6 Şubat’ta 11 ili etkileyen depremin ardından stresin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerine kaydığını belirten ZBEÜ Rektör Yardımcısı Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu Bartın Depreminin ardından Z HABER’e konuştu.

Düzce, Bolu ve Bartın’da kısa süre içerisinde peş peşe gelen depremler hakkında konuşan Kutoğlu;“Büyük depremin habercisi olduğunu söylemek için yeterli veri yok” dedi.

 Daha önce de depremler üzerine yaptığı çalışmalarla adından sıkça bahsettiren Prof. Dr. Hakan Kutoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Kuzey Anadolu Fay Hattı bölgesinde artan stresin bir göstergesi olabilir. Ancak büyük depremin habercisi olduğunu söylemek için elde bir veri yok.

Bartın’da 1968 yılında 6,8 şiddetinde büyük bir deprem olmuştu. Geçen 54-55 senelik sürenin ardından yeniden büyük bir deprem olabilir mi diye ayrıca bir çalışma yapmak lazım. Bu süre içerisinde büyük deprem olması için yeterli yük birikmiş mi o konuda ayrı bir çalışma yapmak lazım.

Bartın bölgesinden daha riskli bölgeler var ülkemizde. Üniversitede  sayımız az. Ülkemizdeki riskli bölgelerden talep geldiğinde çalışma yapıyoruz. Şuan için Bartın, Düzce, Bolu gibi illerden bir talep gelmedi. Talep geldiği takdirde çalışma yapılabilir. Ama şuan bir şey söylemek için çok erken”

43 madenci ölünce mi akıllandınız? TTK havalandırmaları yenilenecek! 43 madenci ölünce mi akıllandınız? TTK havalandırmaları yenilenecek!

Editör: Kağan İslamoğlu