3 dönem boyunca Saltukova’da Belediye Başkanlığı yapan Adil Düzlü ZHABER’in sorularını yanıtladı. Düzlü, belediye başkanlığına yeniden aday adaylığı sürecini değerlendirerek, mevcut belediyenin çalışmaları ve vaatleri hakkında açıklamalarda bulundu.

ADAY OLMAM İÇİN HERHANGİ BİR ENGEL YOK

Geçmiş dönemde aday olmayan Düzlü, yeniden aday olmak için partililerle görüştüğünü belirterek; “Adaylık konusunda milletvekillerimizle, il ve ilçe başkanlarımızın hepsiyle görüşmelerim oldu. Kendilerine aday adayı olmak istediğimi söyledim. Bu seçimler için, daha önceki seçimde aday adaylığı için müracaat etmemiştim. Bu seçimde tekrar aday olmak istediğimi belirttim. Onunla alakalı olarak tek tek hepsiyle görüştüm. Bu konuda da hepsi memnun oldular. Aday olmamam için herhangi bir engel olmadığını, aday olabileceğimi belirttiler.” dedi.

AK PARTİ VE MHP SALTUKOVA’DA AYRIŞTI

Ak Parti’den Saltukova Belediye Başkanlığı için toplamda beş aday adayının olduğunu söyleyen Düzlü, önceki dönem belediye başkanlarından Zerrin Güneş’in de aday adayları arasında yer aldığını belirtti. Güneş’in seçimi kaybetmesini de değerlendiren Düzlü; “Kazanıp kaybetmek seçmenin takdiridir, seçime girdiğiniz zaman oluşumun nasıl olacağını bilemezsiniz. Aynı dönemde MHP’den de bir arkadaşımız aday olmuştu. Saltukova’daki MHP ve Ak Parti’ye oy veren seçmenin ayrışması, o sıkıntı oldu. Seçmenin oradaki Zerrin Hanım’a karşı olan tavrı CHP ‘en Ak Parti’ye geçtiği için mi oldu yoksa başka sebepler mi var bilemiyorum. ”dedi.

SALTUKOVA HALKI YENİDEN BENİ TERCİH EDER!

“Her aday kazanmak için yola çıkar” diyen Düzlü, üç dönem belediye başkanlığı yaptığına dikkat çekerek; “Seçmenin beni tercih edeceğine inancım var. Üç dönem belediye başkanlığı yaptım. Önceki dönem adaylık için bir girişimim olmadı ama aksayan şeyleri gördüm. İnsanların talepleri var. Dolayısıyla bu talepler geldiği için aday olmaya karar verdim” dedi.

SALTUKOVA’NIN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ÇOK EKSİĞİ VAR!

Bölgede yaşanan sıkıntıları ve hala giderilemeyen eksikleri belirten Düzlü sözlerine şu şekilde devam etti; “Bizim ciddi anlamda bir altyapı sorunumuz var Saltukova’da. Çalıştığımız dönemlerde, benim bıraktığım dönemde iyi kötü çalışan bir kanalizasyon sistemimiz vardı ama arıtma sistemimiz yoktu. Kanalizasyon arıtmasının yapılması anlamında bir proje başlatmıştık. Bu projenin arıtma kısmı değil de kanalizasyon kısmını ihale ettiler. Yani böyle bir hata oldu. Dolayısıyla mevcut kanalizasyonda burada sıkıntı yaşadık. Başta TOKİ bölgesi olmak üzere kanalizasyon konusunda sürekli sıkıntı yaşıyorlar. Önceki dönemlerde bu yaşanan sıkıntıları sele bağlamışlardı ama yine görüyorum iki gün öncesinde yaşanan aşırı yağışlarda Saltukova bölgesinde sel olmamasına rağmen toplu konutlar yine su altında kaldı. Bunlar altyapı ile alakalı. Su şebekesinde ciddi sıkıntımız var. 1994 yılında şebeke değişmişti. Su şebekesi bu tarihten sonra yenilenmedi. Bu süre zarfında şebekelerin yenilenmesi gerekiyor. Bunun yerine artma tesisi yapmayı tercih ettiler. Arıtma Tesisleri de ifade ediyorum ki zemzem suyunu bile verseniz şebekeye, borular 30 yıllık olunca maalesef içinde biriken atıklar gibi şeyleri de eklenmesiyle evlere kirli su olarak yansıyor. Bu sıkıntımız var.

Üçüncü olarak gençlerle alakalı kapalı spor salonu gibi çeşitli etkinliklerin yapılabileceği Çaydeğirmeni’nde olduğu gibi yüzme havuzu gibi farklı projelerimiz vardı. Bunu geçmiş dönemde gerçekleştirmiştik. Arsa problemimizi halletmiştik ama maalesef bu gerçekleşemedi.

Bir diğer sıkıntımız düğün salonu, toplantı salonu gibi sosyal etkinliklerin yapılabileceği mekâna ihtiyacımız var ve bu sorun çözülemedi. Benim zamanımda yapılan yaklaşık 5.000 metrekareye yakın büyük bir binamız var belediyeye yakın ve 10 yıldır bu bina ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı.

Belediye Başkanı bununla ilgili bir şeyler yapıyormuş gibi görünse de seçimden evvel bu binanın bitirilip hizmet vermesi mümkün değil. Mevcut halinin üzerine yüzde 1 kadar bile işlem yapılmadı.

Üç vekil bir rödevans bedeli! Üç vekil bir rödevans bedeli!

TOKİ’Yİ BEN GETİRDİM. 10 YILDIR İNŞAAT YAPILMADI!

En önemlisi de şu bölgede ciddi gelişme var benim dönemimdeyken TOKİ konutlarını ben bu bölgeye getirmiştim. 1 Etap 120 konuttu 2 etapta 256 konuttu. Bunun üzerine 10 yıldır daha hiçbir inşaat yapılmadı. Bugün geldiğimiz noktada doğalgaz, petrol arama çalışmaları, Türkiye Petrolleri tarafından bölgede yapılan çalışmalar olsun, endüstri bölgesini işleten firmaların çalışmaları olsun bir istihdam oluşmuştu son yıllarda. Biz bu istihdamın ikametini Saltukova bölgesinde yapamıyoruz. Konut olmadığı için yapamıyoruz. Siz bu yerleşim yerlerini temin etmediğiniz zaman insanlar başka yerlerden tercih ediyorlar. Serbest bölge çalışmaları üst ölçekli bakanlıklar tarafından takip ediliyor ama yerel olarak takip edilen bir Organize Sanayi Bölge çalışması var.

BELEDİYE KABUL ETMEDİ

Maalesef mevcut belediyemiz bu organize sanayi çalışmasına onay vermedi. Buralar sanayi alanı olarak daha önceki 100 binlik 25 binlik imar bölge planlarına kabul edilmiş alanlar. Kirlilik yaratmayacak tesislere izin vermek şartıyla sanayinin bu bölgede gelişmesi zaruridir. Çünkü mevcutta havayolu demiryolu karayolu liman bağlantılarının olması ulaşımın da pazarlama kanallarını açık tutacak. Her şeyden önce bu bölgede sanayinin olması gerekiyor ama belediyenin buna karşı çıkması bizi düşündürdü.

ADAYLIK KARARINI ALMAK ZORUNDA KALDIM

Bunlar temel ve basitçe bahsettiğim konular. Ben ileriyi ve bu tip kaygıları gördüğüm için özellikle son 3-4 ayda ani bir karar almak zorunda kaldım. İnsanlar sürekli bu tür beklentileri dile getiriyorlar. İşin ve gelişmenin gerisinde kaldığımız zaman bunu bir süre sonra yakalamak zor oluyor. Bu talepleri ben gördükçe bir nevi mecburiyetten tekrar aday olarak bu işin içerisine girmeye karar verdim.

Mevcut yönetimin şu an bu hıza ayak uyduramadığını, buna yetişemediğini görüyoruz. Özellikle Saltukova'da hazırda bir bina var bu binanın bile âtıl olarak tutulması düşündürücü bir olay. Kendi şahsınızın olsa oraya bir sürü şey yaparsınız, ekonomik olarak geri dönmesini temin edersiniz ama bu milletin, vatandaşın malı. Kendi malınızdan daha çok sahip çıkmak zorundasınız. Bilinçli olmak gerekiyor. Bakın termik santral demiyorum. Benim dönemimde yapılan planlarda ben kirlilik yaratan tesislere izin verilmez hükmü koydum plana. Ama maalesef benden sonra o plan notlarını da değiştirdiler.”

ALİM GENÇ SALTUKOVA’DA NASIL ÇALIŞIYOR?

Mevcut belediye başkanı Alim Genç’in hizmetleri ile alakalı olarak değerlendirmelerde bulunan Düzlü, belediyenin çalışmalarını eleştirerek, “Mevcut belediyenin kendi hizmetlerinde de temizliğinden tutun rutin hizmetlerine kadar birçok sıkıntı var. Vatandaş da bunu seçim döneminde takdir edecektir. Burada yaşayanlar bu sıkıntıları mutlaka görecektir. ”dedi.

ZONGULDAK İÇİN YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR!

Düzlü, bu şehir ve bu bölge için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini ifade ederken; “Son olarak şunu söylemek istiyorum, insanların tasarladıktan sonra başaramayacakları hiçbir şey yoktur. Bölgemizin ileriye gitmesi için, Zonguldak vilayetinin kalkınması için bu bölgedeki çalışmaların dikkatle ve planlı bir şekilde ilerlemesi, koordine edilmesi gerekiyor. Zonguldak için hala yapılacak çok fazla işlerin olduğunu düşünüyorum. Gayret göstermek lazım bölgemizdeki çalışmalara. Tecrübeli insanların mutlak suretle gelişmelere faaliyetlere dokunması gerekiyor. Onun için gayret gösterebilecek tüm insanlar, üzerinde herhangi bir görevi olmasına gerek yok, yani bir Belediye Başkanı, milletvekili veya Ticaret Odası Başkanı olmak gibi herhangi bir rütbeye gerek yok. Fikri olanların bile tartışmalarını fikirlerini bu yönde deklare ederek çalışmalara veya toplantılara iştirak ederek destek olmaları gerekiyor. Ben buna inanıyorum. Artık dünyada enerji üstüne kurulu bir sistem var. Zonguldak da Türkiye'nin enerji merkezi olacak. Zonguldak'ın enerji merkezi de emin olun ki Filyos'tur. Dolayısıyla bu bölgedeki çalışmalara herkesin destek olmasını bekliyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: U. G.