2 Eylül Cumartesi günü itibari ile 622 şehit madenci yakınının başvuruda bulunduğunu kaydeden Milletvekili Muammer Avcı evrak işlemleri tamamlanan 372 şehit madenci yakınının kamuda istihdam edildiğini belirtti.

Zonguldak Bartın ve Karabük illerinden başvuru yapan 250 vatandaşın da işlemleri tamamlandığında istihdam edileceğini belirten Milletvekili Avcı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bilindiği üzere, maden kazalarında hayatını kaybeden madencilerin kamuda istihdam edilmelerine yönelik düzenleme, ilk kez 13 Mayıs 2014’teki Soma ve 28 Ekim 2014’teki Ermenek maden kazaları ile sınırlı olmak üzere uygulanmıştı. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle, 2015 yılında kapsam biraz daha genişletilerek 10 Haziran 2003–13 Mayıs 2014 tarihleri arasındaki kazalarda ölen madencilerin aileleri de sürece dahil edildi.

3 Mart 2023 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’ de, Cumhurbaşkanımızın imzası ile hayata geçen düzenleme ve TBMM’ de kabul edilen kanunla madenci ailelerine çeşitli haklar sağlandı. Tarih sınırlaması olmaksızın kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin hak sahibi ailelerinden bir yakınına kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında istihdam hakkı tanındı.

Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bu düzenleme, ülkemiz ekonomisine her daim katkılar sağlarken yer altı kömür madenlerinde bugüne kadar yaşanan kazalarda yaşamlarını yitiren gözü pek madenci kardeşlerimizin yakınlarına bir kişilik istihdam hakkı tanınarak ölen kişinin yakınlarından biri kamuda sürekli işçi olarak istihdam edilmeye başlandı. İstihdam hakkından sırasıyla ölen madencinin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden biri yararlanıyor.

Zonguldak ve Bartın’da faaliyet gösteren Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlüğü ile özel maden ocaklarındaki kazalarda hayatını kaybeden madenci yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmelerine yönelik hükümetimiz tarafından getirilen, tarihi yasal düzenlemenin ardından olumlu adımların gözle görülür olarak ivedilikle atıldığını gözlemlemekteyiz.

‘’İŞLEMLERİ TAMAMLANAN 372 ŞEHİT MADENCİ YAKINI İŞ BAŞI YAPTI’’
Sürecin başlamasının ardından yapılan müracaatlar neticesinde, Zonguldak, Bartın ve Karabük’teki şehit madenci yakınlarından işlemleri tamamlanan ilk etapta yaklaşık 372 kişi, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeye başladı.

Zonguldak ve Bartın’daki Sosyal Güvenlik Kurumlarına bu illerdekilerinin yanı sıra Karabük ile birlikte bugün itibariyle (2 Eylül 2023) toplamda 622 başvuru yapılmış, bunlardan işlemleri tamamlanan 372’si kamu kurum ve kuruluşlarda işe yerleştirildi, diğerleri de evrak işlemleri tamamlandığında aynı yöntemle istihdam edilecekler. Bilinmelidir ki Türkiye genelindeki şehit madenci yakınlarının tamamı çok kısa sürede kamuda iş başı yapmış olacaklar.

DURMAK YOK, HİZMET VE ESER ÜRETMEYE DEVAM
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ili emeğin başkenti kömür kenti , Zonguldak’ı hak ettiği yatırımlarla büyütmeye hep birlikte devam edeceğiz. Dünya liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi “ Rabiamız; Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. “ Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Zonguldak olacağız, Türkiye olacağız.” Durmak yok, yola devam.. Hizmet ve eser üretmeye devam edeceğiz. “

Uyarıyoruz! Dev kayalar kimin başına düşecek? Uyarıyoruz! Dev kayalar kimin başına düşecek?

Editör: U. G.