evi olan şimdi de Ereğli Şirketinin merkez ambarı muhasibi Feyzi’nin oturduğu yere gidilmiş ve evin mutfağında Panayot’un gösterdiği yerde bir metre kadar toprak kazıldıktan sonra saklı para meydana çıkmıştır.
Çıkan paranın müfredatı şudur: 143 Osmanlı altını, 8 İngiliz altını, 641 Fransız altını, 1 Rus altını.
Şimdi bu evde kirayla oturan Feyzi dedi ki:
- Mutfaktaki kuzinenin yanında, yerdeki betona sonradan ilave olunmuş bir yama gözümden kaçmış değildi. Fakat bu yamanın altında bizim için bir servet demek olan yedi, sekiz bin liranın yattığı kimin aklıma gelirdi.
Ve bu sözlerine elini alnına vurarak ilave etti: Nah kafa!
Editör: Şeyma Kaya