Karabük Üniversitesi’nde eğitim gören Afrikalı öğrencilerden HPV ve HIV virüsü bulaştığı iddiaları son zamanlarda Türkiye gündemini oldukça meşgul etti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın konuyu meclise taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan bir cevap almak istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Günaydın, konuya ilişkin soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye, geçtiğimiz yıldan bu yana Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla çalkalanmakta. Filyos Çayı'nın Yeşilköy mevkiinde, geçtiğimiz yıl 26 Mart'ta Gabonlu Karabük Üniversitesi öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın cansız bedeni bulunmuştu. Olay üzerine sürdürülen soruşturma ve adli yargılama henüz sonuçlanmazken yakın zamanda basın ve yayın organlarına yansıyan iddialar, ilde yaşananların Dina'nın yaşadıklarıyla sınırlı olmadığını göstermektedir. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nin ardından en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversite Karabük Üniversitesi'dir. Üniversitedeki 12 binin üzerinde yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir. 2023 yılına göre, ildeki toplam nüfus 255 bin 242, Merkez ilçe nüfusuysa 134 bin 486 iken yabancı uyruklu öğrenci sayısının her yıl artışı üniversitenin bu öğrencilerden gelir elde ettiği iddialarını gündeme getirmişti.

Dönemin Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat, bir üniversitenin nasıl bir işletmeye dönüştürüldüğünü, ‘Üniversite olarak para nasıl kazanılır öğrendim. Devletin bana verdiği yatırım bütçesine yakın para kazanıyorum. Uluslararası öğrenciler, yaz okulu...’ sözleriyle aktarmıştı. Eski rektörün açıkça ifade ettiği süreç, halk arasında da bilinen bir gerçeklik halini almış durumda. Kentte bu öğrencilerin kayıtlarının para karşılığı yapıldığı ve usulsüzlüklerin çok yoğun olduğu iddialar arasında. Üniversitedeki yabancı uyruklu öğrencilere yönelik iddiaların bir başka boyutuysa ürkütücü biçimde seks ticaretidir. Karabük'te yayın yapan BRTV yöneticilerinin aktardığına göre, Karabük gibi dar nüfuslu bir ilde saatlik kiralık ev ilanlarına rastlanmakta ve bu evlerin seks ticareti için kiralandığı bilinmektedir. Üstelik iddialar, Afrikalı öğrenciler için çevre illerden de şehre gelindiği yönündedir.

Karabük'teki yerel kaynaklara göre, üniversitenin ve yerel yönetimin aldığı kararlar, başta uyuşturucu olmak üzere seks ticareti de dahil pek çok suçun kentte artmasına neden olmuştur. Öte yandan üniversitenin sosyal medyada yer alan bir sayfasında öğrencilerin yazışmalarından yabancı uyruklu öğrencilerden HPV ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yayıldığına ilişkin ifadeler tartışma yaratmıştır.”

'İDDİALARA İLİŞKİN BAKANLIĞINIZ SORUŞTURMA BAŞLATTI MI?'

Karabük’te aydınlatma direkleri fırtınaya dayanamadı! Karabük’te aydınlatma direkleri fırtınaya dayanamadı!

Günaydın’ın Bakan Tekin ve Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:

“Karabük Üniversitesi'nde öğrenci olan yabancı uyruklu öğrencilerin seks ticaretine konu olduğu iddialarına ilişkin Bakanlığınız soruşturma başlatmış mıdır? Karabük ili özelinde uyuşturucu satışının tespitine yönelik soruşturma başlatışmış mıdır ya da Bakanlığınıza yansıyan adli vaka tespit edilmiş midir? Seks ticaretinin kentte bir ağ tarafından sürdürüldüğü iddialarına yönelik savcılık soruşturma başlatmış mıdır? Karabük ilinde saatlik ev kiralandığı iddialarına yönelik soruşturma gerçekleştirilmiş midir?”

Editör: Tuğçe Atalar