Zonguldak Kdz. Ereğli Ormanlı Beldesi’nde bir vatandaşa yardım olarak verilen kömür torbalarını inceleyen Ertuğrul, “Yardım için dağıtılan kömürlerin içerisinden taş çıkıyor vatandaşımızla resmen dalga geçiliyor. Her yıl şu kadar insana şu kadar yardım yaptık diyerek rakamlarla övünen iktidar, neden her yıl ihtiyaç sahibi insan sayısının arttığıyla ilgilenmiyor. İlgilenmediği gibi bir de insanların kapılarının önüne yakacak yardımı diye taş bırakıyorlar.” diyerek tepki göstermişti.

Ertuğrul, Türkiye’de yakacak yardımı için başvuran kişi sayısını, yapılacak yardımlar için ayrılan toplam bütçeyi, yakacak yardımlarında temin edilen kömürlerin denetimlerinin yapılıp yapılmadığını, kömür torbalarının içerisinden taş ve toprak çıkmasının nedenini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na sordu.

“Türkiye’deki ekonomik kriz ve artan enflasyon ile yakacak fiyatlarının katlanması, kış ayları öncesinde bir ısınma sorununa dönüşerek halk sağlığını tehdit eder duruma gelmiştir. Doğalgazda 9 ayda 2.5 kat, odun ve kömürde de 3 katın üzerindeki fiyat artışı dikkat çekicidir. Yerli kömürün ton fiyatının, en düşük emekli maaşını da geride bırakarak 7.500 Liranın üzerine çıktığı görülmektedir. Her geçen gün yoksullaşan vatandaşlarımız için devlet tarafından yapılan gıda ve yakacak yardımları gittikçe önem kazanmıştır.

Bakanlığınız tarafından ihtiyaç durumu belirlenen hanelere, Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile dağıtılan kömür çuvallarının içinden taş ve toprak çıkması maddi durumu iyi olmayan vatandaşları bir kez daha mağdur etmiştir. Her yıl ülkenin dört bir yanından benzer şikayetler gelmektedir.”Dedi.

Ertuğrul, önergesinde Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

1-      Bakanlığınız tarafından yakacak yardımlarından faydalanabileceği belirtilen “3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan haneler” kapsamındaki vatandaş sayısı kaçtır?

2-      Bakanlığınıza 2022 yılında “yakacak yardımı” için başvuran vatandaş sayısı kaçtır?

3-      2022 yılında yakacak yardımı için başvuranlardan kaçının başvurusu onaylanarak yardımlardan faydalandırılmıştır?

4-      2022 yılında yapılan yakacak yardımlarının hane başına TL değeri ve Türkiye geneli toplamı nedir?

ZBEÜ Hastanesi Expomed Eurasia'da ZBEÜ Hastanesi Expomed Eurasia'da

5-      Bakanlığınıza 2023 yılında “yakacak yardımı” için başvuran vatandaş sayısı kaçtır?

6-      Bakanlığınızca 2023-2024 kış döneminde “yakacak yardımı” için kullanılması planlanan bütçe toplamı ne kadardır? Bu dönemde yapılması planlanan yakacak yardımlarının hane başına düşen miktarı ne kadardır?

7-      Türkiye’nin dört bir yanına yapılan yakacak yardımlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından temin edildiği; gerek duyulduğunda ise yine Türkiye Kömür İşletmeleri’nin uygun görmesi halinde diğer kömür tedarikçileri tarafından sağlandığı bilinmektedir. Temin edilen kömürlerin denetimi yapılmakta mıdır?

8-      Yardım amaçlı ihtiyaç sahiplerine teslim edilen kömür torbalarının içerisinden taş ve toprak çıkmasının nedeni nedir?

9-      Son yıllarda yapılan kömür yardımlarında Türkiye’nin dört bir yanından benzer şikayetler gelmektedir. Bu şikayetlerin çözümü hakkında bir çalışmanız var mıdır?

Editör: Melisa Sapaz