Film gösterimleri, belgeseller, fotoğraf sergileri ve çeşitli etkinliklerle zenginleşen program, Zonguldak’ın kültürel belleğini sanat aracılığıyla yeniden gündeme taşıyacak. Bu yılki etkinlikler, yerel fotoğrafçı Mustafa Eyriboyun ile dünyaca ünlü belgesel fotoğrafçısı Martin Parr’ın anısına düzenleniyor.

Zonguldak’ın kültür ve sanat yaşamında önemli bir yere sahip olan Sergi Odası, 27’nci yılına girerken geleneksel Fotoğraf/Film Günleri’nin üçüncüsünü gerçekleştirecek. Kasım ve aralık aylarına yayılan etkinlik programında sinema gösterimlerinden belgesellere, fotoğraf sergilerinden toplumsal belleği ele alan çalışmalara kadar pek çok farklı etkinlik yer alacak.

Zonguldaklı sanatseverleri bir araya getirecek organizasyon, kentin kültürel birikimini görünür kılmayı ve fotoğraf ile sinema aracılığıyla geçmişten günümüze uzanan toplumsal hikâyeleri yeniden hatırlatmayı amaçlıyor.

İLK GÖSTERİM 3 KASIM’DA

Fotoğraf/Film Günleri’nin kesinleşen kasım ayı programı, 3 Kasım Salı günü Carol Reed’in yönettiği, 1968 yapımı kült müzikal Oliver! filminin gösterimiyle başlayacak.

Bu yılki film seçkisi, beş ana başlık altında şekilleniyor: Sanatçı Yaşamları, Fotoğrafçılar, Balkanlar, Edebiyat Uyarlamaları ve Bizim Kentin Filmleri. Farklı dönemleri, toplumsal meseleleri ve sanatçıların yaşam öykülerini ele alan seçki, sinema ve belgesel meraklılarına geniş bir içerik sunacak.

SİNEMA, EDEBİYAT VE SANAT BİR ARADA

Kasım ayı boyunca gerçekleştirilecek gösterimlerde edebiyat uyarlamaları, sanatçıların yaşamları ve fotoğraf dünyasının önemli isimlerini konu alan belgeseller öne çıkacak.

Programda Sıradan İnsanlar, 1984 ve Jane Austen Pişmanlıklar gibi yapımların yanı sıra fotoğraf sanatının önemli temsilcilerini odağına alan Ara Güler, Annie Leibovitz ve James Nachtwey belgeselleri de yer alacak. Sanat başlığı altında ise Van Gogh Sarısı izleyicilerle buluşacak.

Toplumsal belleğe odaklanan seçkide, Balkanlar’daki tarihsel ve toplumsal meselelere ışık tutan Sınırlar Arasında (Bosna'da Derebeylik Var!) adlı yapım da bulunuyor.

Farklı anlatım biçimlerini bir araya getiren program, izleyicilere yalnızca film izleme fırsatı sunmakla kalmayacak; fotoğraf, sanat, edebiyat ve toplumsal tarih üzerine düşünmek için de bir alan oluşturacak.

SERGİ ODASI’NDA ÜÇ ÖNEMLİ SERGİ

Fotoğraf/Film Günleri kapsamında Sergi Odası salonlarında üç ayrı sergi de ziyaretçilerin ilgisine sunulacak.

Zonguldak Barosu'nda kim hangi görevi aldı?
Zonguldak Barosu'nda kim hangi görevi aldı?
İçeriği Görüntüle

Etkinlik programında yer alan sergiler şöyle:

· 70’li Yıllar / Bir Kesit: Kemal Türkler’in anısına hazırlanan sergi, dönemin toplumsal ve tarihsel izlerine odaklanacak.
· Madenci ve Zonguldak Grevi: Zonguldak’ın madencilik tarihi ve işçi mücadelelerini merkeze alan sergi, kentin emek hafızasını gündeme taşıyacak.
· Sunum Masasında Karikatürist Burhan Solukçu: Karikatür sanatçısı Burhan Solukçu’nun çalışmalarını odağına alan sergi, sanatseverlerle buluşacak.

Sergiler, Zonguldak’ın tarihine, işçi hareketlerine ve sanat dünyasına farklı pencerelerden bakma olanağı sağlayacak.

MUSTAFA EYRİBOYUN VE MARTİN PARR ANISINA

Fotoğraf/Film Günleri, yalnızca sanat etkinlikleriyle değil, taşıdığı tarihsel anlamla da dikkat çekiyor.

İlk kez 2024 yılında düzenlenmeye başlanan etkinlikler, Britanya kömür işçilerinin 1984-1985 yıllarındaki uzun grevinin 40’ıncı, Karaelmas kömür havzası maden işçilerinin 1990-1991 yıllarındaki uzun grevinin ise 34’üncü yıl dönümü vesilesiyle hayata geçirilmişti.

Madencilik tarihi, emek mücadelesi ve toplumsal hafızayla güçlü bağlar kuran organizasyon, bu yıl da geçmişin izlerini sanat aracılığıyla yaşatmayı sürdürüyor.

Etkinliğin bu yılki programı, Zonguldak’ın kent yaşamını fotoğraflarıyla belgeleyen ve kentin görsel belleğine katkıda bulunan yerel fotoğrafçı Mustafa Eyriboyun ile yakın zamanda hayatını kaybeden dünyaca ünlü belgesel fotoğrafçısı Martin Parr anısına adandı.

Her iki ismin de fotoğraf aracılığıyla yaşamı, toplumu ve gündelik hayatın ayrıntılarını kayıt altına alan çalışmaları, etkinliğin bellek ve belgeleme eksenini güçlendiriyor.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM

Kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilecek Zonguldak Sergi Odası Fotoğraf/Film Günleri kapsamında film gösterimleri, sergiler ve diğer etkinlikler sanatseverlerle buluşacak.

Program ve etkinliklere ilişkin ayrıntılı bilgi almak isteyenler, [email protected] adresi üzerinden Sergi Odası ile iletişime geçebilecek.

Zonguldak’ın kültürel yaşamına katkı sunmayı hedefleyen Fotoğraf/Film Günleri, kentin geçmişini, sanatını ve toplumsal hafızasını fotoğraf ve sinema aracılığıyla yeniden keşfetmek isteyenleri bir araya getirecek.