-ÖZEL HABER-

(MAKZON) Maden Makineleri İmalatçılar Dernek Başkanı, Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyesi Murat Uzun, MAKZON projesi ile ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından ilk kez Z HABER’e konuştu.

Uzun, Mimarlar Odası Zonguldak Şubesi, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Turgut Aydın, Şenol Şanal ve TMMOB Zonguldak Şehir Plancıları Odası’nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na açtığı MAKZON davasında yürütmeyi durdurma kararının gerekçesini anlatarak bundan sonra MAKZON’u polemik konusu yapmayacaklarını ifade etti.

Murat Uzun itiraz sürecinin devam ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

MAHKEME NEDEN BÖYLE BİR KARAR VERDİ?

“MAKZON projesi olarak adlandırılan, içinde Üniversitenin modern ve konforlu planlanmış Teknopark binasının yer aldığı proje kapsamında imar plan değişiklikleri yapılmıştı. Mimarlar Odası Başkanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılan 1/25.000 Çevre Düzeni Planı değişikliğine iptal davası açmıştı. Zonguldak İdare Mahkemesi bu davada iptal kararı verdi. Kararı yüzeysel de olsa inceledik. Daha  küçük ölçekte 1/1000 ve 1/5000 ölçek plan değişikliklerinde dosya da yer alan olumlu kurum ve kuruluş görüşleri bilgi ve belgelerin, 1/25.000 ölçekli plan değişikliğinde dosyada eksik olması nedeni ile mahkemenin böyle bir karar aldığını değerlendiriyoruz.

GEÇMİŞTEN GELECEĞE KÖPRÜ KURACAKTI!

Kararın 30 gün içinde istinaf yolu açık. Bundan sonraki süreci, hukuk müşavirliği görüşleri doğrultusunda ilgili Bakanlığın tutumu ve yargı kararları belirleyecek. Yeni bir belirsizlikle karşı karşıyayız. Biz de bakanlıktan gelecek bilgi doğrultusunda yol haritamızı belirleyeceğiz. En büyük üzüntüm bu yıl Sanayi Bakanlığı tarafından ilk ödenek olarak 5 Milyon TL’si şu an hazır edilen, üniversitemizin kazanacağı çok önemli bir tesis olan Teknopark ile bölgeyi Teknoloji Geliştirme Merkezi haline döndürecek sürenin uzamış ve hatta belirsiz hale gelmiş olmasıdır.  Teknoparkın devamı olarak bölgenin Teknoloji Geliştirme Merkezi haline dönüşümünü sağlayacak, maden makinaları ve makina üretimi, şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatına önemli bir değer katacak ve endüstriyel miras ve endüstriyel kültür turizmi potansiyeli ile geçmişten geleceğe köprü kurulacaktı.

HER ZAMAN TARTIŞMAYA HAZIRIZ!

Bu projenin, bu şekilde önünün kesilmesi, en çokta bu şehir için çaba gösteren insanlar açısından üzücüdür. Bu konuda kafa yoran, endişe taşıyan kişilerle, her zaman her ortamda konuşmaya, tartışmaya hazırız. Bunun dışında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da MAKZON konusu üzerinden gereksiz polemiklere girmeyeceğiz. Yerel basına yansıdığı şekli ile sürece dair gayri ciddi, ucuz tutum ve söylemlerin takdirini ise kamuoyu değerlendirecektir.”

Editör: TE Bilişim