KESK Dönem Sözcüsü Erkut Alacalı memur zamları ile ilgili sendikasının görüşünü açıklarken yetkili sendika durumundaki Memur Sen’in tavrını eleştirdi. Memurun hak ve kazançları ile açıklamada bulunan Alacalı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Toplu Sözleşmenin geneline ilişkin mutabakat sağlanamaması nedeniyle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlamıştır. TİS sürecinde iktidarın kendi yaptığı yasaları, yönetmelikleri yok saydığına tanıklık ettik. Kamu emekçilerinin genel mali ve sosyal haklarına ilişkin müzakerelere tüm konfederasyonların katılması gerekirken son bir hafta sadece iktidarın yetkili hale getirdiği konfederasyonla kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle tamamlandı. Gündüzün aydınlığında söz kuramayanlar, gecenin karanlığında kamu emekçilerinin en temel haklarını bir kez daha görmezden gelmiştir.

İsraf için var mısır için yok! İsraf için var mısır için yok!

TOPLU SÖZLEŞME YERİNE LAF SALATASI VAR!
Memur-Sen tarafından gece yapılan açıklamaya bakıldığında ortada hizmet kolları ve genel açısından bir toplu sözleşme kazanımı olmamıştır. Bunun yerine bol laf salatası vardır.  Öncelikle hizmet kolları masaya toplamda 807 teklif götürmüştür. Memur Sen Genel Başkanının gece yaptığı açıklamaya göre bunların sadece 291’i mutabakata yansımıştır. Bu 291 maddenin 128’nin ‘yeni ve revize edilen’ madde olduğu söylense de kaç tanesinin yeni kaçının revize edilen madde olduğu açıklanmamıştır. En önemlisi, hizmet kollarında önemli kazanımlar elde ettik dense de buna ilişkin tek örnek bile verilememiştir.

Toplu sözleşmenin kamu emekçilerinin genelini kapsayan mali ve sosyal haklara ilişkin bölümünün sadece maaş artışı başlığı değil tamamı Hakem Heyeti sürecinde görüşülecektir. Buna rağmen hem yandaş konfederasyon genel başkanı hem de Çalışma Bakanlığı toplu sözleşmenin geneline ilişkin kafa karıştırıcı hatta gerçekleri ters yüz eden açıklamalar yapılmıştır. Yine ‘Şeflerin, müdürlerin, şube müdürlerinin, müdür yardımcılarının, mühendislerin, mimarların, veteriner hekimlerin, tabip dışı sağlık personelinin, tekniker ve teknisyen gibi birçok unvandaki kamu emekçisinin de toplu sözleşme hükmünde gözetildiği başlıklar var denmiştir. Ama bu başlıkların neler olduğuna, neleri içerdiğine ilişkin de bir tek cümle kurulmamıştır. Bunun yerine cumhurbaşkanın seçim sürecinde sözünü verdiği, Çalışma Bakanı’nda da ikinci teklifi sunarken ifade ettiği 1. dereceye yükselen tüm kamu emekçilerinin 3600 ek göstergeden yararlandırılması konusunda çalışma yapılması yani yine ileriye, belirsiz bir tarihe ertelenmesi konusu büyük bir başarı, büyük bir kazanım gibi sunulmuştur.

KESK olarak laf salatası ile 25 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmiyoruz. Mevcut sisteme karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi, insanca yaşamaya yetecek ücret ve demokratik-adil bir çalışma yaşamı için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başta olmak üzere tüm süreçlerde 6 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin sesi olmaya devam edeceğiz.”

   

Editör: Kağan İslamoğlu