Devrek Belediyespor finale çıkmayacak! Devrek Belediyespor finale çıkmayacak!

Yavuzyılmaz, nükleer santral kurulması için vatan toprağının 100 yıllığına yabancılara satılmasını sert tepki gösterdi.

Yavuzyılmaz’ın bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşma şu şekilde:

Akkuyu Nükleer Güç Santrali; santralin 4 ünitesi var, her 1'i 1.200 megavat gücünde, toplam 4.800 megavat. 1'inci ve 2'nci ünitelerin üreteceği elektriğin yüzde 70'ine, 3'üncü ve 4'üncü ünitelerin yüzde 30'una on beş yıl boyunca alım garantisi veriliyor. Yine bir AK Parti klasiği, tabii ki garantiler dolar üzerinden; 12,35 sent.

Santralin sahibi yüzde 100 Rusya, yapım maliyeti 22 milyar dolar. On beş yılda Rusya'ya ödenecek toplam alım garantisi tutarı 38 milyar dolar ve altmış yılda Rusya'ya ödenecek olan toplam tutar, güncel spot piyasa fiyatıyla en az 284 milyar dolar, güncel kurla 5 trilyon 680 milyar lira yani Rusya 1 koyup 13 kazanacak, Türkiye kendi sınırları içinde yabancı bir santralden yıllarca ithalat yapmak zorunda kalacak. Santralin ömrü altmış yıl, bu ömrü yirmi yıl daha uzatmak mümkün, yirmi yıl da sökümü olsa toplam yüzyıl demek yani Türkiye'yi yüzyıl boyunca, 2125 yılına kadar Rusya'ya göbeğinden bağımlı hâle getiren berbat bir sözleşme. Ayrıca, bu sözleşmeyle Rusya Türkiye'de bir nevi ilk Rus askerî üssünü de kurmuş olacak. Projenin içinde yaşam alanları var, limanlar var, reaktörler var, buraya bir de Rus hava savunma sisteminin kurulacağını tahmin etmek zor değil. Bu santral Doğu Akdeniz'de zengin doğal gaz ve petrol yataklarına yakın, sıcak çatışma bölgesinin içinde stratejik bir konuma sahip.

11 kilometrekarelik vatan toprağı yüzyıl boyunca göz göre göre yabancı bir ülkeye veriliyor yani AK Parti Rusya'ya dokuz ada büyüklüğünde bir vatan toprağını Akdeniz'de yüz yıllığına tahsis ediyor. Geri almak ne zaman ve nasıl mümkün olacak? Onu da ancak yüzyıl sonra torunlarımız görecek. Bakalım, AK Parti’yi kim bilir nasıl anacaklar.”

Editör: U. G.