Kamuda, 300 bini öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisi olmak üzere 600 bin civarında sözleşmeli personele kadro müjdesi.
Kadrolu çalışanlar ile aynı işi yaptığı halde aynı özlük haklarından yararlanamayan çalışanlar uzun zamandır bu günü bekliyordu.
ADIM ADIM SONA GELİNDİ
Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılara çözüm odaklı çalışmaların yanında EYT’lilerin ve sözleşmeli personellerinin mağduriyetini giderilmesi gündemdeydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Çalışma ve Maliye Bakanlıklarının üzerinde çalıştığı düzenlemede sona gelindi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin pazartesi günü Kabine Toplantısı’nın gündeminde olacağını söyledi.
SÖZLEŞMELİLER HANGİ HAKLARA SAHİP OLACAK?
Peki yeni düzenleme ile sözleşmeliler hangi haklara sahip olacak? Bu noktada öne çıkan taleplerden biri iş güvencesi ve özlük haklarında adalet. Sözleşmeli personelin kadro talep etmesindeki belki en önemli husus iş güvencesi. Düzenleme beklendiği gibi çıkarsa tüm bu haklar eşitlenecek. Özlük hakları arasındaki ayrım sona erecek.
İŞ GÜVENCESİ İLK SIRADA
Sözleşmeli personel yıllık hizmet sözleşmeleriyle istihdam ediliyor. Sözleşme yenilenmezse açıkta kalıyorlar. Memurlar ise aday olarak göreve başlıyor ve en erken 1 yıl, en geç 2 yıl içinde adaylık sürecini tamamladıktan sonra asil memur olarak atanıyorlar. Kadroya atandıktan sonra kadrolu olarak çalışma hayatını devam ettiriyor. İstifa, emeklilik, vefat gibi nedenler veya memuriyet görevinden çıkarmayı gerektirir fiil veya eylemde bulunmamaları halinde memuriyetleri devam ediyor. Yani iş güvenceleri var.
ÜCRET FARKLARI SONA ERECEK
Aynı işi yapmasına karşın çalışanlar arasında en temel sorunlardan biri de ücretlendirme idi.
Memur ile sözleşmeli personelin birçok ücret, mali, sosyal ve diğer özlük hakkı farklı. Bu da kamu kurum ve kuruluşlarında aynı yerde aynı görevde bulunan, aynı işi yapan ancak kadrolu veya sözleşmeli olarak farklı statüye sahip çalışanların gerek özlük, gerekse mali hakları yönünden ayrıma tabi tutulmalarına yol açıyor. Tabii bu da sözleşmeli personeli sürekli kadroya geçme arzu ve isteği içinde bırakıyor.
TAYİN HAKKI OLACAK MI?
Yine sözleşmeli çalışanlar ile diğer çalışanlar arasındaki temel sorunlardan biri de sözleşmeli personelin tayin hakkının olmamasıydı.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak görev yapan memurlar istek, muvafakat, öğrenim durumu ve kadro gibi diğer kurum değiştirme düzenlemeleri kapsamında nakil suretiyle görev yaptığı kamu kurumundan başka kamu kurumuna naklen geçebiliyor. Bu durumda memurun talebi, naklen geçmek istediği kurumda durumuna uygun kadro bulunması ile bu kurumun kabulü ve son olarak görev yaptığı kurumun muvafakati ile naklen geçiş mümkün olabiliyor. Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği, yani nakil hakkı bulunmuyor. Bazı istisnalarda bu gerçekleşse de çok zorlayıcı oluyor. Düzenleme ile birlikte sözleşmeli personeller de temel haklardan yararlanabilecek.
YILLIK, EVLİLİK, DOĞUM VE DİĞER İZİNLER OLACAK MI?
Doğum, evlilik, ölüm gibi durumlarda kadrolu memur ile aynı işi yapan sözleşmeli çalışana sağlanan mazeret izinlerinde dahi fark var. Örneğin; kadrolu memurlara doğum, evlilik ve ölüm gibi kanunla belirlenmiş mazeret halleri dışındaki durumları nedeniyle bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, on gün izin verilebiliyor. Zorunlu durumlarda bu on günlük süreden ayrı on gün daha mazeret izni verilebiliyor. Ancak ikinci kez verilen bu izin yıllık izinden düşülüyor. Sözleşmeli personel için ise bu kapsamda on günlük mazeret izni bulunmasına rağmen bu iznin kullanılmasında, yıllık izin bulunmama şartı oluyor. Yani yıllık izni bulunan sözleşmeli personel mazeret izni kullanamıyor. Ayrıca sözleşmeli personelin bu kapsamda ikinci bir on gün mazeret izni hakkı bulunmuyor. Düzenleme ile birlikte bu ayrımcılık da sona eriyor.
ÜCRETLERİ ARTACAK MI?
Kadro düzenlemesiyle statü veya ücretinin artmasını sağlayıcı görevde yükselme veya unvan değişikliği hakkı da sözleşmeliye gelecek. Doğum nedeniyle yarım çalışma izin hakları memurda olduğu gibi sağlanacak.
Sözleşmeli personel için ise tanımlanmış ve kadrolu memurlar kadar geniş içerikli özel bir ücretsiz izin düzenlemesi bulunmuyor. Yeni düzenleme ile bu ayrım da sona eriyor.