Globalleşen iş dünyasında gerek yurt içinde gerek yurt dışında faaliyet gösteren birçok şirket, İngilizce bilen çalışanlara ihtiyaç duyuyor ve dil yeterliliklerini ölçmek için mülakatlar yapıyor. Peki mülakatta karşınıza çıkabilecek İngilizce sorulara hazırlıklı mısınız?

Online İngilizce konuşma platformu Preply, İngilizce mülakat konusunda hazırladığı yazıda, İngilizce mülakat sorularına nasıl hazırlanacağınıza yer vermiş. Doğru bir hazırlıkla, bu mülakatları başarıyla tamamlayabilir ve kariyer hedeflerinizde bir adım daha ileriye gidebilirsiniz. O zaman başlayalım!

Görüşeceğiniz Firmanın Tüm Yönleriyle İncelemesi Yapın

Mülakatı gerçekleştireceğiniz şirketi bilmek, sizi diğer adaylardan ayıracaktır. Şirketin vizyonuna, ürünlerine, hedef kitlelerine ve son zamanlardaki paylaşımlarına detaylı bir şekilde göz atın. Web siteleri, müşteri yorumları, sosyal medya ve haber kaynaklarından  bu bilgileri elde edebilirsiniz. Şirketin yakın zamandaki başarılarını, aldığı ödülleri ve temel oluşturma hikayeleri gibi önemli bulduğunuz bilgileri not alın. Mülakatı yapacak kişi hakkında da biraz bilgi toplamak, özellikle ortak ilgi alanları veya tecrübeler bulursanız, iletişim kurma açısından size yardımcı olabilir.

İstenen Adayı Gözünüzde Canlandırın

Mülakata hazırlanırken, iş ilanını incelemek gerçekten iyi bir hazırlık adımı olacaktır. İş ilanını inceledikten sonra, işe alım uzmanlarının aslında bir adayda ne aradığına dikkat edin. Sonra, deneyiminizin bu özelliklerle ne kadar uyumlu olduğunu kafanızda canlandırın. İlanın içinde mülakatta karşınıza çıkabilecek ifadeleri yakalamaya çalışın.

 

İş İngilizcesi Öğrenin

İngilizce konuşulan bir işte sadece dili biliyor olmak yetmeyecektir. İş İngilizcesinin inceliklerine de hakim olmalısınız. İşte burada devreye iş İngilizcesi kursları giriyor! Bu kurslar, iş hayatında rahatça İngilizce konuşabilmeniz için gereken tüm püf noktalarını size sunar. Üstelik, böyle bir kursu tamamlamak, işverenlere ne kadar istekli ve profesyonel olduğunuzu gösterir.

Birebir ders almayı tercih ediyorsanız, Preply gibi platformlardan faydalanabilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, yüksek sesle İngilizce konuşma pratiği yapmayı unutmayın. Sonuçta, dilde ne kadar rahat olursanız, iş hayatında da o kadar başarılı olursunuz!

Sektörel İngilizce Kelime Dağarcığına Hakim Olun

İngilizce iş görüşmelerinde başarılı olmak için sadece genel iş jargonuna değil, alana özgü terimlere de hakim olmak çok önemlidir. İş ilanlarından, LinkedIn’den veya YouTube’dan toplayarak bu terimlerin bir listesini derlemekle işe başlayın. Etkili ezber yapmak için online uygulamalar aracılığıyla geleneksel veya dijital bilgi kartları kullanın. Mesleğinize bağlı olarak, terimleriniz değişebilir; yazılım mühendisleri için “agile methodology,” “full-stack” veya finans uzmanları için “ liquidity” gibi. Daha da önemlisi, sadece ezberlemekle kalmayın; bağlamı anlayın ve doğru uygulamayı sağlamak için bunları cümle içinde kullanma pratiği yapın.

İzmir'de Temizlik Şirketlerine Talep Artıyor İzmir'de Temizlik Şirketlerine Talep Artıyor

İngilizce Mülakatları Rol Yaparak Deneyimleyin

Farklı bir dilde mülakat yapmak ilk başta biraz ürkütücü gelebilir ama biraz prova ile bu işin üstesinden gelebilirsiniz! Dostlarınızla ya da iş arkadaşlarınızla mülakat provası yapmak, aslında sadece mülakat için değil, aynı zamanda özgüveniniz için de büyük bir hazırlık olur. Hem cevaplarınızı geliştirir hem de beden dilini mükemmelleştirme fırsatı bulursunuz. Yanınızda ana dili İngilizce olan bir arkadaşınız varsa, onunla pratik yapmak gerçekten altın değerinde olabilir. İlk olarak yaygın mülakat sorularını seçin, rollere bürünün ve mülakatları beraber canlandırın. Farklı geri bildirimler almak için, İngilizce mülakat pratiği seansları sunan dil topluluklarına katılmayı da düşünebilirsiniz.

En Çok Hangi Sorular Soruluyor?

İK uzmanlarının adaylara İngilizce mülakatlarda en sık yönelttiği soruları ve bu sorulara nasıl yanıt verilebileceği konusunda örnek cevapları Çevrimiçi İngilizce eğitim platformu Preply şu şekilde özetlemiş;

Bize Kendinizden Bahsedin!

Hangi alanda olursa olsun, bir mülakata girerken duyacağınız işte bu ilk soruya hazır olun. Çalışma geçmişinizi vurgulayarak kendinizi tanıtın; bununla birlikte kişisel detayları da ekleyerek daha samimi bir yanınızı göstermenizi öneriliyor. İdeal olarak bu soruya verdiğiniz yanıtın %70’i kariyerinizden, %30’u kişisel bilgilerinizden oluşmalıdır.

Bu pozisyon ile neden ilgileniyorsunuz?

İşverenler bu tür sorular ile aslında sizin işe ne kadar hâkim olduğunuzu ve işi gerçekten isteyip istemediğinizi ölçmek ister! Etkileyici bir cevap, bu işi almaya ne kadar yakın olduğunuzu gösterecektir.

Kendinizi önümüzdeki 5 yıl içerisinde nerede görüyorsunuz?

Aslında, mülakatta sizi değerlendiren kişi beş yıl sonra arayıp “Planınıza sadık kaldınız mı?” diye elbette sormayacak. O yüzden her şeyi tüm detayları ile anlatmak zorunda değilsiniz. İyi bir yanıt, belirgin ve belirsiz hedefleri bir araya getirecek ve bu sektörde parlak bir geleceğiniz olacağını gösterecektir.

Neden Burada Çalışmak İstiyorsunuz?

İşverenler, bu şirkette sizi neyin cezbettiğini merak ettikleri için bu soruyu sorarlar. Böyle bir soru ile karşılacağınızı öngörerek görüşme öncesi hazırlık yapmanız ve şirketi araştırmanız iyi olacaktır.

Maaş Beklentiniz Nedir?

Araştırmaya göre en can alıcı soru olan maaş beklentisi sorusu, hangi dilde olursa olsun yanıtlaması karmaşık ve zor bir sorudur. Çok yüksek bir ücret söylerseniz, daha az maliyetle çalışabilecek biri sizin yerinizi alabilir ama düşük bir ücret de gerçek deneyiminizin karşılığı olmayacaktır.  Belirli bir miktar söylemek yerine bir maaş aralığı sunmak genellikle daha avantajlıdır. Ama unutmayın, birçok işveren muhtemelen sunduğunuz aralığın tabanını göz önünde bulunduracaktır.

Artık İngilizce mülakat için hazır sayılırsınız. Bol şans!

Editör: U. G.