İlçenin yetiştirdiği değerlere sahip çıkmak için pek çok çalışmaya imza atan Çaycuma Belediyesi bir vefa örneği daha gösteriyor. Çaycuma Belediyesi, yazdığı deneme, şiir ve romanıyla Zonguldak edebiyatında kendine çok özgün bir yer edinen ve “Zonguldak Şairi” olarak bilinen İbrahim Behçet Kalaycı’nın büstünü yaptırıyor. Heykeltraş Ahmet Uzun tarafından yapılan ve kaidesiyle birlikte yaklaşık 2 metreyi bulacak olan büst, şairin bir dönem yaşadığı evin önündeki Dere Park’a dikilecek.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇILIŞI YAPILACAK
Kille modle edilen büstün, fiber polyester malzemeyle dökümü yapıldı. Heykaltıraş Ahmet Uzun’un İzmir’deki atölyesinde bronz patine efekt uygulanarak tamamlanan büst, Kalaycı’nın yüzlerce fotoğrafı taranması sonucu oluştu. Açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak büstün üzerinde “Zonguldak Şairi İbrahim Behçet Kalaycı 1922-2006” ibaresi bulunan bir plaket de yer alacak.

ÇAYCUMA’NIN KÜLTÜR KENTİ KİMLİĞİNİ PEKİŞTİREN, İLÇEMİZE DEĞER KATAN BİR ÇALIŞMA OLUYOR
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Kentimizin değerlerine sahip çıkıp gelecek kuşaklara aktarmak için yaptığımız çalışmalardan birinde daha son aşamaya geldik. Zonguldak üzerine yazdığı muhteşem şiirler neredeyse her törende okunan ve bu nedenle ‘Zonguldak Şairi’ olarak tanınan, Behçet Kalaycı’nın büstü değerli heykeltıraş Ahmet Uzun tarafından yapıldı. Biz de çocukluğunun geçtiği evin önündeki parkın içinde kaidesini hazırlıyoruz. Bir yandan kent estetiğini geliştirirken diğer yandan da Çaycuma’nın kültür kenti kimliğini pekiştiren, ilçemize değer katan bir çalışma olacak. Kentimizin yapıtaşı olan Behçet öğretmenimiz bunu çoktan hak etti. Başta değerli heykeltıraş Ahmet Uzun olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

İBRAHİM BEHÇET KALAYCI KİMDİR?
Babasının İstinaf Mahkemesi Reisliği yaptığı sırada Urfa'da, 26 Ağustos 1922’de doğan İbrahim Behçet Kalaycı, ilköğrenimimi Devrek ve Çaycuma'da yaptı Adana Öğretmen Okulundan mezun olduktan sonra, bir yıl Yenice'de ilkokul öğretmenliği yaptı. Yükseköğrenimini Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde Beden Eğitimi öğretmeni olarak tamamladı. İl atandığı Zonguldak Maden Teknik okulunun ardından sırayla Zonguldak Ticaret Lisesi, Çaycuma Ortaokulu, Zonguldak Ticaret Lisesinde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak çalıştı. 1960-61 öğretim yılında Isparta Ticaret Lisesine kurucu müdür olarak atandı. Daha sonra Samsun ve Çankırı’da Ticaret Lisesi Müdürlüğü yaptı. Çankırı’daki görevi sırasında Öğretmen Okulunu kurdu. Zonguldak Merkez Ortaokulunda Türkçe öğretmeni olarak görev yaparken emekli oldu.

Zonguldaklı öğrencinin projesi TUBİTAK birincisi! Zonguldaklı öğrencinin projesi TUBİTAK birincisi!

84 YAŞINDA YAŞAMINI YİTİRDİ
Edebiyat çalışmalarına ortaokul yıllarında başladı. Bartın Ortaokulunda okurken Türkçe öğretmeni Şair Rıza Polat' tan etkilendi. Necip Fazıl ve Yahya Kemal'e öykünerek yazdığı şiirler Bucak, İnci, Yükseliş, Uyanış, İmbat, Kıyı, Anadolu Ekini, Çağdaş Ekin gibi dergilerde yayınlanmaya başladı. İlk deneme kitabı “Anılar Geçidi” 1962’de, Türküsüz Kent adlı şiir kitabı 1983’de, Zonguldak Kömür Havzasının devletleştirilmeden önceki dönemini anlatan Kıvırcık adlı romanı ise 1992’de yayımlandı. Zonguldak şairi olarak da bilinen Behçet Kalaycı, 29 Mayıs 2006’da, 84 yaşındayken yaşamını yitirdi.

Editör: Kağan İslamoğlu