Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Zonguldak için ayrılan 1500 kişilik işçi alımının kura çekiminde, ismi ve soyadı aynı olan adaylar arasında vatandaşlık numarası ile aday numarası karmaşası yaşanması üzerine haklarının yenildiğini düşünen yüzlerce aday mahkeme yoluna gidiyor.
13 Ekim tarihindeki elektronik noter kurasına da 9 Ekim tarihli İŞKUR’un bu son nihai listesi ile girilmişti. Ancak kurada aynı isim ve soyada sahip adayların hangisinin kurayı kazandığının belirlenmesinde büyük bir skandal yaşandı. Aday sıra numarasına göre kurayı kazandığını gören adaylar, T.C Kimlik numarası da aynı ad ve soyada sahip diğer adaya ait olarak dev ekranlarda görüldü. Bu da kurayı kazanan adayın belirlenmesinde aday numarasının mı yoksa T.C kimlik numarasının mı baz alınacağı konusunda büyük bir karmaşaya yol açtı. Daha sonrasında yayınlanan noter listesinde ise aday numarasına göre kazanan adayın değil, TC kimlik numarasına göre kazanan adayın dikkate alındığı görüldü. 

Kulüp Başkanı Fethullah Bayramcı isyan etti! Kulüp Başkanı Fethullah Bayramcı isyan etti!

TABLO AKTARILIRKEN SIRALAMA HATASI
İşin yeni skandal boyutu da tam olarak burada başlıyor. Önce T.C kimlik numarası baz alınarak kazandığı ilan edilen adaya, T.C kimlik numarası ile aday numarası uyuşmadığı için çekilişten çıkan diğer adayın ‘aday numarası’ verildi. Yani aday numaraları değiştirildi. Karmaşanın asıl nedeninin ise PDF dosyalarının exel’e aktarımı sırasındaki otomatik isim dizin sıralamasının neden olduğu belirtiliyor. İsimler manuel girilmediği için yaşanan liste kargaşasının ardından itirazlar yükseldi.
MAĞDUR SAYISI ÇOK FAZLA
Basına yansıyan bazı mağduriyet haberleri sonrasında pek çok aday aynı şekilde kurada kendi aday numaralarının çıktığı halde başka isimlerin duyurulduğunu belirterek itirazda bulunuyor. Aynı isimdeki adayların sıralamadaki değişimi sonrasında yargı yoluna başvuranların sayısının yüzlerce olabileceği belirtiliyor.
MAHKEME KARAR VERECEK
Kura çekimi sonrasında yargıya başvuranların durumunu inceleyecek olan mahkemenin kayıt başvuru sürecini baştan inceleyip karar vermesi bekleniyor. Buna göre isim benzerliği yaşayan ve başvuru numarasına göre kazandığını düşünen adaylar için yeni bir karar verilip verilmeyeceği merak edilirken sosyal medyada kura çekimi yeniden yapılması yönünde çağrılar da yükselmeye başladı. İŞKUR ve TTK’nın konuyla ilgili bir açıklama yapması isteniyor.

Editör: Melisa Sapaz