Sağlıklı tarımı desteklemek için 2020 yılında ata tohumu üretimine başlayan Karadeniz Ereğli Belediyesi, 7 ayrı serada ürettiği ata tohumlarını fide haline getirdi. Kentin Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ikisi meyve geri kalanı ise sebze olan toplam 14 ayrı ürüne ait 300 bin adet fideyi halka dağıttı. Fidelerden almak isteyen genç-yaşlı binlerce kişi, Uzunkum caddesi ERDEMİR ofisi yanındaki fidan dağıtım noktasına adeta akın etti. Üç ayrı sıra oluşturan vatandaşlar, uzun süre bekledi. İnsan sırası, dakikalar içinde yüzlerce metre uzunluğa ulaştı. O anlarda küçük de olsa sıra tartışmaları yaşandı. 
POSBIYIK’DA ŞAŞIRDI
Belediye Başkanı Posbıyık, dağıtım öncesi kimi yerinde köylü şivesi tarzında yaptığı konuşmada, “ben bu kadar kalabalık beklemiyordum yahu. Sabah 10’da bunlar gelebilecek mi diyordum. Ama bu sevindirici bir olay. Demek ki vatandaşlarımız, büyüklerinden gelen geleneklerle ata tohumlarını kullanmak için beklentileri var” dedi. 

Milli değer olarak nitelendirdiği tohumları 6 ayrı serada ürettiklerini, 7’inci serayı da kuracaklarını anlatan Posbıyık, şunları söyledi:
“Belediye olarak kendi çapımızda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ata tohumu demek genetiği ile oynanmamış, kimyasal maddeler ile bir araya gelmemiş tohum demektir. Çocukluğumdan hatırlıyorum domatesler mis gibi kokardı, hıyarlar mis gibi kokardı. Bambaşkaydı ama genetiğini bozdular ve ata tohumunu unuttuk.  Belediye olarak bu işe el attık. Belediyemizin Delihakkı mevkisinde 6 tane büyük sera kurduk. 2020 yılından itibaren ziraat mühendisi arkadaşlarımız fedakarca çalışıyorlar. Mis gibi kokuları olan dedelerimizden, eğceleremizden (yaşlı kadın kişi) kalma tohumlara ulaştık. Şimdi 7’inci saramızı kuruyoruz. Topraklarımız geniş, herkes bunları ekebilir. Sizden ricamdır; bu dağıttığımız fideleri yetiştirin ama bunların tohumlarını alıp komşularınıza, köylülerinize, akrabalarınıza dağıtın. Ata tohumunu yani milletimize ait tohumu elimizden geldiğince yaymak bizim milli görevimizdir. Domates, biber, hıyar, kabak, fasulye, patlıcan, kavun, karpuz, bamya, lahana, pırasa, mısır, fesleğen ve reyhan tohumları var elimizde. Bunları fide haline getirdik, size dağıtacağız.”
İLK FİDELER ŞEHİT ANNESİNE VERİLDİ  
Şehit oğlu Noyan Aydın’ı 2011 yılının Temmuz ayında vatan toprağına veren anne Ayşe Aydın da dağıtılan fidelerden aldı. Fideleri Posbıyık’ın elinden alan Aydın, “memnunum, çok mutlu oldum. Bu, Türkiye’nin her yerinde olsa keşke. Eski tohumlara sahip olmak çok mutlu edici bir şey. Bunları bahçeme ekip çoğaltacağım” dedi.

Kafkametler'den yeni gelişme!  Kaptan Köşkü çıkarıldı! Kafkametler'den yeni gelişme! Kaptan Köşkü çıkarıldı!

Editör: Melisa Sapaz