İnsanlık, son yüz yılın felaketini yaşıyor. Birden hayatımıza giren pandemi, tüm insan ırkını çok şeyden mahrum bıraktı. Çin’den çıkan ilk vaka ile tüm dünyaya yayılması fazla zaman almayan bu salgın, mahrum bıraktıklarından ziyade dünya çapında çok büyük oranda can kayıplarının yaşanmasına sebep oldu. İnsan canından daha önemli bir şeyin olmamasına karşın; her ne olursa olsun dışarıda devam eden bir hayat var. Hayat devam ederken, pandemi yasakları nedeniyle insanlık olarak birçok şeyden öyle ya da böyle mahrum kalmak da pek hoş karşılanacak bir durum değil.

Peki, bu pandemi nedir? Bir kıta ya da tüm dünyada etkisini gösteren salgın hastalıklar pandemi olarak adlandırılır. Kovid-19 ise gezegenimizin en son maruz kaldığı salgın olmak ile birlikte pandemi tedbirleri gereği birçok aktiviteyi elimizden aldı. Pandemi süreci dahilinde olumsuz etkilenen bazı kültür sanat organizasyonları ise şunlardır:

  • Spor
  • Müzik
  • Tiyatro
  • Sinema

2021 Etkinlik Takvimi

Vaka sayıları tüm dünyada önlemlere rağmen hızla artarken yetkililer, tedbir amaçlı bazı kısıtlamalara gitmek zorunda kaldı. Bu tedbirler nedeniyle de kalabalık etkinlikler, toplantılar yasaklanırken; kalabalık olunan yerlerin bulaş oranı seviyesini artırmasından ötürü bir süreliğine faaliyete kapatıldı. Bu durumdan en çok etkilenen de iptal edilen konserler, turnuvalar ve bu etkinliklerin yapıldığı alanlar oldu. 2021 etkinlik takvimi, maalesef geçen senelerde olduğu gibi dolu dolu olmayacak.

Her yıl olduğu gibi bu senede tüm dünyada dolu olan etkinlik takvimi, pandemi kısıtlamaları nedeniyle sekteye uğradı.

Sinema

Pandemi koşulları sebebiyle tüm gezegende sinema sektörü ağır bir darbe aldı. Yeni çekilen filmler ya da hali hazırda vizyonda olanlar, sinema salonlarının salgın nedeniyle kapatılması sonucu seyircilerinden mahrum kaldı. 2021’de vizyona giren sinemalar, yeteri kadar ilgi görmedi. Her ne kadar online platformlar bir nebze de olsa bu durumu onarmaya çalışsa da hiçbir zaman bir sinema salonunun yerini tutamayacak.

Pandemi nedeniyle iptal edilen çekimler ve vizyon tarihi ertelenen filmler nedeniyle sinema sektörü ağır ekonomik darbeler aldı. Dünyada güncel olarak hazırlanan pandemi haritası verilerine göre bulaş oranının azaldığı yerlerde etkinlik takvimi kısmen uygulanmaya çalışılsa da hala büyük oranda sekteye uğramış durumda.

Spor Turnuvaları

Pandeminin ağır darbe indirdiği bir diğer sektör ise spor sektörüdür. Beklenmedik bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle birçok spor turnuvası iptal edildi ya da seyirci kısıtlaması getirilerek devam ettirildi; fakat hiç pandemi öncesi turnuvalar kadar heyecanı ve hazzı olmadı.

İnsanların ekran başından eşlik ettiği müsabakalar, eski heyecanını kaybetmesine rağmen takip edilirlik oranında bir değişme olmadı. Buna karşın tribünlerin boş kalması ise ekonomik darbenin şiddetini artırdı.

UEFA Avrupa Şampiyonası ve olimpiyatlar gibi popülerliği ve ekonomik hacmi çok büyük olan turnuvalar, oynanması gereken yıldan öte bir tarihe ertelendi. Pandeminin ilk başlarda ki artış hızından ve insanlığın bu duruma karşı hazır olmamasından dolayı ertelenen, ya da iptal edilen spor müsabakaları, aşı uygulamasının başlaması ve çok sağlam tedbirlerin uygulanmasıyla birlikte sıkı bir fikstürle gerçekleştirildiler. Bu durum ise birçok sporcunun sağlık durumuna kötü etkilerde bulundu.

2021 Müzik Etkinlikleri

Ağır darbe alan bir başka kültür sanat etkinliği de müzik sektörü oldu. Kalabalık konserlerin yapılamaması hem sanatçıların hem de sanatseverlerin sanattan aldıkları keyfe darbe indirdi. Pandemi kısıtlamaları birçok büyük konser organizasyonun ileri bir tarihe ertelenmesine ya da iptal edilmesine neden olarak tüm sanatseverleri ve sanatçıları üzdü.

Alınan tedbirler neticesinde belirli kısıtlamalar ile etkinlik yapılmasına devam edilse de büyük oranda internet ve televizyon üzerinden etkinlikler düzenlenerek yeni normal, tüm insanlığı bir nebze de olsa kültür sanat aşklarından mahrum bırakmadı.

Editör: TE Bilişim