Zonguldak tren istasyonunda başlayan ve yine kent merkezinde tamamlanan bir günlük geziden alınan notlar ve alınması gereken dersler…

Sevgili arkadaşlarım...
Platformumuzun 3 Temmuz 2021 günü Zonguldak gezisine katılmış olmaktan son derecede mutlu olduğumu belirtmek isterim... Ben 1973 de 16 yaşımda Zonguldak'tan ayrılmış ancak zaman zaman çeşitli vesilelerle şehrimi ziyaret etmiş ve bu güzel şehre gönülden bağlı olan bir kişi olarak, şehrimizin kültürel değerlerini yeni yeni öğreniyor ve öğrendiğim her detaydan sonra Zonguldak'a bir kez daha bağlanıyorum...

Her başarı takdiri hak eder ancak gezimizden bir gün önce Sayın Vali'mizden de bu konuda teşekkür belgesi almış olan Ekrem Murat Zaman'ın Zonguldak kültürüne vermiş olduğu katkıları yerinde ve onun anlatımıyla görmek ben ve eşim için büyük bir onur oldu, yaptıklarını takdir etmemek olanaksız…

Şehrimizin doğal güzellikleri ve tarihi zaten yadsınamaz ancak tüm bunları kültüre dönüştürmek ve hepimizin görmesini sağlamak için koskoca bir yürek istermiş...

Bizler de Ekrem Murat Zaman ve onun gibi bu şehir için yüreğini ortaya koymuş olan kişilerin yanında durup destekleyerek bu güzel ve özel şehrimiz için elimizden geleni yapacağız...

Bundan sonraki organizasyonlarda daha duyarlı olunacağını ve katılımın daha fazla olacağını umarak, gezide emeği geçen herkese, geziyi düzenleyen Muhammet Murat Cüntay'a, bizleri Thios Antik kenti ve Kadıoğlu Mozaikler hakkında bilgilendiren Zonguldak İl Özel idaresi Kültür ve Sosyal İşler md-yrd. Ferhan Bostancı'ya, yine Kadıoğlu Mozaikleri ve Çaycuma ile ilgili bizleri bilgilendiren Çaycuma Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Öztürk'e, bizleri konuk eden ve çalışmaları hakkında samimiyetle bilgiler veren Çaycuma Belediye Başkanı sayın Bülent Kantarcı'ya, gezinin organizasyonuna destek veren Recep Perk 'e ve tüm diğer paydaşlara teşekkür ediyorum...

Gezi sonrası yaptığım tespitlerimi, aşağıda dilek ve temenniler olarak madde halinde sunuyorum…

1. Filyos'a trenle gitmek çok keyifli… Sol tarafta harika deniz manzarası, sağda yeşillikler insanı ayrı bir zaman tüneline götürüyor…
Eger bu rotayı turizme açmayı düşünüyorsak yerel bir rehberin trende kıyı şeridi ve cografyamızla ilgili bilgilendirme yapması güzel olur.

2. Filyos'da gittiğimiz kafe ufak tefek dokunuşlarla (WC olanaklarının çoğaltılması gibi) gidenleri tatmin eder..

3. Tios Antik Kenti başlı başına görülmesi gereken bir yer... Ancak turist gelsin ya da gelmesin her halükarda otopark ve WC sorunu mutlaka halledilmeli.

4. Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri .. çok değerli ama yakın zamanda, gidenlerin görebileceği bir durumda olmaması nedeniyle şu anda turizm rotasına alınması yararlı değil diye düşünüyorum…

5. Gökgöl Mağarası... Harika... Hem doğal olarak güzel hem de tasarım olarak çok güzel olmuş… Ancak oraya da en az 1,5 saat ayırmak gerekiyor ki tüm yazılar okunup bilgi edinilmeli ve mağaranın içi öyle gezilmeli…

6. Maden Müzesi... Zonguldak için büyük bir kazanım olmuş... Çok uğraşılmış, ortaya tasarım harikası bir müze çıkmış.. Ancak... Maalesef iyi çalıştırılmıyor gibi… Binbir emekle toplanan ürünlerin sergilendiği camekanların bile toz içinde olmasına, hiçbir canlandırma, projeksiyon ve dokunmatik ekranların çalışmamasına rağmen Ekrem Murat Zaman müthiş anlatımıyla bizlere tüm duyguyu geçirdi. Böyle bir anlatım olmasa verilen o emek boşa gitmiş olacaktı… Her ziyaretçiye de o anlatamayacağına göre!
Bu konudaki eleştirilerimi yetkililere de bildireceğim ki gelenler bu kadar güzel ve uğraş verilmiş müzede hayal kırıklığı yaşamasınlar… Verilen onca emeğe yazık... Müzenin bütünüyle çalışır durumda gezilmesi gerekmektedir.

7. Üzülmez Karaelmas Maden Şehitleri müzesi...
Yine çok emek verilmiş bir müze... Konum muhteşem...
İçinde sanatçımız Mete Arif Tokmak'ın yapmış olduğu, 2 katlı şehre vurgu yapan duvar resmi ayrı bir anlam katmış…

8. Üzülmez'deki Lavuar ve Atölye restorasyonlarından sonra o bölge de başlı başına gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer olacak sanırım. Doğrusu ben Zonguldak'ın turizm için cazip bir yer olduğunu düşünmezdim. Ancak, bu gezide gördüm ki;
Üzülmez vadi projesinde yer alan Maden Müzesi ve Gökgöl Mağarası arasında kalan bölgenin yıllar öncesinden gelen endüstri mirasının korunması ve işlev kazandırılması hedefine ulaşılması Zonguldak kültürüne anlam kazandıracak, öncülük edilecek ve odak noktasını oluşturacaktır. Turizm ile yıllarca uğraşmış bir kişi olarak deneyimlerimle söyleyebilirim ki, diğer turistik noktalar ve gezi destinasyonları bu odak noktası etrafında planlanmalıdır.

9. Tüm bu güzellikleri tam anlamıyla gezip, sindirmek ve anlamak için 1 günün yeterli olmayacağı kanısındayım.
Üzülmez, müzeler ve antik kentlerin ayrı zamanda gezilmesi daha uygun olur sanıyorum... Zaten içerikleri de çok farklı.. Üzülmezdeki yapılacak olan restorasyonlar ve tanzim edilmiş olan müzeler şehrin endüstri tarihini sunmanın yanı sıra bize Cumhuriyet kadrolarının da ne denli akıllıca ve bilimsel olarak çalıştıklarını, bizlere nasıl bir miras bıraktıklarını göstermektedir... Bunların genç nesillere mutlaka en iyi şekilde aktarılması gerekmektedir diye düşünüyorum…

10. Türkiye'nin hiç bir yerinde olmayan bir turizm çeşitliliği olduğunu da yine bu gezide gördük… Tam da bu nedenledir ki UNESCO'nun dahi programa aldığının da müjdesini aldık o gün...

11. Son olarak şehirdeki restoran ve otellerin nicelik olarak yetersiz olması, hatta bazılarının nitelik olarak da yetersiz olması turizm beklentimiz için bir handikaptır.

Tüm bunlardan gözlemlediğim; güzel şeyler yapılıyor ancak bunların sürdürülebilir olması için gereken, işini yeterince kendini vererek ve profesyonelce yapmayan personel dolayısıyla yapılanlar boşa gidiyor... Bunun için de eğitim verilmesi ve eğitim almış gençlere buralarda olanak sağlanması iyi olur…
Özellikle tüm turizm destinasyonlarımızı iyi özümsemiş, buraları seven tutkuyla anlatabilecek eğitimli rehber gereksinimimiz çok fazla.
Tüm bunlar düzeltilmeden de turizmimiz ölü doğar diye düşünüyorum...
Yazım biraz uzun oldu ancak şehrimiz üzerinde düşünülmeye değer ve bu platform da kalbi Zonguldak için çarpan kişilerden oluşan bir platform olduğu için herkesin bu konudaki görüşünü bildirmesini önemsiyorum…
Ufuk Ural-67’liler Platformu
…………………
…………………
Ufuk ablaya şahsım ve Ferhan bey adına takdiri için teşekkür ederim, Ferhan beye de ilettim...
Ben de notlar ile alakalı kendi yorumlarımı ve bildiklerimi aktarayım…

*Gezi turunda trene bir rehber atanması çok mümkün olmasa da, anons sistemi üzerinden makinistin bazı temel bilgileri vermesi planlanabilir, bunu Zonguldak Turizm Tanıtım Ofisi toplantısına fikir olarak taşıyacağım…

*Kahvaltı yapılan mekana sorun aktarıldı…

*Antik kentte otopark alanı mevcut ama bakımı yok, WC yok, bunlar da yine bütçe ile ilintili, oradaki yürüme alanları ve personel alanı da yeni yapıldı zaten, bütçe çıktıkça ilerliyor, gayem de gündemde tutup bütçe konusunda motivasyon yaratmak…

*Kadıoğlu Mozaikleri zaten tur rotalarında yok, biz ise turumuza farkındalık yaratmak için ekledik, programda da not düşmüştük…
*Gökgöl Mağarası genelde acenteler tarafından 1- 1.5 saat olarak programlanıyor, ama bu gibi kapalı yerlerde her grup çok fazla kalmak istemez, Turistik gezilerde özel mağara grubu değilse süre çok uzun tutulmaz…

*Maden Müzesi konusunda haklısınız eksikler var, fakat sunu unutmamak lazım müze uzun süredir pandemi nedeniyle kapalı, biz kapalıyken bize özel açıldı, toz ve hazırlıksızlık bir ölçüde hoş görülmeli

*Turun 2 gün düzenlenmesi, evet çok güzel olurdu. Örneğin Harmankaya Şelaleleri ve Gümeli yaylasına da çıkmalıydık, fakat 2 günlük turda sayımız acaba kaç olurdu? Bundan sonraki turu planlayacak olan arkadaşlarımız 2 gün yaparlar ben şimdiden adımı yazdırıyorum…

*Nitelik ve çalışan kalitesi turizme yeni başlayan bir bölge için çok anormal değil, zamanla daha iyi olacaktır muhakkak, Amasra ve Safranbolu Uzun yıllardır Turizm bölgesi diye geçer, ama Zonguldak ile hiç bir fark yok diyebiliriz...

Son olarak sunu ifade etmek isterim...
Bu bölge de bugüne dek Turizm Koordineli yönetilmiyordu, daha 6 ay evvel bir mekanizma kuruldu ve çabalanıyor... Bu kadar kısa sürede bir çok şey yapıldı... Adım adım Zonguldak gezi ve seyahat rehberi

Ben gelişimi yakinen takip eden, motivasyonu yaşayan biri olarak ölü doğum tabirine katılmıyorum...
Yeni turizme açılan tüm bölgelerde sirkülasyon öğretir, hiç bir yerde öğrendikten sonra oluşan bir sirkülasyon göremezsiniz
Doğu Karadeniz milyon turist getiriyor ve hala inanılmaz sorunlar var...
Özetle BAŞARACAĞIZ...

Muhammet Murat Cuntay-67’liler Platformu-gezi organizatörü

 


Zonguldak Nostalji
(y.yıldırım-Haziran-2021)

Editör: TE Bilişim