Meteoroloji ve AFAD’ın uyarılarının ardından yaşanan sel sonrası bazı bölgelerde telefonlar çekmedi, internete erişilemedi. Bu sorunlar neden yaşandı? Gelecekteki doğal felaketlerde benzerinin yaşanmaması için hangi teknolojiler kullanılabilir? 
Selin ilk akşamında yaşanan elektrik kesintisi ile birlikte Zonguldak ve Bartın başta olmak üzere bölgede telefonlar neredeyse kullanılamadı, bu durumun etkisi halen devam ediyor. Deprem de sınıfta kalan operastörler son yaşanan sel felaketinde de sorunların yaşanması ile tepkilerin odağında oldu.
Sel nedeni ile zarar gören baz istasyonları nedeni ile kullanıcılar sınırlı sayıda baz istasyonlarında yoğunluk oluşturdu. Sağlam baz istasyonlarında da sistem çökünce internet bağlantısı sağlanamadı telefonla konuşmak güçleşti. Aynı anda herkesin şebekeye yüklenmemesi ve daha çok kısa mesaj ve anında mesajlaşma uygulamalarının tercih edilmesi öneriliyor.

İLETİŞİM SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?
Doğal afetlere karşı önemli bir eleştiri de "ulusal dolaşım" sisteminin kullanılmaması oldu. Bu sistem olağanüstü hallerde GSM operatörlerinin ortak altyapıyı kullanmasını sağlıyor.
Dr. Mustafa Aykut, "Ulusal dolaşım zaten karmaşık olan sistemleri daha da karmaşık hale getiren bir şey. Neden? Çünkü operatörler ürünlerini farklı üreticilerden alıyor ve bir araya getiriyor. Bunları yönetmek ve kime ne kadar kullandıracağınızı anlık olarak tepsit etmek çok zor. Hem maliyeti hem karmaşıklığı farklı sorunlar çıkaracaktır." şeklinde konuştu.
Operatörlerin bu konudaki çalışmaları eskisinden daha çok araştırılıyor.

Zonguldak ve Bartın için fırtına uyarısı! Zonguldak ve Bartın için fırtına uyarısı!

"YENİ TEKNOLOJİLER KULLANILMALI"
Uzmanlar yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini söylüyor.
Bunlardan en çok dikkat çeken Japonların geliştirdiği HAPs (Yüksek Rakımlı Platform İstasyon) teknolojisi.
Fütüristler Derneği İstişare Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Aykut bu teknolojiyi ise şöyle anlattı:
"İHA'lara baz istasyonları takılarak daha uzun süre havada kalacak sistemler geliştiriliyor fakat ondan daha önemlisi belki de henüz araştırma aşamasında. Özellikle Japonlar bunun üzerinde duruyorlar ve 2024 yılında devreye alınabileceğini söylüyorlar. Yüksek irtifaya kurulan platform.
Bunlar enerjilerini güneşten alıyolar. Yüksek irtifada bir balon gibi değil bir insansız hava aracı gibi değil daha da yükseğe çıkarak uzun kanatları var. 78 metreye kadar geliyor. İki ay hareket etmeden hava durabileceği söyleniyor."

Editör: U. G.