Zonguldak tarih editörü Hayati Yılmaz daha önce yapılan araştırmalardan derlediği çalışmasında Zonguldak Limanı’ndan görülen kuşları yazdı.

İşte o kuşlar.

GÜMÜŞ MARTISI

Zonguldak Limanı'nın adeta simgesidir. Deniz kokusu ve martıların görüntüsü , malakçı teknelerin motor sesi Zonguldak limanında adeta senfoni orkestrası gibidir. Yaz kış burada yaşarlar. Bu kuşların Zonguldak limanına kömürün bulunuşu ile şehrin kurulmaya başlaması sonucunda yerleştiğini düşünüyorum.

AKDENİZ MARTISI

Adı Akdeniz Martısı olmasına rağmen Karadeniz'de ne işi var ?

Akdeniz martıları göçmen kuşlardır. Çoğu kışın Akdeniz'e göçerler. Açık deniz martısı olmadığı için liman veya balıkçı barınakları etrafında yaşarlar .Bacakları kırmızıdır. Zonguldak liman ve çevresinde küçük balıklarla beslenirler. Üzülmez deresinde toplu halde avlanırlar.

GÜVERCİN

Kulüp Başkanı Fethullah Bayramcı isyan etti! Kulüp Başkanı Fethullah Bayramcı isyan etti!

Güvercin, insanoğlunun ilk evcilleştirdiği kuş türüdür en eski bilgiler, M.Ö 4500 yani günümüzden yaklaşık 6500 yıl öncesine kadar gitmektedir. Güvercinler şehir kuşlarıdır. Eski zamanlarda posta olarak kullanıldılar. Belki de bu yüzden insanlarla en yakın kuş türü olarak bilinirler. Zonguldak'ta genelde limanda tünekleyen güvercinler uzun mesafe uçabilen posta güvercinleri türündedir.

KUM KUŞU

Karakarınlı kum kuşu Zonguldak Limanı'nda görülen kuşlardandır. İnce ve aşağı doğru hafifçe kıvrık bir gagası, ince ve koyu bacakları, ince bir kanat çizgisi ve yanları beyaz olan koyu renk bir kuyruk sokumu vardır. Tek başına, küçük ya da büyük gruplar halinde bulunabilir.

KARABATAK

Zonguldak'ın kömürü kadar kara kuştur. Deniz dibine batarak avlanırlar. Eğer Zonguldak Liman etrafında dolaşmış iseniz. Oturup çay yudumlarken denizi seyretmişseniz mutlaka onları görmüşünüzdür. Hatta battığında kaç dakika suyun dibinde kaldığını hesaplamışımızdır. ben hesapladım. 3-4 dakika deniz dibinde kalabiliyorlar. Genelde kayalıklara tünedikleri için Çatalağzı'nın arka tarafında Göçükaltı sahilin 100 metre kadar açıklarında bulunan kayaya Karabatak adı verilmiş.

KUYRUK SALLAYAN

İnce, zayıf bir kuştur. Boyu 18 cm'dir. Siyah beyaz başı, siyah göğsü, gri sırtı ve karakteristik uzun kuyruğuyla tanınır.  Konduğu zaman kuyruğu sağlandığı için Kuyruksallayan adı almış ama   bizim bildiğimiz adı başka. Argo nitelikte olduğundan buraya yazmıyorum. Aslında sadece limanda yaşamazlar. Zonguldak rıhtımında, belediyenin tabelasında yer aydığı için buraya ekledim.

AKÇA CILIBIT

Büyüklükleri 15–17 cm'dir. Üst parçaları grimsi kahverengi ve alt parçaları ile bütün kuş tüyleri beyazdır. Göğüs işaretleri, yaz erişkinlerinde siyahtır, aksi takdirde kahverengidir. Bacaklar siyah renklidir. Uçuşta, uçuş tüyleri, kuvvetli beyaz bir kanat barıyla siyahımsıdır.

HALKALI CILIBIT

14–15 cm boyunda, yaşam alanları sulak alanlar ve deniz kıyıları olduğu için limana uğrayan kuşlar arasında yer alır.. Kumlu ve çakıllı göl kenarlarında görülebilir. Boynunu çevreleyen siyah halka sayesinde çok kolay tanınır.  Görünümü iskete kuşuna benzediği için genelde karıştırılır.

UZUNBACAK

Bacakları uzun olduğu için , bataklıklar, sığ göller ve gölcüklerde yaşarlar. Zonguldak Üzülmez deresi ve liman çevresinde görülmüştür. . Yuva yeri, yerde yalın bir noktadır, suya yakındır. Bu kuşlar çoğunlukla, küçük gruplar halinde yuva yaparlar. Bazı türleri göçmendir ve kışta okyanus kıyılarına hareket ederler. Türleri tehlike altındadır.

PATKA

Bu kuşlar Zonguldak Limanında ender görülür. Deniz dibine dalabilme özeliğine sahiptirler. Ördek cinsindendir.

Hayati Yılmaz ile

Zonguldak Tarih

Editör: Şeyma Kaya