Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme gündemde. Sosyal güvenlik sistemini iyileştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası primi alınması planlanıyor. Bu düzenleme, emeklilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında bir kesinti yapılmasını öngörüyor.           

Başkan Altuğ Dökmeci ekiplerle birlikte seferber oldu! Başkan Altuğ Dökmeci ekiplerle birlikte seferber oldu!

Ocak ayında maaşlarına zam bekleyen emekliler için bu kesinti planı, özellikle gelirlerini azaltacak bir adım olarak dikkat çekiyor. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hazırlanan düzenlemeyle, emeklilerin çalışmaya devam etmesi durumunda genel sağlık sigortası primlerinin emekli maaşlarından kesileceği öne çıkıyor. Emeklilik öncesinde uygulanan yüzde 12,5 oranındaki genel sağlık sigortası primi, yeni düzenleme ile emeklilik sonrasında da geçerli olacak.

KAYIT DIŞILIK ARTABİLİR

Mevcut sistemde çalışan emeklilerden yüzde 32 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Bu primler, iş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlar için ödenen sigorta kapsamında ayrılıyor. Ancak, yüksek SGDP oranları işverenler için bir yük oluşturduğundan, çalışan emeklilerin kayıt dışı çalışmaya yönlendirilmesi söz konusu oluyor. Bu durum, emeklilerin sosyal güvenlik sisteminin dışına itilmesine yol açabilir.

MAAŞLARDAN BÜYÜK KESİNTİ

SGK verilerine göre, 2020 yılında 746 bin olan çalışan emekli sayısı, 2024'te 2 milyonun üzerine çıktı. Bununla birlikte, kayıt dışı çalışan emeklilerin sayısının 1 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor. Yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte çalışan emeklilerin maaşlarından büyük kesintiler yapılacağı belirtiliyor. Ortalama 16 bin 500 lira seviyesinde olan emekli maaşları, ek kesintilerle daha da düşecek.

TES SİSTEMİ VE KIDEM TAZMİNATI

Ayrıca, Temmuz ayında en düşük emekli maaşlarına yapılan zamla birlikte, EYT’lilerin çalışmaya devam etmesi durumunda işverene verilen desteğin de geri alındığı belirtilmişti. Bunun yanı sıra, Orta Vadeli Program’da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), kıdem tazminatı yerine yeni bir fon oluşturulmasını öngörüyor. TES’e dahil olan çalışanlar, kıdem tazminatı alamayacak ve maaşlarından kesinti yapılarak ikinci bir emeklilik fonuna katkı sağlayacak.

Editör: Tuğçe Atalar