Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın TTK’da işçi alınmış olsa bile verimliliğin artmaması durumunda ; “kar olmazsa devlet devam ettirmez” sözleri ; “TTK kapatılıyor mu” sorularını akla getirdi.
Tutulmaz’ın daha önce de benzer cümleler sarf etmesinin ardından yeni sorular akla geldi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yeni işçi alımı ve işçi açıklarının giderilerek üretimin hızlandırılmasının beklendiği bir dönemde her cümlesi ayrı anlam taşıyan bir konuşma yapan Tutulmaz; “Taşkömürü çok önemli olduğu için kömürle ilgili konuşmayı korkarak yapıyoruz. Kömür Kongresi’nde, ‘Hep işçi sayısından konuşuldu, biraz da verimden konuşsak’ dediğim için hakkımızda eleştirel yazılar yazıldı. Ekonominin bir dili var. Bu özel sektörde bu kardır, kamudaki adı verimliliktir. Özel sektör kar etmezse o işi yapmaz, devlette de verimli değilse o işi devam ettirmez. Bizim maalesef şu anda sayıya takılıp kalıyoruz. Daha çok işçi olsa, biz şu anda 7 bin 500 kişiyle ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. Hangi karlılık oranındayız ona bakmamız lazım. Bu konular sıkıntılı alanlar, bunlara girmek tehlikeli oluyor. İnsan söylerken çekiniyor. TTK şu anda masrafın dörtte birini karşılıyor. Kömüre 4 lira harcama yapıyor, 1 lira kazanıyor. İşçi alınınca çözülebilir mi? İşin uzmanlarına sormak lazım. İşçi alındığında işçinin maliyeti bunu düşürebilecekse işçi alınmalı. Ama işçi alındığında bu maliyet daha artacaksa o zaman daha da fazla milletin üzerine yük olarak gider” diye konuşmuştu.
Tutulmaz, kurumun sübvanse edilmesiyle ilgili olarak da; “Ben devlet sübvanse etsin, etmesin derdinde değilim, doğru ya da yanlış da demiyorum. Sadece bir tespit yapıyorum” demişti.
İŞÇİ VE SENDİKAL ÇEVRE TEPKİLİ
Vali Tutulmaz’ın daha önce de dile getirdiği benzer sözler işçi ve sendikal çevrede; “TTK satışa mı hazırlanıyor?” sorularını gündeme getirdi. Tutulmaz’ın ısrarla; “Durum tespiti” olarak ifade ettiği görüşlerini dile getirirken kullandığı; “Karlılık sağlanmazsa yük olur” sözleri ise eski Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’ın teşhiş ve tedavi sırasında temas nedeniyle kovıd olan doktorlar ve hemşireler için söylediği; “Yük oluyorlar” sözünü anımsattı.
Sosyal medya gruplarında paylaşım yapan madenciler ise, yönetimsel yanlışların sorumlusunun kendileri ve Zonguldak olmadığını belirterek Tutulmaz’ın sözlerine tepki gösterdiler.