AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, , kamu ve özel sektörde çalışan hukuk fakültesi mezunlarının stajlarını yapabilmeleri ve stajlarını yaparken de mesleki kazanımlarını kaybetmemelerini içeren Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sunduklarını söyledi.

Kanun teklifi ile ilgili Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç kendilerini ilgilendiren kanun için TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ VE BAROLARIN görüşünün alınması gerektiğini ifade etti.

Kapkaç Z HABER’e yaptığı açıklamada “Bu şekilde düzenlemenin geçmiş olması halinde “naylon staj” ların olacağını öngörüyoruz. Niteliksiz hukuk eğitimlerinden sonra naylon stajı kabul edemeyiz.” dedi.

Kapkaç’ın açıklaması şu şekilde:

“Her sene biriken sorunlarımızı 5 Nisan 2022 tarihinde törenimizde kamuoyuyla paylaşmıştık.

Bu sene  5 Nisan’da avukatların sorunlarının çözümü için müjdeler beklerken ne yazık ki Türkiye Barolar Birliği ve baroların görüşleri alınmadan oluşturulan avukatlık kanununda değişiklik yapılmasına dair bir teklifle karşı karşıya kaldık.

Teklifte avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacağı şeklindedir. Oysaki bu şekilde düzenlemenin geçmiş olması halinde “naylon staj” ların olacağını öngörüyoruz. Niteliksiz hukuk eğitimlerinden sonra naylon stajı kabul edemeyiz.

Teklifteki diğer değişiklik, adli yardım ödeneklerinin barolara dağıtımında büyük bir “adaletsizliğe” imkan tanınmış olmasıdır. Sadece ve yalnız 2. Barolara ( Ankara 2 Nolu ve İstanbul 2 Nolu Baro) “devlet kaynaklarının aktarılması” anlamını taşıyan ve esasen o barolardaki avukatlar için de bir ölçünün ötesine geçemeyen olanakları sağlayacak bu düzenleme, bahse konu edilen kaynağı ana baronun hakkından mahsup ederek 2. Baroya vermesi bakımından da ayrıca büyük bir haksızlığı barındırmaktadır

Avukatlık kanununda değişiklik yapılmasına dair bu teklife karşı 12/04/2022 tarihinde Türkiye Barolar Birliğinde Tbb Yönetimi ve baro başkanlarının oluşturduğu toplantıda ;  bu teklife karşı barolarımızın çoğunluk görüşünün olgunlaştırılması, bu teklifteki maddelerin tartışılması ve TBMM adalet komisyonu toplantısında izlenecek yöntemin ve katılacakların belirlenmesi oluşturulmuştur.

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi"nin, 13 Nisan 2022 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda yapılan görüşmelerine Zonguldak Barosu olarak katıldık.

Kendi kanunumuz ile ilgili bu değişiklikle ilgili beklentimiz, tarafımızın görüşünün alınmasıydı. Bize sorulsaydı bu teklif buraya bu şekilde gelmezdi.

Teklif bu şekilde komisyondan geçtiği ve yasalaştığı taktirde düzenleme eşitsizlik ve adaletsizlik getirecektir.

Bu konuda süreci takip etmekteyiz ve mağduriyet oluşmaması anlamında hak arama mücadelemizi birçok alanda eylemsel olarak sürdüreceğiz.”

Editör: TE Bilişim