İnanış Gazete'si yazarı Genel Maden İşçi Sendikası(GMİS) eski Genel Başkan danışmanı Turan Oral TTK'ya bağlı Armutçuk müessesinde meydana gelen göçük sonrası önemli bilgiler paylaştı.

İşte o paylaşım;

"Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü Armutçuk Müessesesi’nde 13 Eylül 2023 günü meydana gelen kazada şehit olan maden işçisi Ramazan Yıldırım, bugün (14 Eylül) toprağa verildi.

Maden işçisi kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine ve madenci camiasına başsağlığı ve sabır diliyorum. Şehit madenci evli ve 3 çocuk babasıydı.

Yerin 450 metre derinliğinde meydana gelen göçük kazasından yaralı olarak kurtulan 4 kardeşimize de acil şifalar diliyorum.

***

Başta TTK’da örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) olmak üzere, Anamuhalefet partisi CHP ve diğer muhalefet partileri sık sık TTK’daki işçi açıklarını dile getiriyorlar.

2019 yılında yapılan işçi alımından sonra kuruma toplu işçi alımı olmadı.

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri öncesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce bin, kısa süre sonra da iki bin işçi alınacağını açıkladı. Ancak söz konusu iki bin işçi halen alınmadı.

İşçi alımı süreci devam ediyor. Zonguldak’tan 1.500, Bartın’dan 400, Karabük-Yenice ilçesinden 100 işçi alınacağı açıklandı.

***

Sır perdesi aralanıyor! Kamil Gezer cinayetinde yeni gelişme! Sır perdesi aralanıyor! Kamil Gezer cinayetinde yeni gelişme!

TTK’nın en son açıklanan işçi norm kadrosu 14 bin iken, mekanize çalışma alanlarının durumuna gör bu sayının önce 12 bin sonra 10 bin civarında olacağı dillendirildi.

Önceki genel müdür ve önceki enerji bakanı döneminde bu çalışmanın devam ettiği, müesseselerin tespitlerine göre işçi ihtiyacı belirlendikten sonra bakanlık kanalıyla Cumhurbaşkanına başvuruda bulunulacağı açıklanmıştı.

Tam da bu sırada Amasra Faciası yaşandı ve 43 madenci şehit oldu.

Kaza sonrası yaşanan tartışmalarda, TTK Sayıştay raporlarındaki uyarılar ve özellikle işçi açıklarının yarattığı kaza riskleri milletvekilleri, meslek odaları ve uzmanlar tarafından sık sık dile getirildi.

Ancak 2023 yılı seçim öncesine kadar bir adım atılmadı.

Muhalefetin seçimleri kazanma olasılığı artınca TTK’ya işçi alımlı da gündeme geldi. Kaza riski değil, seçim riski artınca önce bin, sonra sayı iki bine yükseldi.

Tabii ki bu arada madenciler emekli oldu ve çalışan sayısı daha da azaldı. Dolayısıyla kaza riski de her geçen gün arttı.

Mahalli seçimler gündeme gelince bir taşta iki kuş vurma hesabıyla sözü verilen iki bin işçinin alınması çalışmaları başlatıldı.

Şimdi süreci uzatmak ve işçi alımını seçim günlerine sarkıtmak için ince ince hesap yapıyorlar.

***

Bugün halen vekaleten yönetilen TTK norm kadrosunu, sözü edilen en düşük seviyede bile kabul etseniz TTK’nın 3 bin civarında işçi açığı var.

14 bin norm kadroya göre tam da yarı yarıya işçi açığı var.

CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın altını çizdiği gibi 2 işçinin işini 1 işçi yapıyor. Çünkü TTK’da çalışan işçi sayısı 7 bine geriledi.

***

Madenci kardeşimiz Ramazan Yıldırım’ın mekanı cennet olsun. Toprağı bol olsun.

Halen sağıra yatan ve bu iktidarın maden politikalarına destek olanlara ve sessiz kalanlara da yazıklar olsun."

Editör: Melisa Sapaz