CHP’nin Zonguldak İl Başkanlığı Kongresi ilginç sahnelere ve çapraz geçişlere sahne oldu. İnanış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni perde arkası gelişmeleri yorumladı.

Filyos Belediye Başkanı Erol Acar 64 işçiyi kapıya koydu! Filyos Belediye Başkanı Erol Acar 64 işçiyi kapıya koydu!

İŞTE O YAZI
Cumhuriyet Halk partisi(CHP) Zonguldak il örgütü 38. Genel kurulunu gerçekleştirdi.
‘Dağ fare doğurmadı’ ve Adaylardan Devrim Dural, seçim salonunda oluşan atraksiyonlar sonrası  kazandı.
Kongre de 535 toplam delegeden 457’si oy kullandı. Devrim Dural:210 oy, Hakkı Güney: 178 oy, Halil Furat: 69 oy aldı.
Geçtiğimiz hafta(26 Eylül 2023) ‘CHP İl Kongresini kim/nasıl kazanır?’ başlıklı bir kulis yapmıştım hatırlarsanız.
Adaylık için adı geçenlerden Sema Koç ve Fikret Zaman, aday olabilmek için ‘gerekli 70 imza bulamamaktan’ olsa gerek, ‘resmi’ adaylıktan çekildiler.
İlk etapta, Zonguldak/Ereğli Milletvekili Eylem Ertuğrul’un adayı olarak lanse edilen Devrim Dural’ın Alaplı ve diğer ilçelerden alacağı ‘seçme’ delegelerle seçimin favorisi olduğunu yazmıştım. Adaylardan Halil Furat ve Hakkı Güney’in ikişer ilçe ile seçim kazanmaktan ziyade dağılacaklarını, birleşemezlerse seçimi kaybedeceklerini belirtmiştim.
Adaylardan çok, yine CHP’li kurnaz, kurmay ve dayı başları ‘kulis’  operasyonlarında etkili oldu.
Geçen hafta yaptığım kuliste “Peki, köprü üzerinde karşılaşan iki inatçı keçi hesabı, bu politipler, kendi egolarını, kibirlerini Zonguldak için terk edebilirler mi? Bence edemezler” demiştim.
1974’ten bu yana siyaseti takip ediyorum. 1979’dan bu yana gazetecilik yapıyorum. Müsaade edin, piyasadaki siyasi tipleri tanıyalım.
GELELİM KONGRE KULİSLERİNE
Kongre arifesinde CHP Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Eylem Ertuğrul, Devrim Dural tarafında gözüküyordu. Ancak, Devrim Dural’ın listesine, ‘aktif politikacıları anımsatacak isimleri’ almaması üzerine, Deniz Yavuzyılmaz ve Ebru Uzun gibi isimler ‘aktif görüntü’ dışına çekildiler.
Dolayısıyla, yeni il yönetimi ‘isimsiz/reklamsız’ isimlerden oluştu. Kimileri ‘eskimiş/yıpranmış yüzler gitti’ dedi. Kimi, ‘Murat Pulat Yönetimini inşallah aratmazlar’ kimi de, ‘Ereğli Milletvekili il başkanlığını da yapar’ dedi.
KİMLER GELDİ KMLER FİRE VERDİ?
Kongrede, ‘asker delege’ kullanan merkez ilçe dışında hiçbir ilçe ‘tulum’ oy getiremedi. ‘Hakkı Güney-Halil Furat ittifakı’ olmayınca, Devrek, Çaycuma, Gökçebey yarı yarıya fire verdi. Elbette bunda, Eski Çaycuma Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Ereğli Milletvekili Ünal Demirtaş’ında etkisi oldu. Zonguldak eski vekillerinden Şerafettin Turpçu’nun da Devrim Dural lehinde olduğu belirtildi.
Merve Kır’ın Dural lehine ‘işaret’ vermesi sonrası Kozlu delegasyonu da fire verdi.  Alaplı bile Devrim Dural’ın ‘tanınmış yüz’ istemeyişi üzerine ‘tulum’ oy getiremedi. Alaplı’nın oylarının yarısını Halil Furat’ın listesinde olan Nuri Tekin yönlendirdi.
İl Başkan Adayı Dural’ın Deniz Yavuzyılmaz’ı darıltması ardından, Yavuzyılmaz da Hakkı Güney taraftarlarıyla resim çektirdi.
HALİL POSBIYIK NEREDE?
CHP’nin bölgedeki ağır toplarından Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kulislere ‘taraf’ olarak görülmedi.
CHP, Zonguldak’ta kongresini tamamladı ve yukarıda devam eden ‘Adalet/ değişim’ tartışmalarına delege müdahalesi yapma hakkını sağladı.
Zonguldak’ta ise il ve ilçeleri bekleyen ‘harman’ olmuş yüzlerce sorun var. Hem de 2024 yerel seçim startının verildiği bu günlerde…  
Bekleyelim görelim.

Editör: Melisa Sapaz