Bitcoin'in ortaya çıkışıyla kripto para sektörünün temelleri atılmış oldu. Ardından sayısız projenin hayata geçirildiğine şahit olduk. Bu endüstride binlerce aktif token bulunuyor. Her biri farklı teknolojiler barındırıyor ve farklı hizmet alanlarına hitap ediyor. Meme token'larda bu alanın önemli parçalarından biridir. Peki, meme token nedir, ne işe yarar?

Meme token nedir?

Meme token, mizah amaçlı üretilen ve alım-satım dışında pek bir hizmet alanı bulunmayan coin projelerine denir. Bu token'lar, gücünü topluluk ilgisinden alınır. Arkalarında kendilerine özel bir teknoloji bulunmaz. Gerçek dünya sorunlarına çözüm üreten herhangi bir hizmet alanları da bulunmaz. Dogecoin, meme token alanının en büyük öncülerinden biridir.

Projenin geliştiricileri, Dogecoin'in ilk başlarda şaka amaçlı oluşturulduğunu ifade ettiler. Fakat gün geçtikçe beklenmedik ilgi gördüğü de bilinen bir gerçek. Hemen peşinden Shiba Inu, Babydoge ve Floki Inu gibi projeler türedi. Tıpkı Dogecoin gibi bunlarda yatırımcı kitlesini kısa sürede yükseltmeyi başardı.

Meme Token Popülaritesinin Kaynağı Nedir?

Meme token projeleri genellikle reklam çalışmalarına ağırlık verirler. Sosyal medyaya odaklanarak belirli bir hayran kitlesi edinirler. Sosyal ağlardaki paylaşımlar neticesinde hızla yayılarak bilinirliklerini artırırlar. Buda kolayca yatırımcı çekmelerini sağlar. Yani yazımızın başında da belirttiğimiz gibi topluluk ilgisinden beslenirler.

En Popüler Meme Token'lar

Kripto para piyasasında en büyük hayran kitlesine sahip başlıca meme token projeleri şunlardır:

  • Dogecoin
  • Shiba Inu
  • Babydoge
  • Floki Inu

Diğer Kripto Para Birimlerinden Farkı

Dogecoin'in 2013 yılında piyasaya sürülmesinden sonra meme coin geliştirme çok daha kolaylaştı. Ünlülerin ve sosyal medya fenomenlerinin desteğiyle meme coin kripto meraklıları arasında çok popüler oldu. Kripto para birimi yatırımcıları genellikle güçlü ekiplere, yatırımcılara ve topluluklara güvenir. Bununla birlikte, özellikle Elon Musk gibi ünlü isimlerle ilişkilendirilmeleri nedeniyle meme token'lar daha popüler hale geliyor.

Meme token'lar aynı zamanda ''Mem'' olarak da geçer. Mem'ler ayrıca, bir internet kullanıcısı tarafından başka bir İnternet kullanıcısına e-posta, bloglar veya sosyal ağlar aracılığıyla gönüllü olarak paylaşılan resimler, videolar, hikayeler veya şakalar olarak da yaygın olarak kullanılır. İnternet memleri bir sanat formu olarak kabul edilir ve bu memler bireyleri, grupları, filmleri, sanatı, müziği ve ürünleri tanıtmanın yanı sıra aldatmaca oluşturmak veya sadece gülmek için yaratılır. İnternet memleri yıllarca süren bir ürün olabilir, ancak kısa bir süre sonra da kaybolabilirler.

Yukarıda bahsedildiği gibi, meme token'lar şu anda önemli bir kısmı gerçek hayatta işe yaramaz niteliktedir ve birçoğu hızlı para kazanmak için yaratılmıştır. Bu kripto paraların bazılarının oldukça etkili ünlüler tarafından tanıtıldığı biliniyor ve perakende yatırımcılar, onları çevrimiçi olarak kapsamlı bir şekilde tanıtarak fiyatlarını artırıyor. Meme coin, oynaklığına rağmen büyüme eğilimindedir. Meme coin fiyatı yükseldiğinde, birçok yatırımcı hızlı bir kar elde etmek için parayı hemen satar. Meme token'lar şu anda gerçek hayat için pek kullanımda değil. Yeni hisse senetlerine veya kripto para birimlerine geçiş yapan yatırımcılar meme token'ların fiyatının düştüğünü görebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme token piyasasında çok fazla taklit ve zararlı proje bulunuyor. Bunların sayısı her geçen gün artıyor. Bu konuda son derece dikkatli olmalısınız. Projeyi iyi araştırmalısınız. Yol haritası, hedefleri, arkasındaki ekip ve yatırımcı kitlesi dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.

Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapmak maddi ve manevi kayıplar yaşamanıza sebep olabilir. Finansal işlemler her zaman çeşitli risklerle doludur. Bunu göz önünde bulundurarak yatırımlarını ona göre şekillendirmeniz tavsiye edilmektedir.