Video Oyun Krizi: 1983 Yılında Oyun Sektörü Neden Yok Oluyordu?

1972 yılında kurulan Atari isimli oyun şirketi ile video oyun sektörü ortaya çıkmış ve ün kazanmaya başlamıştır. 1983 yılında meydana gelen video oyun krizi ise atari şirketinin kurulmasından sonraki olayları içermektedir. Atari oyun şirketinin pong isimli ev konsolunu üretmesi, gencinden yaşlısına birçok kişinin beğenisi kazanmıştır. Daha sonraki yıllarda ise bilgisayar ve konsolların gelişmesi bambaşka bir döneme girilmesini sağlamıştır.

Eğlencenin en önemli alanlarından birisi olan video oyun sektörü 1983 yılına gelindiğinde ise durma noktasına gelmiştir. Bu yıl içerisinde oyun sektörünün %97’lik küçülmesi, bu sektör krizinin en büyük örneği olarak karşımıza çıkar. Peki, 1983 yılında video oyun krizi neden meydana gelmiştir? Nedenlerini ve sonuçlarını bu yazımızda ele alacağız.

Video Oyun Krizinin Meydana Gelmesinin Nedenleri

1983 senesinde oyun sektöründe ortaya çıkan bu krizin en büyük nedenlerinden birisi video oyunlarının kendisi olarak görülmektedir. Bu dönemde çok fazla yeni oyun çıkmıştır ancak bu oyunların konseptleri birbirine oldukça benzemektedir. Oyun sevenler belli bir süre bu durumdan oldukça sıkılmıştır ve bundan dolayı video oyun krizi meydana gelmiştir.

Oyunların birbirine benzemesinin yanı sıra kötü yapımlarında ortaya çıkması çoğu tüketiciyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Böylece video oyunlarından soğuyan bu kesim, belirli bir dönem boyunca yeni oyun konsolu almamıştır. Ayrıca 1980 yılında kişisel bilgisayar dönemi başlamıştır ve durum oyun sektöründe meydana gelen krizin üzerine yenisini eklemiştir. İnsanlar oyun konsollarına para ödemektense kişisel bilgisayar satın alıp daha fazlasını yapabileceklerini düşünmüşlerdir. 1983-1990 yılları arasını kapsayan kişisel bilgisayar dönemi nedeni ile video oyun krizi sorunları devam etmiştir.

Video Oyun Krizinin Etkileri Nelerdir?

Video oyun krizini başlatan en önemli etkenlerden birisi E.T oyunudur ve yapılmış en kötü oyun olarak kabul edilir. Bu kriz birkaç yıl boyunca devam etmiş ve birçok kişisel bilgisayar ve oyun şirketi iflas etmiştir. Bu dönemde sayısız oyun geliştirici sektörde kalabilmenin mücadelesine girişmiş ve oyun sektörü bitme noktasına gelmiştir. Ancak Japonya’nın Famicom şirketinin ürettiği oyun konsolu 1985 yılında Amerika’ya geldikten sonra video oyun krizinin etkileri yavaşça ortadan kalkmaya başlamıştır.

Famicom şirketinin oyun konsolu olan Nintendo Entertainment Sistem önceki konsollardan farklı içerikler sunmuştur. Nintendo şirketi, Super Mario Bros, The Legend of Zelda gibi grafiksel ve oynanış anlamında birçok farklı oyunu piyasaya sürmüştür. Şirket, 1989 yılında elde taşınan oyun konsolu akımını game boy oyun cihazı aracılığını kullanarak tetris oyunu ile yapmıştır. Daha sonraki yıllarda ise pek çok farklı game boy cihazlarını üreterek piyasaya sürmüştür.

Video Oyun Krizinin Uzun Döneme Yayılan Etkileri

1983 yılında meydana gelen oyun krizi dünya çapında etkilere sebep olmuştur. Ancak Amerika, Japonya ve Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla oyun satışı gerçekleştirebilmiştir. Konsollar ve kişisel bilgisayar oyunları dünya çapında tahmini 45 milyar dolar zarar etmiştir. Bu süreç devam ederken Japonya kaynaklı oyun şirketi olan Nintendo Entertainmet sistem yani NES, oyun konsollarını farklı şekillerde dizayn etmiştir.

NES şirketinin konsollarındaki yeni farklılıklar oluşturma düşüncesinin altında yatan belirli amaçlar vardı. Bunlardan en önemlisi insanların evlerinde oyun konsolları istemeyecek olması idi.  1984’lü yıllara gelindiğinde ise oyun konsol satışları oldukça azalmıştı ve işletmeler oyun sektörünü bir bir terk etmeye başladı. Ancak bu zaman aralığında Amerika’nın dışında Avrupa ve Japonya’da ev konsollarının popülaritesi gittikçe çoğalıyordu.

Amerika’daki oyun satışları 1985 yılında 3 milyar gibi yüksek bir rakamdan 100 milyona düşmüştü. Düşüş devam ederken Code Masters ve Westwood Studios gibi yeni oyun şirketleri piyasaya çıkmaya başladı. Bu şirketler, oyun sektörüne yeni farklılıklar getirdi ve günümüzdeki oyun sektörünün geldiği noktaya etki etmişlerdir.

Video Oyun Krizi Döneminde Japonya’nın Yükselişi

Oyun krizinin yaşandığı 80’li yıllarda oyun konsolu pazarı da farklı ülkelere geçiş yapmıştır. Özellikle en büyük oyun konsolu satışlarını elinde bulunduran Amerika, bu sırayı Japonya’ya vermiştir. Japonya oyun sektörünü atari oyunlarından ev konsollarına kaydırarak farklı işlere imza atmaya başlamıştır. 1983 video oyun krizi sonrasında NES oyun şirketi tarafından 3 yeni ev konsolu üretildi ve bu konsollar son derece popüler oldu.

Japonya’da konsol satışları oldukça iyi devam etti ve 1985 ve 1986 yıllarına kadar rakipsiz bir şekilde piyasanın hakimi oldu. NES, 1986 yılından sonra ev konsollarını Amerika’ya satmaya başladı. Ev konsolları 1987 yıllarında Amerika’da oldukça popüler oldu. 1990’lı yıllarda NES şirketi konsol piyasasında en üst sıradaydı. Elinde bulundurduğu pazarın az bir kısmını atariye bıraktı. 90’lı yıllarda ortaya çıkan diğer Japon oyun şirketleri de NES şirketinin Amerika’daki başarılarına ortak oldu. İkinci konsol piyasaya sürüldükten sonra konsol piyasa hakimiyeti içinde rekabet başlamış oldu.

Video Oyun Krizinden Sonraki Rekabet Süreçleri

Amerika’da Nintendo Entertainment sistem şirketi ile rekabete giren Sega şirketi, 1986 yılında Genesis oyun konsolunu piyasa sürmüştür. Genesis oyun konsolunun özellikleri, NES şirketinden oldukça üstündü ve bu sayede Genesis 1991 yılında rekabette öne geçmiştir. 1991 yılının içerisinde bu iki şirket birbirileri ile rekabete devam etmiştir.

Oyun sektörünün, video oyun krizi sonrasında tekrar yükselmeye başladığı yıllar 1990’dan sonra başlamaktadır. Özellikle 1990’lı yılların başından ortalarına kadar birçok popüler oyun piyasaya sürülmüştür. Bu oyunlar arasında Mortal Kombat ve Street Fighter 2 gibi günümüzde de popüler olan oyunlar bulunur. Bu video oyunları, daha sonraki yıllarda sinemaya aktarıldı.

90’lı yıllarda birçok video oyunu sinemaya aktarıldı ancak birçoğu arzu ettiği başarıyı yakalayamamıştır. Genesis şirketi, bu dönemlerde hazırladığı oyun kütüphanesi ve uygun fiyatlar nedeni ile NES şirketinin önüne geçmiştir. Genesis bu başarılı pazarlama taktiği sayesinde Kuzey Amerika’da NES oyun şirketinden çok daha fazla başarılı olmuştur. Ancak bu başarı Japonya’da aynı etkiyi gösterememiştir.

Video Oyun Krizi Sonrası Oyun Dünyasındaki Gelişmeler

1990’lı yıllardan sonra oyun sektörü gelişmeye başlamıştır ve üzerinden 1983 yılındaki video oyun krizi sorunlarını atmıştır. Oyunların gelişmesinin ilk örneği olarak karşımıza 3D oyunlar çıkmaktadır. Sega oyun şirketi, 1995 yılında CD’de oynanan konsol ürünü Saturn’ü Amerika’da piyasaya sürmüştür. Bu adımın atılmasından sonra Sony şirketi de playstation ürünlerini çıkardı. Nintendo oyun şirketi ise kartuş tabanlı Nintendo 64 konsolunu piyasaya çıkardı.

Sega ve Nintedo oyun şirketleri 3D oyunlar çıkarmış olsalar bile Sony’nin Playstation oyunu ile rekabete giremedi. Bunun sebebi Sony’nin fiyatlandırmalardaki uygunluğu ve özel içerikli oyunlar sunmasıydı. Bundan sonraki süreçte oyun pazarının yeni hakimi Sony şirketi oldu. Sony başarılarını 2000’li yıllarda da sürdürdü ve tüm zamanların en çok satan oyun konsolu rekoruna imza attı. Sega oyun şirketi 2001 yılında oyun sektöründen çekildi ve hayatına yazılım şirketi olarak devam etti.

Video Oyun Krizinin Sonuçları ve Günümüz Oyun Sektörü

Amerika’da konsola olan ilgi 1983 yılında ortaya çıkan video oyun krizi ile azalmıştır. Bundan sonraki süreçte bilgisayar oyunu pazarı popülaritesini artırmaya başladı. Konsol oyunu geliştiricileri ise sektörde kalabilmek için bilgisayar oyunu üretmeye başladı. Böylece bilgisayar oyunu üretebilmek için piyasaya birçok farklı şirket katıldı.

Günümüzdeki grafiksel ve kalitesi yüksek oyunların başlangıcı 1980’li yıllarda ortaya çıkan krizlerden sonra basamak atlayarak bu aşamaya gelmiştir. Oyun sektörü farklı açılar ve teknikler ile gelişimini sürdürmeye devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim